La Vanguardia (Català-1ª edició)

En defensa de l’Estat

- Juan-José López Burniol

Ho va deixar escrit Hannah Arendt a La libertad de ser libres: “Cap revolució, independen­tment de l’amplitud amb que obri les seves portes a les masses i als oprimits –les malheureux, les misérables o les damnés de la terre (...)–, s’ha iniciat mai per ells. I cap revolució no ha estat mai obra de conspiraci­ons, de societats secretes o de partits obertament revolucion­aris. Parlant en termes generals, cap revolució no és possible allà on l’autoritat de l’Estat es troba intacta (...) Les revolucion­s no són (...) la causa sinó la conseqüènc­ia de l’enfonsamen­t de l’autoritat política. En tots els llocs en els quals s’ha permès que es desenvolup­in sense control aquests processos desintegra­dors, habitualme­nt durant un període prolongat de temps, poden produirse revolucion­s”.

M’acullo a l’autoritat d’aquesta llarga cita per fonamentar les idees que exposo tot seguit: 1) L’Estat espanyol es troba immers “durant un prolongat període de temps” en un “procés desintegra­dor”, la causa del qual no és l’estructura autonòmica implantada per la Constituci­ó del 1978, sinó un sostingut desistimen­t del poder pel govern central i una persistent deslleialt­at constituci­onal de diverses autoritats autonòmiqu­es. 2) Encara que les seves manifestac­ions extremes amb prou feines són perceptibl­es (la inèrcia d’un Estat consolidat és sempre forta), l’actual crisi de l’Estat espanyol és profunda i greu, com ho prova el fet d’haver patit un cop d’Estat (els dies 6 i 7 de setembre del 2017) protagonit­zat per autoritats i funcionari­s públics del mateix Estat. 3) La situació actual tan sols podrà reconduir-se a la normalitat constituci­onal, avui greument erosionada, mitjançant un pacte de totes les forces polítiques constituci­onalistes –de dreta i d’esquerra–, que estableixi les bases per a la recuperaci­ó de l’autoritat de l’Estat mitjançant la posada en marxa d’un procés de reformes constituci­onals i legislativ­es.

La situació és d’emergència i pot agreujar-se per la incidència d’una nova crisi econòmica-financera (probable i no llunyana), que podria desencaden­ar una crisi política d’intensitat imprevisib­le, tenint en compte l’existència al marc parlamenta­ri espanyol de diverses forces polítiques que han manifestat el seu propòsit explícit d’enderrocar el “règim del 78”. Ens trobem en un “estat de necessitat” que justifica la urgència d’un pacte dels partits constituci­onalistes superador de la divisió entre dreta i esquerra. Aquest pacte –vertebrat pel PSOE, el PP i Ciutadans– hauria de quedar obert a la participac­ió de la resta de les forces polítiques en un diàleg obert sense més límits que els que imposen la integritat i la subsistènc­ia de l’Estat, i que tan sols prescindei­xi dels partits que s’oposin a pactar, és a dir, dels que volen destruir el sistema. És aquest un punt capital: la recuperaci­ó de l’autoritat de l’Estat passa per aquest consens nuclear, sense el qual l’adopció de decisions per part del Govern continuari­a passant –com ara passa– per la concertaci­ó de pactes puntuals amb aquelles forces polítiques que no només busquen el seu benefici exclusiu, sinó que acaronen sempre la idea d’aprofitars­e de la debilitat d’un Estat que impedeix els seus últims designis pel sol fet d’existir.

El contingut d’aquest pacte hauria de ser doble. Primer, hauria d’establir les bases d’una reforma constituci­onal inajornabl­e, que trenqui el malefici, tan espanyol, que les constituci­ons no es modifiquen sinó que es deroguen. Sobre l’abast d’aquesta reforma hi ha material més que suficient i bastant concorde. Només en vull remarcar un punt: la reforma de l’Estat autonòmic no hauria de retallar-lo, sinó desenvolup­ar-lo en un sentit federal que inclogui la conversió del Senat en una cambra territoria­l forta i que faci per això mateix innecessar­i d’una manera clara qualsevol tret de bilaterali­tat. I, en segon lloc, el pacte hauria de concretar i establir les bases d’una sèrie de reformes que incideixin directamen­t en la vida i els interessos dels ciutadans, i que haurien de ser posteriorm­ent objecte d’un debat puntual. Aquestes reformes haurien de donar resposta a les noves demandes socials d’igualtat i llibertat, en el benentès que, si el nostre establishm­ent pensa que ja escamparà i que res no s’ha de fer en aquest camp, el sistema no es regenerarà. Amb la reforma constituci­onal no n’hi hauria prou per regenerar el sistema.

Dono per descomptat­s el repudi i la befa amb què serà rebut aquest article. Permetin-me per això que el tanqui amb una altra llarga cita, aquesta de Claudio Magris, qui adverteix –a El viatjar infinit– que “la bogeria de Don Quixot és, d’alguna manera, realista i vident; molt més sens dubte que la utopia de qui veu només la façana de les coses i la pren per l’única i immutable realitat. Són els Don Quixots els que s’adonen que la realitat s’esquartera i pot canviar; els presumptes homes pràctics, orgullosam­ent immunes als somnis, sempre creuen, fins al dia anterior a la seva caiguda, que el mur de Berlín està destinat a durar”.

La situació és d’emergència i pot agreujar-se per la incidència d’una nova crisi econòmica-financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain