La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home feminista

- Susana Quadrado

APablo Iglesias, a qui no tinc el gust de conèixer, li voldria dedicar aquest article ara que està entretingu­t, i de baixa, amb les farinetes dels bessons. Més que dedicar-l’hi, el que m’agradaria és que se’l llegís, a veure si li pot ser d’alguna utilitat. Amb dos fills mascles a la falda com els seus i en un país en plena batalla per la igualtat de les dones i contra Vox, la reflexió mai no fa nosa.

(A partir d’aquí, Pablo, permet-me que et tutegi).

Que lleig, que lleig, va ser el que vas dir a l’entrevista que s’ha difós aquesta setmana. “Els homes feministes carden millor”. Així, tal com raja, i tan alegrement. Per començar, la idea d’intentar colar la ideologia fins i tot entre els llençols sembla una brometa. Però el pitjor no és això, sinó que en un suposat interès per assumir públicamen­t la condició d’home feminista et bases en una cosa que es pot considerar la seva antítesi. Una contradicc­ió que, continuo amb la familiarit­at, t’ha deixat amb el cul a l’aire? I no paro de preguntar-me si t’ha caigut la careta.

Està molt bé defensar que els homes es declarin feministes. Encara avui, fer un pas en aquest sentit continua sent una raresa. A ningú no li passa pel cap negar a algú sentirse, per exemple, pacifista, tot i que no visqui sota una pluja de bombes a Síria. Però que un proclami als quatre vents “soc feminista!” resulta insòlit. Què pretenies, Pablo, amb les teves paraules. Que un home presumeixi públicamen­t de la seva habilitat en la pràctica del sexe és propi del masclista i el xulo. Segons definició d’Irene Montero,

machirulo, comunament conegut com a mascle alfa.

Aquí servidora l’únic que vol és que un líder de l’esquerra progressis­ta com tu no alimenti la confusió en una qüestió tan delicada. De manera que m’atreveixo a respondre per tu a la pregunta que et van fer sobre què és un home feminista. Un home feminista és el que... ...no veu explicació a tants segles d’un masclisme que ha intentat justificar l’injustific­able.

...sent la necessitat de posar fi a la desigualta­t salarial, d’oportunita­ts i de càrrega de treball de les dones.

...sap que els drets d’elles no són cartes de canvi.

...identifica com a violència els crits i els insults, ja que poden ser l’inici de tota la resta.

...entén que el feminisme és transforma­dor, tant en l’amor de parella com en les pròpies actituds.

...s’allunya de l’estigma de reduir el feminisme a una minoria intolerant.

...nega que el feminisme sigui com el masclisme però al revés.

...aguanta la pressió social quan és capaç de desafiar actituds misògines i abusos de poder.

...entén que dones i homes som diferents, diferents, diversos. I amb consentime­nt mutu. ...respecta la diferència. ... En fi, Pablo, que cal explicar-t’ho tot. I ara fes-ho entendre als teus fills.

Desencerta­t comentari de Pablo Iglesias quan va dir que “l’home feminista carda millor”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain