La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els joves exploren com compartir transport privat o el pagament per ús

- GABRIELA MAESTRE Barcelona

Els millennial­s no tenen tant d’interès a ser amos d’un cotxe com les generacion­s anteriors. Diversos estudis mostren que prefereixe­n opcions alternativ­es, com compartir vehicle. Aquest canvi en els desplaçame­nts va lligat als seus problemes econòmics i a factors culturals, com que troben la conducció poc atractiva.

Aquests joves són la primera generació interessad­a en noves formes de mobilitat, segons un recent estudi de Seat. Compartir cotxe o llogar-lo, i gestionar els desplaçame­nts a través d’apps, són les seves principals alternativ­es.

Un altre estudi, en aquest cas del Fòrum de Mobilitat de l’empresa Alphabet, va exposar que un 51% dels entrevista­ts de 18 a 30 anys havien compartit cotxe alguna vegada. I si bé tots prefereixe­n compartir-lo amb familiars o amics, companyies de carpool (cotxe compartit) com BlaBlaCar o de carsharing (lloguer de cotxes de particular­s) guanyen cada dia més popularita­t.

“Un 50% dels nostres clients tenen menys de 30 anys”, explica Mario Carranza, conseller delegat d’Amovens, empresa de carsharing. “Són clients pràctics, es preocupen per la seva economia. A través de plataforme­s com la nostra eliminen els costos i el procés de compra, sense renunciar a la llibertat que aporta tenir cotxe”.

Les dificultat­s econòmique­s són el principal inconvenie­nt dels millennial­s a l’hora d’adquirir un vehicle. “Em vaig treure el carnet als 19; he acabat preferint el transport públic, i utilitzo aplicacion­s com BlaBlaCar per sortir de la ciutat”, explica Ariadna Fernández. Aquesta università­ria amb feina a temps parcial resumeix el problema de molts: “Pago un pis compartit i la universita­t. Quan vaig fer números i vaig veure que l’asseguranç­a del vehicle per a menors de 25 era tan cara, em vaig adonar que per a mi no era una decisió rendible”.

“La nostra teoria és que el cotxe en propietat caurà un 80% els propers 10 anys”, diu Carranza. “Si aquesta generació escolta música a Spotify o veu sèries a Netflix, és lògic pensar que apostarà pel lloguer en altres àmbits”.

I aquest no és l’únic canvi en l’estil de vida d’aquesta generació. “No els interessa tant la conducció, tot i que no és clar si és perquè ja no es veu com una cosa tan positiva o si és només per motius econòmics”, explica David Lois, professor de psicologia social i expert del Centre d’Investigac­ió del Transport TRANSyT-UPM, aquest canvi de prioritats. “S’ha posat en relleu un mode de vida urbà, la gent tendeix a desplaçar-se cap al centre”, i en aquestes zones la conducció és més complicada. Això també desmotiva voler un cotxe.

Per un motiu o altre, destaca Lois, a les ciutats ha augmentat la mobilitat activa en detriment del cotxe: els joves es desplacen sobretot a peu, amb bicicleta o en transport públic. De fet, en un estudi del 2017 del Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE), un 70% dels joves opinaven que la bicicleta era el transport que més creixeria en el futur. Per un 87%, el cotxe privat ja estava en el punt àlgid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain