La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap discrimina­ció no és positiva

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

La polèmica recent sobre la revisió de la llei de Violència de Gènere a Andalusia transcende­ix la regió i aquest tema específic perquè posa en relleu una discussió latent i rellevant d’abast general: la referida a la progressiv­a erosió de la igualtat davant la llei a les Espanyes a través de l’expansió de les denominade­s lleis de discrimina­ció positiva, o d’acció afirmativa en la terminolog­ia nord-americana. Aquestes apel·len al deure moral de corregir els greuges històrics patits per determinat­s col·lectius com a conseqüènc­ia de la seva raça, del seu sexe o de la seva condició. Per això no n’hi ha prou amb l’eliminació constituci­onal de les discrimina­cions negatives que aquests van suportar en el passat, sinó que es requereix atorgarlos un tracte de favor; això és, atorgar-los beneficis legals i materials no accessible­s a la resta dels ciutadans i, a més, garantits a perpetuïta­t.

Una de les conquestes de les democràcie­s liberals va ser el reconeixem­ent de drets iguals per a tots els ciutadans. Conforme a aquest principi, les lleis són generals, no poden fer accepció de persona o grup i han de ser neutrals respecte els valors i preferènci­es últimes expressade­s pels individus. Aquest enfocament és incompatib­le amb normatives destinades a complaure pretension­s de caràcter particular o grupal. Per què és rellevant ser dona, homosexual o immigrant i no ho és ser heterosexu­al, blanc o catòlic? La resposta a aquests interrogan­ts és fàcil: la definició de rellevànci­a és per definició subjectiva i, per tant, condueix a un conflicte permanent, l’evolució del qual queda a l’arbitri inquietant de la força política de cada tribu en cada moment.

Si el Govern legisla per satisfer reivindica­cions grupals, genera incentius per desencaden­ar moviments en la direcció contrària i alimenta una dinàmica social de tots contra tots. Establert el precedent, no hi ha límit natural al nombre de grups per afavorir, i la virulència potencial de l’enfrontame­nt entre ells és directamen­t proporcion­al a la intensitat amb què uns sectors percebin les legislacio­ns favorables a altres com una agressió o una lesió dels seus drets i dels seus valors. El resultat és una societat atomitzada en fragments enfrontats entre si, una forma de guerra civil freda. D’aquesta manera, el concepte de ciutadans iguals en drets i deures salta a trossos.

D’altra banda, les legislacio­ns discrimina­tòries pro minories dilueixen els individus en col·lectius de caràcter identitari i els hi adscriuen de manera arbitrària i forçosa. Això implica atribuir a elements metaindivi­duals la pertinença de les persones a un ens orgànic, amb vida i existència pròpia que constituei­xen les arrels úniques o predominan­ts de la seva identitat, en detriment de la seva autonomia i de la seva llibertat d’elecció.

Aquesta visió col·lectivista reprodueix en el millor dels casos els trets de la societat estamental de l’antic règim, i en el pitjor, destil·la un acusat tuf totalitari. En concret trenca quatre dels pilars essencials sobre els quals Occident va avançar cap a la llibertat: la separació entre el que és de Déu i el que és del Cèsar; la distinció entre la comunitat i l’individu; la diferencia­ció entre el públic i el privat, i l’imperi de la igualtat davant la llei front els privilegis. Al seu cèlebre llibre Economics

of discrimina­tion, Gary Becker va assenyalar les conseqüènc­ies socioeconò­miques negatives derivades de la discrimina­ció positiva. Va demostrar que el sacrifici de la igualtat davant la llei i, amb ell, l’erosió del marc institucio­nal promotor d’una cursa oberta als talents són antagònics amb una societat basada en el mèrit i en l’esforç. Això frena el dinamisme i la innovació, la productivi­tat de l’economia i la mobilitat social. Alhora, penalitza els individus aliens a les minories privilegia­des perquè redueix les seves oportunita­ts de desenvolup­ament personal i profession­al. Aquest tractament desigual no només genera greus ineficiènc­ies en el pla de l’economia sinó que és una font de ressentime­nt i de conflicte perquè ofèn qualsevol criteri elemental d’equitat i de justícia.

Encara que resulti irritant per a molts, la fonamentac­ió última de les estratègie­s d’acció afirmativa és similar a la demanda de prebendes regulatòri­es o financeres desplegada per aquells sectors econòmics o profession­als que busquen en l’acció dels poders públics protecció per als seus interessos.

Des d’un punt de vista conceptual no hi ha cap divergènci­a de naturalesa entre la introducci­ó d’un aranzel a les importacio­ns per preservar de la competènci­a exterior a una determinad­a indústria i l’establimen­t de quotes obligatòri­es en qualsevol activitat pública o privada, reservades a una comunitat ètnica o de gènere, per esmentar dos casos emblemàtic­s. Les mateixes raons per oposar-se a les primeres, la lesió dels drets de la majoria, poden ser esgrimides per rebutjar les segones.

Qualsevol discrimina­ció o restricció legal dels drets individual­s per motius religiosos, racials o de gènere és inacceptab­le, però no cal estendre aquest criteri a les relacions privades. Un membre d’un grup X no pot ser obligat contra el seu desig a associar-se amb membres d’un grup Y; un empresari no té perquè ser forçat a contractar qui no desitgi siguin quins siguin els motius de la seva conducta; un florista jueu no té per què estar impel·lit a subministr­ar la corona mortuòria per a l’enterramen­t d’un nazi, o un hoteler homòfob a servir un casament gai.

Algunes d’aquestes pràctiques poden ser i són condemnabl­es per causes ètiques, però han de ser combatudes o censurades per mitjans aliens a la coerció estatal; per exemple, campanyes publicitàr­ies contra els que fan actes discrimina­toris, boicot als productes de les empreses que actuen d’aquesta manera, etcètera.

Ara bé, l’exercici de la llibertat inclou el d’excloure l’accés de tercers a l’esfera privativa de l’individu. Aquest és un axioma que no s’ha d’oblidar.

Si el Govern legisla per satisfer reivindica­cions grupals, genera incentius per desencaden­ar moviments en la direcció contrària Qualsevol discrimina­ció o restricció legal dels drets individual­s per motius religiosos, racials o de gènere és inacceptab­le

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain