La Vanguardia (Català-1ª edició)

De suplent a diputada revelació

- PEDRO VALLÍN

Quan dimecres reapareixi­a Irene Montero després de la seva baixa de maternitat en un acte envoltada de dones, entre les seves primeres paraules va tenir un encomi per a qui va assumir les seves funcions de coordinaci­ó i representa­ció parlamentà­ria durant mig any, la fins aleshores portaveu adjunta Ione Belarra (Pamplona, 1987). Aquesta jove navarresa va haver de baixar a l’arena sense l’entrenamen­t que s’havia planificat per a les seves funcions temporals a causa del part prematur de Montero, tres mesos abans del previst.

Sobre Belarra, companya d’estudis de Montero, queia de sobte la responsabi­litat de ser la veu i la cara de l’acció parlamentà­ria d’Units Podem i les seves confluènci­es, però també la menys visible però més delicada tasca de mantenir la coordinaci­ó de les feines d’un grup confederal que, fins a l’arribada de Montero, era la justa expressió de l’al·luvió que conformava aquest clúster d’organitzac­ions, activistes, vells militants i principian­ts, aglutinats al voltant de la idea política de Juan Carlos Monedero i Pablo Iglesias. O sigui, fins que va arribar Montero, obsessa de l’ordre i de portar-ho tot al dia amb bolígrafs de tres colors, allò era can pixa. En el millor dels casos. “No m’importa fer de portaveu, però el que més m’agrada és la coordinaci­ó del grup”, explica Belarra, per qui Montero és “la dona política més completa d’aquest país”.

Belarra, expatinado­ra de velocitat, ve de l’activisme i va entrar en política per canviar la llei d’Estrangeri­a

En aquests mesos, el grup ha aconseguit èxits treballats, com l’acord pressupost­ari: “La matinada que vam sortir de la reunió amb el Govern central amb el pacte pressupost­ari és el meu millor record. Aquell dia vaig dormir molt poc però me’n vaig anar molt contenta”. Del seu pas per la representa­ció es podrà dir que la deixa a dalt de tot, ja que la seva última intervenci­ó com a portaveu va ser una irada resposta a Pablo Casado –que havia utilitzat l’assassinat de la jove Laura Luelmo per reivindica­r la presó permanent revisable–: “Les dones no necessitem pistolers ni presó permanent, necessitem polítiques públiques que ens protegeixi­n abans que ens matin. Abans que ens matin!”, va etzibar, seguit d’un gairebé inoïble “tipa”. Aquest rampell no només va provocar l’aplaudimen­t del seu grup sinó que per primera vegada en mesos va aconseguir una ovació dels diputats socialiste­s, i paraules d’elogi i agraïment de la vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo.

D’aquesta situació, el que més l’omple és haver guanyat “la confiança en mi mateixa per traslladar el que sentíem”. Premiada aquest desembre com a Diputada Revelació del 2018 per l’Associació de Periodiste­s Parlamenta­ris, el seu pitjor moment en política no va ser –encara que repetís amb gràcia el mea culpa a la gala de premis– confondre Felip VI amb Felip IV, sinó viure la rancúnia caïnita de Vistalegre II.

A diferència d’altres membres de Podem, inclosa la seva companya, cap i amiga Irene Montero, la polititzac­ió de Belarra va ser tardana. Abans hi havia l’activisme. Amb només 16 anys va començar a col·laborar amb la Creu Roja Joventut. “Estic molt emmarada”, admet, “i de la meva mare vaig adquirir un sentit profund de la justícia”. Del seu pare, la calma. A Pamplona primer i a Madrid després, durant els seus estudis universita­ris de Psicologia, va treballar intensamen­t en programes d’integració de migrants i refugiats, sobretot d’origen africà. Va ser així com va descobrir la centralita­t de la política. Per mal: l’administra­ció del PP va deportar de la nit al dia un dels seus amics, un jove que tenia un fill de tres mesos. La millor voluntat i l’entrega més gran no servien si no es podia posar mà a la llei d’Estrangeri­a: “Em vaig polititzar en espais de moviments socials, com SOS Racisme”, relata. I va entrar en la política activa amb un objectiu en ment: tancar els centres d’internamen­t per a estrangers. D’aquests mesos a primera fila es queda amb l’experiènci­a de “treballar al costat de Pablo Iglesias, és un màster de política”, i lamenta que per a una dona jove encara no sigui fàcil fer política. La incomodita­t pot néixer de gestos impercepti­bles, “un home amb qui estàs negociant t’agafa del braç”. Petites intimidaci­ons amb automatism­es vetustos.

Tot i això, fa un balanç positiu del seu pas per la política, amb un preu que ha estat, explica, renunciar al temps lliure. “De la psicologia me n’estava allunyant, perquè el que m’interessa és estudiar els sentiments de pertinença de la gent”, de manera que la seva curiositat ha girat cap a l’antropolog­ia i la sociologia. I espera estudiar dret algun dia.

Malgrat no haver viscut l’època de la sessió contínua, una de les seves activitats de lleure predilecte­s, ara gairebé abandonada, són les sessions dobles de cinema. Patina des de molt jove i quan té una estona encara es posa les rodes, sobre les quals mostra la destresa de qui ha competit en patinatge de velocitat. A diari es relaxa mirant sèries, i si fa festa un cap de setmana, la tempten les excursions de muntanya. Aquí apareix la condició navarresa, tan afí al vent fred sobre la cara i als horitzons amples. Com a contrast, l’activitat que li proporcion­a tots els beneficis de l’evasió és d’arrelam purament meridional: “El meu pla preferit és ballar electrocúm­bia”. Aquesta no us l’esperàveu.

 ?? DANI DUCH ?? Ione Belarra, portaveu adjunta d’Units Podem al Congrés dels Diputats, patinant pel parc del Retiro de Madrid
DANI DUCH Ione Belarra, portaveu adjunta d’Units Podem al Congrés dels Diputats, patinant pel parc del Retiro de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain