La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Canadà concedeix l’asil a la jove saudita que va fugir de la seva família

- BANGKOK Agències

El Canadà ha concedit l’asil a la jove saudita que va fugir de la seva família i es va atrinxerar en un hotel de l’aeroport de Bangkok per evitar ser tornada al seu país. Després d’una setmana de negociacio­ns, el responsabl­e d’Immigració de Tailàndia va anunciar ahir que Rahaf Muhammad al-Qunun, de 18 anys, va partir ahir a la nit en un avió cap al Canadà, en un vol de Korean Air amb escala a Seül.

Diversos països, entre ells el Canadà i Austràlia, negociaven des de feia dies amb l’ONU per concedir-li l’asil. “Ha estat ella qui ha elegit el Canadà”, va declarar Surachate Hakpark, que va afegir que l’ambaixador canadenc havia acudit per acomiadarl­a i que la jove semblava contenta.

Al-Qunun va arribar dissabte passat a Bangkok des de Kuwait, on estava de viatge amb la família i va aprofitar per escapar ja que en aquest emirat, a diferència de l’Aràbia Saudita, una dona no necessita el permís del seu guardià (el wali, que pot ser el pare, el marit o fins i tot un fill) per sortir del país. En arribar a Tailàndia, la noia va dir que la seva família la sotmetia a abusos psicològic­s i físics i que la seva vida corria perill si era tornada al seu país, com exigien les autoritats saudites, perquè havia apostatat de l’islam. A l’Aràbia Saudita és un crim castigat amb la pena capital.

Es va tancar en un hotel i es va negar a veure el seu pare (un governador a l’Aràbia Saudita) i el seu germà, que van viatjar a Bangkok per persuadir-la que tornés. Des de Twitter, la noia va explicar la seva història i va demanar ajuda, dient que volia sol·licitar l’asil a Austràlia (on es dirigia abans de ser retinguda a Bangkok) o un altre país que li oferís protecció. Va ser la campanya a les xarxes socials, i el suport de les oenagés, el que la va salvar. Tailàndia va frenar la deportació i la va posar sota protecció de l’ONU, que va començar a buscar-li un país d’acollida.

El cas amenaça d’empitjorar les deteriorad­es relacions entre l’Aràbia Saudita i el Canadà. A l’agost, Riad va expulsar l’ambaixador canadenc i va retirar el seu després que el Ministeri d’Exteriors de Justin Trudeau condemnés en un tuit la detenció de destacades feministes saudites, just quan el règim era aplaudit internacio­nalment per concedir a les dones l’anhelat dret a conduir.

 ?? SAKCHAI LALIT / AP ?? Rahaf al-Qunun a Bangkok
SAKCHAI LALIT / AP Rahaf al-Qunun a Bangkok

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain