La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA deixen 800.000 funcionari­s sense cobrar per desacords polítics

Trump dubta del pla de retirar fons per a catàstrofe­s i dedicar-los al mur

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els desacords polítics entre la Casa Blanca i el Congrés van deixar ahir sense cobrar uns 800.000 empleats federals.

El tancament de part de l’Administra­ció pública, que es prolonga ja per 22 dies, s’ha convertit en el més llarg de la història dels Estats Units, superant el rècord del 1996, sota presidènci­a de Bill Clinton.

Gairebé la meitat dels afectats han estat enviats a casa però 420.000, per exercir tasques de seguretat, estan sent obligats a treballar sense cobrar. Molts dels empleats del Departamen­t de Transports, tot i això, s’estan declarant malalts, fet que està obligant alguns aeroports a restringir l’activitat. Els sindicats han advertit de riscos per a la seguretat aèria.

El Congrés va votar ahir una llei perquè, quan es reobrin les agències afectades (una quarta part de l’Administra­ció), els treballado­rs puguin cobrar els endarrerim­ents. Però el conflicte no té de moment final a la vista i molts afectats han començat prendre mesures. Viure mes a mes és un fenomen freqüent entre els nord-americans. Segons una recent enquesta del Govern, quatre de cada deu no tenen 400 dòlars en cas d’emergència sense haver d’endeutar-se.

Els treballado­rs públics –així com els contractis­tes privats, que es quedaran sense compensaci­ó per l’atur– no són aliens a aquesta precarieta­t. Molts no s’esperaven que el tancament durés tant temps i l’agraïment per les picades d’ullet que molts negocis locals que ofereixen descomptes, classes de salsa o menjars de franc als afectats de seguida es va tornar en preocupaci­ó en comprovar fins a quin punt el president Donald Trump i els demòcrates estan enrocats en les seves posicions i veure que podrien quedar-se sense cobrar.

Els que poden s’estan apuntant a l’atur. A Craigslist, diversos afectats, des de juristes a analistes financers, s’ofereixen per a tota mena de llocs de treball. Dues germanes de Maryland, que treballen per a l’FBI i el Departamen­t de Justícia, han començat a vendre els seus lloats pastissos de formatge. “Tens dues opcions, posarte a plorar o aixecar-te i fer alguna cosa”, ha declarat Nikki Howard. On no hi arriba l’Estat, hi ha la solidarita­t de la comunitat: alguns barris estan organitzan­t bancs d’aliments i fires d’ocupació per ajudar els afectats.

Alguns, com Anna Cory, consultora de l’Agència de Protecció Mediambien­tal i bibliotecà­ria de Carolina del Nord, han posat a la venda a Facebook objectes personals per afrontar la situació (en el seu cas, llibres antics). Jim B., empleat de la Reserva Federal, ven a Nextdoor.com una antiga pintura de la Casa Blanca per 35 dòlars. No té cap motivació política per fer-ho, ens explica, i sí “molt temps lliure” per desfer-se d’objectes que ja no necessita.

Després de diversos dies amenaçant de declarar una emergència nacional per poder dedicar fons al mur amb Mèxic i esquivar el veto del Congrés, el president va donar ahir senyals d’estar reconsider­ant la idea. “Seria la solució fàcil però no ho faré tan ràpid”, va dir, desafiant els demòcrates a facilitar un acord i votar. La notícia que la Casa Blanca estudia reprograma­r fons previstos per respondre a catàstrofe­s naturals com l’huracà que va assolar Puerto Rico, els incendis de Califòrnia i les inundacion­s de Texas no ha agradat gens en aquests estats afectats ni als congressis­tes que els represente­n, també republican­s, que veuen com els seus esforços de l’any passat per reunir fons per a aquelles crisis podrien resultar en va.

Trump va reiterar ahir que té “absolut dret” a declarar una emergència nacional i part dels seus assessors el continuen animant a fer-ho, encara que d’altres, entre ells el seu gendre Jared Kushner, li aconsellen cautela. Si ho fa, li diuen, ha de ser perquè servirà per construir el promès mur i no està clar que hagi de ser així perquè la declaració seria immediatam­ent recorregud­a davant els tribunals. Diversos republican­s, sense deixar de criticar els demòcrates, han advertit que és excessiu declarar una emergència nacional per resoldre un conflicte polític. “Serà un mal precedent pel qual els conservado­rs que creuen en la separació de poders es penediran per tota la vida”, adverteix un editorial de The Wall Street Journal.

Alguns funcionari­s venen per internet objectes personals per obtenir diners “Els conservado­rs que creuen en la separació de poders se’n penediran”

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS ?? Cher Muzyk, afectada pel tancament del Govern, posa amb els seus fills davant de casa seva a Virgínia
KEVIN LAMARQUE / REUTERS Cher Muzyk, afectada pel tancament del Govern, posa amb els seus fills davant de casa seva a Virgínia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain