La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més ordre i més justícia

- Quim Monzó

Fins dimecres a la tarda no tenia ni idea que Karl Jacobi es presenta com a alcaldable a la ciutat de Barcelona, per Nosotros-Partido de la Regeneraci­ón Social. El seu lema és “Orden y justicia”. Per si algú no se’n recorda, sàpiga que és aquell senyor alemany que, al Círculo Ecuestre, li va dir a Roger Torrent: “Nos han vuelto al siglo medio. Voto yo que todos ustedes van a la prisión”. Va ser una intervenci­ó sonada, que va generar un munt de mostres d’aprovació i de rebuig, en paral·lel. Doncs ja fa un mes que és candidat i, mentrestan­t, jo a la inòpia.

Me’n vaig assabentar gràcies al programa Versió RAC1, que dirigeix amb mà en aquest cas ferma Toni Clapés. Marc Serra va entrevista­r Jacobi, que aquest cap de setmana participar­à en un acte electoral a la plaça Sant Jaume. Ho dic per si algú vol anar-hi. Jo, si puc, no penso perdreme’l. D’entrada li va preguntar com veia el futur de la ciutat, i com pensa enfocar-lo. Amb la seva manera de parlar, que combina una sintaxi tipus Cruyff amb un to Van Gaal, va contestar: “Pues es muy fácil. Si el pueblo elige a mí como alcalde lo veo muy positivo. Si elige cualquiera otra persona lo veo muuuy negativo”. Va elogiar Victoria Vicky Álvarez, l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola que va ser l’estrella de la famosa gravació del restaurant La Camarga i que ara va a la seva candidatur­a: “Ella es en la lista número 3 y por lo tanto es una persona de cúpula. Eso quiere decir: ocupacione­s en generales de dirección de, bien, vale, el gremio máximo de todos las decisiones a nivel ideológico y de ejecución”.

Un cop clars aquests punts bàsics, li va preguntar què opina de l’actual polèmica sobre el Tram. Jacobi va respondre: –El señor Trump, eh... –No, no, el señor Trump no: el tren. –¿El tren? ¿Concretame­nte el tren o todo lo que es el tema estructura urbano? Hombre, yo creo que aparte que no conozco estos detalles...

Va ser també sincer quan Serra li va preguntar què n’hem de fer del zoo: “La verdad es que no lo sé”. I també quan li va preguntar què passa amb les cotorres que han envaït la ciutat: –¿Qué es eso? –Los pájaros que hacen mucho ruido, las cotorras.

–No conozco los cotorras. Vamos a ver si eso es realmente así.

És honest fins i tot quan ha d’explicar què opina de les remodelaci­ons de la plaça de les Glòries: “Sí, la verdad es que lo que están haciendo ahí me parece una broma. A ver, ahí hay agujeros que son muy grandes. No se pueden llenar otra vez”.

En veritat, en veritat us dic que aquestes pròximes eleccions municipals barcelonin­es seran molt interessan­ts. Qui no s’hi presenta com a alcaldable és perquè no vol. Almenys, però, cal agrair-li a Jacobi que no ens hagi cantat El noi-noi de la mare, com va fer el dels cafès Bou.

Cada cop tinc més clar a qui votar el maig, a les pròximes eleccions municipals

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain