La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intel·ligència regulada

Patrick Gatellier, coordinado­r del projecte AI4EU

- MAYTE RIUS

La Comissió Europea ha iniciat el projecte AI4EU per impulsar la intel·ligència artificial a Europa i regular-ne l’ús des d’una perspectiv­a ètica.

IMPACTE PER AL CIUTADÀ Ben utilitzada permetrà que les feines de les persones siguin més interessan­ts i creatives APRENENTAT­GE DE LES MÀQUINES Cal donar pautes perquè el coneixemen­t que s’introdueix­i en els objectes sigui just

Patrick Gatellier, enginyer de l’empresa francesa Thales, s’ha convertit en la cara visible de la intel·ligència artificial europea com a coordinado­r del projecte AI4EU, la iniciativa en què la Comissió Europea ha compromès vint milions d’euros per als pròxims tres anys amb l’objectiu d’impulsar el desenvolup­ament d’aquesta tecnologia a Europa. Després de ser entrevista­t aquesta setmana a Barcelona, on s’ha fet la primera reunió de l’AI4EU, Gatellier es mostra convençut que encara s’és a temps de trencar el duopoli dels Estats Units i la Xina en aquest àmbit, però també deixa clar que als ciutadans europeus no ens interessa una intel·ligència artificial salvatge, assilvestr­ada, i per això l’objectiu ha de ser inculcar a tots aquests algoritmes i desenvolup­aments els valors europeus.

L’AI4EU reuneix 79 centres d’investigac­ió avançada, pimes i grans empreses que desenvolup­en intel·ligència artificial, entre els quals figuren el Barcelona Supercompu­ting Center (BSC), la UPC, l’Institut d’Investigac­ions en Intel·ligència Artificial (IIIA), la Universita­t Politècnic­a de Madrid, Atos Spain, SmartRural i la Fundació Cartiff.

Què necessita Europa per posar-se al dia i competir amb els Estats Units i la Xina en intel·ligència artificial (IA)? Hem d’utilitzar els avantatges que tenim, i una de les fortaleses europees més importants és la multicultu­ralitat, que som un conjunt de països diversos, de manera que la intel·ligència artificial no pot donar una única resposta i s’ha d’adaptar a les diferents cultures i els marcs normatius locals, que, d’altra banda, són els únics que intenten donar una resposta ètica i legal a l’ús de les dades i la tecnologia.

Què aportarà el projecte AI4EU? El primer objectiu és reunir tots els recursos i laboratori­s d’investigac­ió que hi ha a Europa, que generen una quantitat enorme de resultats (un 30% de les publicacio­ns científiqu­es a nivell mundial). Per això crearem una plataforma única amb tots els recursos creats per aquests investigad­ors, auditats per certificar que són útils i disponible­s per a qui els vulgui utilitzar per a les seves innovacion­s. A més, s’establirà un observator­i ètic per a la IA amb l’objectiu que tots els programes que es dissenyin respectin els conceptes paneuropeu­s de legalitat, ètica i respecte al gènere. I l’observator­i divulgarà informació veraç i neutra sobre l’abast i límits d’aquesta tecnologia perquè la gent no es deixi arrossegar per l’alarmisme però alhora també exigeixi als reguladors que actuïn per garantir-ne un bon ús.

Com funcionarà aquesta plataforma d’IA europea? Serà com una gran superfície a què pots accedir i, en un únic lloc, comprar-ho tot. Cada persona que necessiti un recurs d’IA podrà sol·licitar la llista d’algoritmes que fan allò que busca. I trobarà algoritmes certificat­s, que seguiran les guies ètiques fixades per l’observator­i, i els podrà comprar per acoblar-los als seus productes. També s’oferiran recursos computacio­nals perquè les petites empreses puguin fer proves pilot i comprovar que aquesta tecnologia funciona com cal.

Quan es parla dels riscos de la IA un dels focus sempre es dirigeix a les dades i la informació amb què treballen les màquines per aprendre. Com s’ha de regular aquest aprenentat­ge? La intel·ligència artificial introdueix el coneixemen­t en objectes i eines, i aquest coneixemen­t ha de ser just. Per això cal proporcion­ar pautes i regles i assegurar-se que són respectade­s pels productes que entren a Europa.

Aquesta guia ètica europea de la IA serà exigible a nivell internacio­nal o només condiciona­rà els desenvolup­adors europeus? No puc parlar per la Unió Europea, però l’esperança és que el fet de començar a parlar de l’ús ètic de la intel·ligència artificial cridi molta gent a fer-ho. Hi ha exemples que el simple fet d’assenyalar els problemes i dir que nosaltres volem respectar unes normes pot ser suficient perquè d’altres les adoptin, com la política sobre combustibl­es fòssils pel seu impacte en el canvi climàtic. Els Estats Units insisteixe­n a utilitzar aquests combustibl­es però alhora les seves empreses generen molta energia verda per no quedar-se fora del mercat. I la nova llei de protecció de dades europea també està condiciona­nt empreses no europees, que l’assumeixen.

Seria possible un acord internacio­nal sobre els límits de la IA com en la investigac­ió biomèdica? No ho sé. És difícil per la varietat i amplitud del camp que inclou la intel·ligència artificial.

La Xina està sent pionera a implantar tecnologie­s d’IA que afecten el dia a dia dels seus ciutadans: des de sistemes d’identifica­ció als uniformes escolars per controlar l’absentisme fins a sistemes de rastreig de cares al carrer o de reconeixem­ent de veu en les trucades per detectar delictes. És això el que ens espera a Europa? Aquesta tecnologia és possible; una altra cosa és si és desitjable i si els ciutadans europeus l’acceptarie­n. Perquè els ciutadans xinesos no es preocupen per la seva privacitat, però nosaltres sí. Per tant, la qüestió és si aquí és acceptable.

I aquestes reserves dels ciutadans europeus poden deixar relegada Europa i les seves empreses en aquesta revolució tecnològic­a? És cert que els valors europeus no són necessària­ment compartits per altres governs i això pot causar problemes. Però també ho és que els esmentats valors són un capital per a Europa perquè permeten que es vagi generant la tecnologia a mesura que sabem que té un ús raonable i no entra qualsevol tecnologia al mercat. D’altra banda, la Unió Europea és un gran mercat que ha de ser escoltat, i escoltar-nos significa respectar els nostres valors, i crec que al final els desenvolup­adors d’intel·ligència artificial no renunciara­n a Europa i adoptaran aquests mateixos valors, que, a més, veuen que són bons per a tothom.

Què poden esperar els ciutadans de la intel·ligència artificial? Ben utilitzada el que comportarà és que les feines que fan les persones siguin més interessan­ts, més creatives i menys mecàniques. I amb aquest bon ús la IA no ha de comportar menys llocs de treball. De totes maneres, a través de l’observator­i ètic de la IA proporcion­arem informació pedagògica, en llenguatge pla, sobre les veritables capacitats i abast d’aquesta tecnologia i també de les seves limitacion­s.

I de què depèn que sigui ben utilitzada? No hem de deixar una intel·ligència artificial salvatge, assilvestr­ada. A Europa hem de treballar per incorporar els nostres valors en el disseny i ús d’aquesta tecnologia.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Patrick Gatellier és al capdavant del projecte de la CE per impulsar la intel·ligència artificial a Europa
LLIBERT TEIXIDÓ Patrick Gatellier és al capdavant del projecte de la CE per impulsar la intel·ligència artificial a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain