La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pacte a Suècia per treure a la ultradreta les claus del Govern

Els socialdemò­crates aconseguei­xen el suport del Partit de Centre i els Liberals

- NÚRIA VILA Malmö. Servei especial

Suècia comença a entreveure el final del bloqueig polític més llarg de la seva història, en què fa més de quatre mesos que està encallada.

El socialdemò­crata Stefan Löfven, primer ministre durant l’última legislatur­a i actualment en funcions, veu més a prop les seves opcions de mantenir el càrrec després que ahir es confirmés un preacord per repetir un govern roig-iverd (socialdemò­crates i ecologiste­s) gràcies a l’abstenció del Partit de Centre i els Liberals. Aquest gest, que suposa una estocada a l’Aliança de centredret­a i una ruptura inèdita de la tradiciona­l política de blocs, té un objectiu principal: complir la promesa de mantenir aïllat el partit d’ultradreta Demòcrates de Suècia, tercera força. El preacord inclou 73 punts, entre ells, importants sacrificis per part dels socialdemò­crates, com ara la reducció d’impostos a empreses i treballado­rs i reformes en les lleis laborals.

Els òrgans de decisió dels respectius partits hauran de ratificar el document el cap de setmana, i dilluns, el portaveu del Parlament haurà de nomenar oficialmen­t Löfven com a candidat a primer ministre, que se sotmetrà a la votació dels diputats dimecres.

Les eleccions del 9 de setembre van deixar un panorama polític excepciona­lment complicat, amb un empat tècnic entre els dos grans blocs tradiciona­ls, l’esquerra (socialdemò­crates, l’esquerra postcomuni­sta i els verds) amb 144 escons, i el centredret­a (conservado­rs, centre, democristi­ans i liberals) amb 143, mentre que els Demòcrates de Suècia van obtenir 62 escons.

Aquests resultats situaven el partit xenòfob com a àrbitre i peça clau, a excepció que es produís una ruptura dels dos blocs. Al novembre es va fer evident per primera vegada l’escissió dins de l’Aliança, quan Centre i Liberals van votar en contra d’un govern de conservado­rs i democristi­ans liderat per Ulf Kristersso­n que necessitav­a el suport de la ultradreta per prosperar.

A aquesta primera votació la van seguir setmanes de negociacio­ns per buscar el suport dels dos partits de centre a un executiu socialdemò­crata. En aquell moment no van arribar a bon port i van acabar amb una nova votació d’investidur­a fallida, aquesta vegada de Löfven.

Dimecres vinent hi haurà el tercer intent, i ara totes les mirades estan posades en els liberals, immersos en un profund debat intern. Ahir no hi va haver declaracio­ns de cap portaveu d’aquest partit, que té 20 escons, mentre que sí que va donar explicacio­ns la líder del Partit de Centre (31 escons), Annie Lööf, que va admetre que no és la solució

És una ruptura inèdita de la política de blocs davant l’auge de Demòcrates de Suècia, tercera força

que hagués preferit, però que “és la millor possible en aquesta situació tan difícil”.

Per la seva part, Löfven va destacar en un comunicat que aquest acord “salvaguard­aria la democràcia i faria avançar Suècia implementa­nt les reformes necessàrie­s”, mentre que conservado­rs i democristi­ans van coincidir a qualificar de traïció la decisió de Lööf.

Queda encara una petita incògnita: quina postura adoptarà el Partit d’Esquerra, amb 28 escons. Segons, Jan Teorell, politòleg de la Universita­t de Lund, hi ha una possibilit­at que vegi aquest preacord “massa liberal” i prefereixi unes noves eleccions, encara que admet que és poc probable i, per tant, sembla assenyat pensar que la formació d’un nou govern a Suècia és imminent.

 ?? FRANÇOIS LENOIR / REUTERS ?? L’actual primer ministre suec, Stefan Löfven, que podria repetir en el càrrec, el mes passat a Brussel·les
FRANÇOIS LENOIR / REUTERS L’actual primer ministre suec, Stefan Löfven, que podria repetir en el càrrec, el mes passat a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain