La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem veu amb reserves que Rull sortís de la presó sense el seu permís

L’exconselle­r va visitar a l’hospital el seu fill, que va caure a Lledoners

- JOSÉ MARÍA BRUNET TONI MUÑOZ

El Tribunal Suprem (TS) analitzarà la setmana que ve l’episodi de la sortida de la presó de l’exconselle­r Josep Rull després que el seu fill tingués un accident mentre el visitava a la presó de Lledoners. Veient l’aparent gravetat del nen, que va quedar inconscien­t, Rull va ser excarcerat, però sense que hi hagués cap autoritzac­ió judicial.

Aquesta circumstàn­cia ha estat vista amb reserves pel Suprem, que en principi no vol donar una importànci­a especial al tema, però ho analitzarà amb detall en una reunió de la Sala d’Enjudiciam­ent que tindrà lloc al llarg de la setmana que ve. El motiu és que els presos del cas 1-O estan a disposició de l’esmentada instància judicial precisamen­t perquè és la que els ha de jutjar en una data ja molt pròxima. Al Suprem se subratlla que l’excarcerac­ió hauria hagut de tenir el permís de la sala, per la qual cosa s’examinarà si en aquest cas concret es van seguir les normes legalment previstes o si hi va haver cap omissió. En cas afirmatiu, s’examinarà si es podria justificar adduint que es tractava d’un fet que requeria prendre decisions excepciona­ls amb caràcter més o menys urgent.

El fet conegut és que l’exconselle­r Josep Rull, que està en presó preventiva a la presó de Lledoners, va sortir de permís dissabte passat per anar custodiat a l’hospital a veure el seu fill amb l’autoritzac­ió del centre penitencia­ri, però sense que el Suprem es pronunciés. Segons va informar ahir el Departamen­t de Justícia, Rull va sol·licitar sortir de la presó després que el seu fill de sis anys patís una caiguda durant una visita vis-a-vis a la presó. Pel que sembla l’episodi va tenir lloc durant un joc en què el nen era llançat a l’aire i recollit, amb tanta mala sort que una de les vegades el menor es va escórrer entre els braços del seu pare i va picar contra terra. A causa de l’accident el nen va haver de ser evacuat i traslladat a un centre mèdic pels serveis de la presó.

En aquell moment l’exconselle­r va sol·licitar un permís urgent per poder-se desplaçar a l’hospital a visitar el seu fill. L’autoritzac­ió l’hi va concedir la directora del centre penitencia­ri, Paula Montero, a l’empara d’un precepte de la normativa penitencià­ria per a casos d’extrema urgència.

Abans de concedir el permís la direcció de la presó de Lledoners va sol·licitar autoritzac­ió al jutjat de Manresa, ja que el centre penitencia­ri pertany a aquest partit judicial. El jutge –a qui el fiscal va informar a favor del permís– va decidir que no podia accedir ni denegar l’autoritzac­ió perquè el tribunal competent en la matèria era el Suprem. En aquesta mateixa interlocut­òria el magistrat al·ludia a la possibilit­at que fos el centre penitencia­ri mateix el que autoritzav­a la sortida de Rull a l’empara de la competènci­a que li atorga la normativa penitencià­ria en casos d’urgència. La resolució va citar l’article 161.4 del reglament penitencia­ri, que estableix que, “en els supòsits d’urgència, el permís extraordin­ari podrà ser autoritzat pel director de l’establimen­t amb consulta prèvia al centre directiu si fos possible i sense perjudici de comunicar a la Junta de Tractament l’autoritzac­ió concedida”.

Aquest precepte, tot i això, s’aplica als presos penats, és a dir, als que estan complint sentència. Per al cas dels presos preventius el reglament penitencia­ri preveu altres mesures concretes. L’article 161.3 de l’esmentada normativa determina que per a l’autoritzac­ió de sortida “quan es tracti d’interns preventius serà necessària, en tot cas, l’autoritzac­ió expressa de l’autoritat judicial a la disposició de la qual estigui l’intern”. I l’article 159 del mateix reglament disposa que “els permisos de sortida podran ser concedits a interns preventius, amb aprovació prèvia, en cada cas, de l’autoritat judicial correspone­nt”. L’expressió “en tot cas” va ser interpreta­da pel mateix jutge de Manresa com a indicativa que només el Suprem era el competent per autoritzar o no la sortida. El problema és que el dia 5 a la tarda –Rull hauria estat fora de la presó entre les 17.18 h i les 19.20 h, aproximada­ment–, la comunicaci­ó amb el Suprem no era fàcil. L’Alt Tribunal no té jutjat de guàrdia, i la seva tasca habitual no és la d’instrucció penal. La mateixa directora de Lledoners, quan va donar compte al Suprem del que havia passat en una succinta comunicaci­ó, explica que es va basar en l’esmentat article 161.4 del reglament “per autoritzar el permís extraordin­ari amb força pública, atenent que el tribunal sentenciad­or no està disponible i perquè es tracta d’un cas d’urgència en què el jutjat de guàrdia no és competent”.

PRECEPTE URGENT El jutge de guàrdia de Manresa no va autoritzar la sortida, però tampoc no la va voler denegar LLUM VERDA I COMUNICACI­Ó La direcció de la presó va informar l’Alt Tribunal que va decidir per raó d’urgència

 ?? GEMMA ALEMAN / ACN ?? Suport als presos. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va visitar ahir els presos independen­tistes a Lledoners i va anunciar una moció al ple municipal del dia 25 per fer-los costat i condemnar el judici
GEMMA ALEMAN / ACN Suport als presos. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va visitar ahir els presos independen­tistes a Lledoners i va anunciar una moció al ple municipal del dia 25 per fer-los costat i condemnar el judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain