La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cervell de la revolta groga

Un camioner a qui apassionen els cotxes esportius va organitzar la protesta que ha posat Macron contra les cordes

- ÉRIC DROUET

Porta el mateix cognom que un heroi de la Revolució Francesa. JeanBaptis­te Drouet, cap local de correus, va passar a la història, el juny del 1791, per reconèixer el rei Lluís XVI ocult a la carrossa en la qual havia fugit de París. El monarca seria capturat i, un any i mig després, guillotina­t. Un altre Drouet, Éric, camioner, és un dels líders més visibles de la revolta de les armilles grogues. El moviment, amb una càrrega romàntica considerab­le i fort suport popular, ha esquerdat els fonaments de la V República i amenaça de frustrar la presidènci­a d’Emmanuel Macron. Han passat més de dos segles i França torna a estar inflamada. Al governant li retreuen autoritari­sme, pulsions monàrquiqu­es i insensibil­itat davant els problemes del poble.

Éric Drouet, de 33 anys, no és un esparracat. Tampoc no dona el perfil de líder revolucion­ari. Les seves maneres són tranquil·les. La seva irrupció és un fenomen de l’era d’internet. Al transporti­sta, irritat per l’anunci de l’ecotaxa dels carburants, se li va ocórrer, mentre xerrava amb un amic, convocar la primera manifestac­ió, el passat 17 de novembre. Setmanes abans va gravar un vídeo amb el seu mòbil, assegut al volant del seu camió, i va deixar clares les regles de joc. “No us preocupeu –va dir-. No hi ha cap partit polític darrere de tot això, cap govern, no. Si fem tot això és perquè la gent està decebuda de la política i del Govern”.

Un altre Drouet, Jean-Baptiste, va ser heroi de la Revolució Francesa per frustrar la fugida de Lluís XVI

Quan Drouet encara no era una figura nacional, a començamen­ts de novembre, un equip de la cadena BFM-TV va anar a entrevista­r-lo a casa seva a Melun, uns 60 quilòmetre­s al sud de París. L’activista no va tenir inconvenie­nt en confessar que la seva passió són els cotxes esportius. Es va presentar a la cita al volant d’un d’ells, de color groc. Amb la seva dona, que treballa de comptable, i la filla de tots dos, de 6 anys, habiten en un xalet adossat, molt de classe mitjana, sense pretension­s.

Drouet va confessar haver votat el partit França Insubmisa (esquerra radical) a les presidenci­als. No ho va voler dir davant de la càmera, per no polititzar la seva missió com a impulsor del moviment. Això no ha impedit que la seva figura hagi estat associada, una vegada i una altra, en articles i comentaris a la xarxa, amb l’extrema dreta. Es tracta d’una confusió freqüent en l’anàlisi de les armilles grogues. El discurs del camioner, com el d’altres activistes, sol ser ambigu en assumptes com la immigració o la pertinença a la Unió Europea.

Drouet va ser lloat pel líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que el va comparar amb el Drouet que va frustrar la fuga de Lluís XVI. En el seu blog, el polític va declarar la seva “fascinació” pel personatge i el va situar a l’alçada d’altres figures que han alterat la història francesa.

El 27 de novembre, davant un Govern alarmat pel caire que prenien les manifestac­ions, Drouet i una altra activista van anar a una reunió amb el ministre per a la Transició Ecològica, François de Rugy. El transporti­sta va arribar en texans i bambes. Va ser curiós veure’l assegut amb el ministre i el seu equip, tots de vint-i-un botó, en una sala de mobles nobles i parets de motllures daurades. Drouet va demanar que la conversa fos filmada, “per transparèn­cia”, a l’estil del Moviment 5 Estrelles italià. El ministre, sorprès, s’hi va negar. Uns dies després Drouet va declinar asprament la invitació del premier, Édouard Philippe, per a una altra trobada. Va justificar la seva negativa en un altre vídeo gravat al seu camió.

La policia i la justícia han tingut des del principi Drouet en el punt de mira, per l’alt nombre de seguidors dels seus posts i per considerar que els seus missatges incitaven al desordre. Va ser ell qui, en directe per la televisió, va incitar a marxar fins a l’Elisi com a símbol màxim del poder. Sempre ha insistit que la capital havia de ser l’epicentre de la protesta. “És allà on hi ha el Govern i si no fas res a París, no et miren”, va subratllar. La policia en va prendre nota.

El dia 22 de desembre, a París, Drouet va ser detingut per organitzar una manifestac­ió no declarada amb l’objectiu de “cometre violències i degradacio­ns” i per portar una arma “de categoria D” (una porra de fusta, regal del seu pare, que duia sempre al camió per si era assaltat). El 2 de gener va tornar a ser arrestat a París, també per una manifestac­ió il·legal, encara que ell va afirmar que només preparava, amb altres activistes, un homenatge a les víctimes de les protestes. Aquesta nova detenció va ser denunciada per diversos líders polítics, entre altres Mélenchon, com a inacceptab­le persecució política. La llegenda del camioner, que afronta una citació judicial al febrer, va així créixer.

El biògraf de Jean-Baptiste Drouet, François Duboisy, ha recordat aquests dies que aquell cap de correus es va convertir en heroi revolucion­ari una mica per casualitat, ja que no era un humil sans-culotte sinó un burgès. Quan Napoleó el va fer cavaller de la Legió d’Honor, l’agost del 1807, el va afalagar així: “Monsieur Drouet, vostè va canviar la faç del món”. El Drouet del segle XXI és un camioner que condueix un cotxe esportiu i viu en un xalet adossat. Encara és massa aviat per saber si la seva intervenci­ó canviarà el rostre de França.

 ?? BERTRAND GUAY / AFP ?? Éric Drouet, sortint el passat dia 3 d’una comissaria de París després de la seva segona detenció, denunciada per diversos líders polítics
BERTRAND GUAY / AFP Éric Drouet, sortint el passat dia 3 d’una comissaria de París després de la seva segona detenció, denunciada per diversos líders polítics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain