La Vanguardia (Català-1ª edició)

Portabilit­at massiva

L’objectiu: que la jubilació arribi, de mitjana, als 65,5 anys

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El mes d’octubre passat es va batre el rècord en operacions de portabilit­at telefònica, amb Movistar i MasMóvil com a grans guanyadore­s.

El Govern és partidari d’adoptar mesures per augmentar l’edat real de jubilació, en línia amb el recomanat aquesta setmana per l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) per apuntalar la sostenibil­itat de la Seguretat Social. “És necessari continuar augmentat l’edat de jubilació”, va assegurar ahir el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado. Per a l’Executiu, és “raonable” retardar un any l’edat efectiva de jubilació el 2018, tal com recull l’informe de l’Airef.

L’anàlisi detallada sobre la Seguretat Social, presentada per l’Autoritat Fiscal, recull que l’edat efectiva de jubilació en l’actualitat se situa en 62,7 anys (si no es tenen en compte els funcionari­s que encara formen part de les classes passives, està al voltant dels 63,7 anys). Mentrestan­t, l’organisme independen­t encarregat de vetllar per la viabilitat dels comptes públics calcula que seran 64,5 el 2027, quan es desplegui completame­nt l’aplicació de la reforma del 2011. D’aquesta manera, l’objectiu d’incrementa­r un any l’edat de jubilació suposaria augmentar-la fins a la barrera dels 65,5 anys.

El màxim responsabl­e de la Seguretat Social va concretar que des de l’Executiu tenen la intenció de negociar amb els agents socials una combinació de “fórmules obligatòri­es i voluntàrie­s”, però sense tocar els límits legals fixats en la reforma del 2011. És a dir, el progressiu increment de l’edat per jubilar-se fins als 67 anys, per als treballado­rs que tenen una carrera de cotització de 38,5 anys, i fins als 65 anys, per a la resta, amb carreres de cotització molt llargues.

El Ministeri de Treball ha convocat per a la setmana que ve els sindicats majoritari­s i la patronal per analitzar amb detall l’opinió formulada per l’Airef i centrar-se, sobretot, en la negociació de les mesures proposades per l’esmentada autoritat per afrontar el dèficit estructura­l de la Seguretat Social a curt termini.

En concret, l’organisme que presideix José Luis Escrivá defensa la necessitat de rebaixar la part de la cotització dels afiliats en la prestació d’atur, sense tocar la quota global. A més, proposen d’analitzar quin tipus de despeses que ara es financen amb cotitzacio­ns poden passar a ser pagades amb impostos, des de les prestacion­s per maternitat i paternitat fins a les reduccions de quotes per fomentar la creació d’ocupació. L’informe advoca directamen­t per transvasar fins a 17.000 milions d’euros, que fins ara desemborsa el sistema de protecció, amb la vista posada a tancar el dèficit estructura­l de la Seguretat Social, perquè sigui assumit per l’Administra­ció central.

El Govern també veu de bon ull la recomanaci­ó de l’Airef d’estendre fins als 35 anys el període de còmput per al càlcul de la pensió –quan es desplegui la reforma del 2011, es tindrien en compte 25 anys–. Igual com l’Autoritat Fiscal, des de la Seguretat Social consideren que aquesta mesura –sempre que es trobin vies per cobrir “llacunes de cotització”– tot just són perjudicia­ls per als nous jubilats, mentre suposen una bona eina per apuntalar la contenció en la gradual pujada de la despesa en pensions per l’envellimen­t de la població.

Com l’Airef, el Govern dona suport a ampliar els anys de cotització a tenir en compte per calcular la prestació

 ?? DANI DUCH ?? Octavio Granado, secretari d’Estat de la Seguretat Social
DANI DUCH Octavio Granado, secretari d’Estat de la Seguretat Social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain