La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament macedoni ratifica el canvi del nom del país

- Agències

Macedònia va aclarir ahir el seu camí cap a la UE i l’OTAN amb un vot al Parlament per ratificar el canvi de nom del país –que passarà a dir-se República de Macedònia del Nord– pactat amb Grècia per posar fi a una disputa de gairebé tres decennis.

“Obrim les portes al futur europeu de Macedònia (...) Sense un acord amb Grècia, no hi ha ni l’OTAN ni la UE”, va insistir el primer ministre, el socialdemò­crata Zoran Zaev, que va subratllar que ell mateix havia posat en perill la seva carrera política pel bé del país. Zaev va estar negociant fins a l’últim moment amb el partit de la minoria albanesa, però finalment va aconseguir els dos terços de vots (amb 81 dels 80 que necessitav­a) per aprovar les quatre esmenes constituci­onals.

És el punt final a Skopje de mesos d’un ardu combat polític, després d’un polèmic referèndum consultiu el setembre passat i una llarga batalla parlamentà­ria.

Els diputats del partit opositor, l’ultranacio­nalista VMRODPMNE, es van absentar del vot en protesta pel que consideren una traïció nacional. Afirmen que el referèndum va fracassar per escassa participac­ió: s’hi van abstenir més de dos terços dels votants, la qual cosa l’hauria invalidat en cas de ser vinculant.

Però Zaev va aconseguir superar aquella clatellada i seguir endavant amb el seu pla. El jove líder socialdemò­crata, que governa des del 2017 amb el partit albanès, no tenia a priori els dos terços del Parlament. Va ser decisiu el suport de diversos trànsfugue­s del VMRO-DPMNE, entre ells quatre diputats que s’han beneficiat d’una amnistia per la seva presumpta participac­ió en els atacs violents contra el Parlament comesos per nacionalis­tes l’abril del 2017. Per això els líders del partit han acusat Zaev d’haver utilitzat “el xantatge i les amenaces” per doblegar-los.

Ara els toca als diputats grecs aprovar que els seus veïns passin a dir-se Macedònia del Nord

Zaev va topar ahir amb la inesperada oposició dels seus socis albanesos, recelosos del fet que la Constituci­ó parlés de la “nacionalit­at macedònia”.

La pilota està ara a la teulada d’Atenes, ja que el canvi de nom no entrarà en vigor fins que els diputats grecs hagin ratificat al seu torn l’acord tancat el juny passat pels primers ministres Zoran Zaev i Alexis Tsipras. Encara que només necessita una majoria simple, Tsipras també té un estret marge de maniobra, amb 153 diputats sobre 300. El seu soci de Govern Panos Kammenos, ministre de Defensa i líder d’un petit partit nacionalis­ta, s’oposa a l’acord i amenaça de dimitir.

Des que la República de Macedònia es va donar aquest nom quan es va independit­zar de Iugoslàvia el 1991, Grècia es negava a reconèixer-lo, en considerar que els veïns estaven usurpant l’herència cultural hel·lena i allotjaven ambicions territoria­ls sobre la seva província septentrio­nal, també anomenada Macedònia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain