La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una nena fuig del segrestado­r que va matar els seus pares a Wisconsin

Jayme Closs causa fascinació als EUA després de tres mesos de recerca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’agent especial de l’FBI Justin Tolomeo es va prendre un respir. “Necessitàv­em un gir en aquest cas i la mateixa Jayme ens l’ha donat”, va afirmar. Milers de persones han estat buscant la Jayme en els últims tres mesos.

“És impression­ant la voluntat d’aquesta nena de tretze anys per sobreviure i escapar”, va intervenir el xèrif Chris Fitzgerald, del comtat de Barron, una zona del Wisconsin profund, rural. “La Jayme està fora de perill!”, va exclamar Fitzgerald.

Jayme Closs s’ha convertit en la protagonis­ta d’una història que fascina els Estats Units. Estava desaparegu­da, contra la seva voluntat, des del passat 15 d’octubre, jornada en què algú va entrar a casa seva i va matar a trets el seu pare, James, de 56 anys, i a la seva mare, Denise, de 46. Quan la policia va arribar , després d’una rara trucada al 911 d’emergèncie­s, de l’adolescent no n’hi havia ni rastre.

Aquest dijous va ser detingut Jake Patterson, blanc de 21 anys i resident a Eau Claire Acres (al comtat de Douglas), com a presumpte autor dels dos assassinat­s i del segrest de Jayme. Patterson vivia en un cabana solitària, en un territori boscós.

El xèrif va assegurar ahir en roda de premsa que Patterson, que no tenia antecedent­s i no havia estat sota el radar policial, va matar els Closs perquè s’havia marcat l’objectiu d’endur-se la seva filla. “Va planejar les seves accions i va prendre nombrosos passos per amagar la seva identitat”, va subratllar.

Els esforços per trobar-la no havien tingut cap èxit. Ni una pista d’ella. El gir, com va dir l’agent Tolomeo, es va produir dijous a la tarda. Jeanne Nutter, treballado­ra social, passejava amb el seu gos quan va veure sortir a algú d’entre els arbres.

“Només plorava, em deia ‘no sé on soc, estic perduda’, i em va suplicar ajuda, va dir que s’havia escapat de la cabana en la qual es trobava retinguda”, va explicar Nutter a l’agència AP. La va reconèixer immediatam­ent, fruit de la intensa campanya de recerca. “Em sentia terroritza­da, però no volia que ella se n’adonés. El meu únic pensament era portar-la a un lloc segur”, va afegir.

Va anar a una casa propera, la residència de Peter i Kristin Kasinskas. “Em va semblar estar somiant, va ser com veure a un fantasma”, va confessar en Peter al Minneapoli­s

Star Tribune. “Estava espantat i impression­at, em va caure a terra la gerra que tenia a la mà”, va dir.

Tenien davant una nena prima, bruta, amb els cabells embullats i amb unes sabates que li anaven massa grans. Li van oferir aigua i menjar, però ella el va declinar. Es va posar a jugar amb Penny, la mascota de la dona que la va trobar, mentre esperaven la policia. “Ens va comentar que aquella persona va matar els seus pares i la va segrestar, que l’amagava sempre que hi havia algú al voltant”, va explicar Kristin Kasinskas a la CNN. Casa seva és molt a prop del de Patterson, encara que la Kristin no se’n va adonar fins que els agents el van detenir poc després.

Els pares del segrestado­r fa temps que es van mudar. Malgrat que Kasinskas li va fer classes de ciències a l’escola, va indicar “no recordar res”. La família no s’ho podia creure. Però, després d’una revisió física i psicològic­a, ahir van tornar a abraçar la Jayme.

El detingut, Jake Patterson, de 21 anys, va planejar assassinar els pares de la Jayme per endur-se-la a ella

 ?? JERRY HOLT / AP ?? El xèrif Chris Fitzgerald, ahir amb una foto de Jayme Closs, en una roda de premsa a Barron
JERRY HOLT / AP El xèrif Chris Fitzgerald, ahir amb una foto de Jayme Closs, en una roda de premsa a Barron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain