La Vanguardia (Català-1ª edició)

Villarejo es vantava de les “bones relacions” que tenia amb els bancs

- CARLOTA GUINDAL

L’excomissar­i empresonat José Manuel Villarejo es vantava, davant els seus clients, de les “bones relacions” que tenia amb gent de dins dels bancs, que li proporcion­ava informació de comptes i moviments bancaris. Tal com consta en diverses converses que l’expolicia, investigat per haver liderat una organitzac­ió criminal, va mantenir amb persones que contractav­en els seus serveis i que ell mateix

L’excomissar­i deia que els seus contactes li donaven informació de clients, i després la venia

tenia gravades i guardades.

Villarejo mantenia relacions no només amb el BBVA, entitat que tenia contractad­a la seva empresa per fer tasques d’espionatge, sinó també amb personal d’altres bancs, que li facilitave­n informació confidenci­al de clients seus. L’excomissar­i utilitzava altres membres del Cos Nacional de Policia per obtenir aquella informació, requerida per clients seus per saber dades sobre els seus enemics.

Després aquesta informació era venuda per un alt preu, distribuït entre diversos membres de l’organitzac­ió, la majoria, com ell, funcionari­s públics en actiu que han anat sent detinguts en el marc de l’operació Tàndem com a resultat d’una tasca conjunta entre la Fiscalia Anticorrup­ció i la unitat d’afers interns de la Policia.

En les converses gravades amb alguns dels seus clients, i a què La Vanguardia ha tingut accés, Villarejo, que està en presó preventiva des de fa un any, reconeix que els últims temps estava sent complicat accedir a determinad­a informació de dins dels bancs. “Per les raons que sigui, hi ha un cert blindatge d’accés de nivell mitjà, i fa falta eludir una mica aquests controls”, explicava.

Després de saber-se que el BBVA va contractar Villarejo per espiar empresaris, polítics i periodiste­s, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va anunciar que analitzarà el possible efecte que hagin pogut tenir aquestes escoltes. L’organisme regulador va indicar que, en cas que se’n derivi alguna responsabi­litat patrimonia­l per actuacions de les autoritats competents, vetllarà perquè tingui un reflex adequat en els comptes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain