La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont deixa la decisió en mans d’ERC i el PDECat

L’independen­tisme rebaixa el to i estudia tramitar la llei

- JAUME MASDEU ÀLEX TORT

A l’expresiden­t de la Generalita­t i líder de JxCat, Carles Puigdemont, continuen sense agradar-li els pressupost­os de l’Estat, ja que, diu, no li serveix una “col·lecció d’anuncis”, sinó que necessita la certesa que es compliran, i per tant manté la negativa a aprovar-los, però deixa en mans dels diputats d’ERC i del PDECat al Congrés la decisió sobre permetre o no que es tramitin.

Ho va dir ahir després de la reunió que va mantenir a Waterloo amb el president de la Generalita­t, Quim Torra, la primera de l’any, en què tots dos es van dedicar a “analitzar el curs polític”, segons les seves paraules. “La tramitació o no dependrà de la voluntat dels grups parlamenta­ris a Madrid”, va assenyalar Puigdemont, ja que el Govern català no té “cap responsabi­litat” sobre la qüestió, tot i que per descomptat sí que tenen “una opinió política. “L’únic que podem fer és acompanyar els grups parlamenta­ris que ja han explicitat públicamen­t i reiteradam­ent la negativa a aprovar els pressupost­os, i em sembla que en aquest projecte hi som tots”, va dir Puigdemont amb Torra al costat, que dimecres havia avisat d’una “crisi de Govern” si el PDECat i ERC avalaven els pressupost­os en contra del criteri del Govern.

També a Ginebra hi va haver reunió ahir, en aquest cas de l’executiva d’ERC amb la seva secretària general, Marta Rovira. Els republican­s asseguren que donaran un no rotund als pressuposa­ts del Govern espanyol si es limiten a inversions econòmique­s. ERC continua esperant un gest que s’encamini cap a una solució política per a Catalunya i que s’aturi “la repressió”. Així de clar ho va especifica­r Pere Aragonès, vicepresid­ent del Govern i adjunt a la presidènci­a a Esquerra, una vegada el Govern central va presentar al migdia les mesures pressupost­àries.

Una altra cosa és la tramitació, pas previ a l’aprovació definitiva dels números. Tant el PDECat com ERC debaten la qüestió, tot i que el primer sembla obert a facilitar la tramitació per donar més temps a la negociació.

 ?? BLANCA BLAY / ACN ?? Torra i Puigdemont es van reunir ahir a Waterloo
BLANCA BLAY / ACN Torra i Puigdemont es van reunir ahir a Waterloo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain