La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mur de contenció per dissuadir els pispes

Els veïns de Matadepera demanen controls als accessos a un municipi, el de més renda per càpita de Catalunya, que l’any passat va registrar 105 robatoris en habitatges

- PALOMA ARENÓS

No podem més! Cada tres o quatre dies hi ha un robatori”. “Ens sentim vigilats i observats a casa nostra, amb molta sensació de vulnerabil­itat i impotència”. “En situacions excepciona­ls calen respostes excepciona­ls: s’han de vigilar els principals punts d’entrades i sortides de Matadepera per garantir la nostra seguretat. I, a més a més, l’Ajuntament ha de reforçar la vigilància amb seguretat privada”. Són algunes de les opinions que dimarts a la nit es van sentir en una reunió en què van participar una quinzena de representa­nts veïnals dels barris i urbanitzac­ions d’aquesta ciutat, veïna de Terrassa i de Sabadell, i els regidors Nil López (Urbanisme i Obres) i Pol Roura (Habitatge i Serveis).

No són reflexions gratuïtes. Segons un informe de la policia local, el 2018 Matadepera va registrar un total de 105 robatoris amb força en habitatges, cosa que suposa gairebé una mitjana d’un assalt cada tres dies. Més de la meitat d’aquests robatoris en cases –un 53%– han estat entre l’octubre i el desembre, un repunt que té els veïns amoïnats i crispats.

Segons es va constatar a la trobada amb els polítics convocada per la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Matadepera (Fedam), els afectats veuen “totalment insuficien­t” la feina policial per aturar el problema, i algunes urbanitzac­ions ja han anunciat que contractar­an vigilància privada. Aquesta setmana diversos representa­nts veïnals han entrat instàncies municipals per demanar a l’Ajuntament que “apliqui mesures contundent­s de manera immediata”, com pilons o barreres per tallar el pas als principals accessos al poble –no la carretera–, i que s’augmentin els controls i la identifica­ció de conductors, incloent-hi les motos.

Un miler de veïns s’organitzen a través de grups de WhatsApp i Telegram, amb què es comuniquen i comparteix­en instruccio­ns. “Tenim molta sensació d’impunitat. Els assalts són una violació de la teva intimitat. Ens van robar el dia de Sant Esteve, mentre dinàvem a fora. Van fer servir una funda del coixí de casa per carregar les joies i els diners. Què ha de passar perquè augmenti la vigilància?”, es pregunta en Manuel, veí del Pla de Sant Llorenç. Una altra veïna, l’Encarni, va arribar tremolant quan s’havia acabat la reunió. Entre les sis i les set d’aquella tarda van entrar amb una radial a casa dels seus pares –a dos carrers de la Fedam–, “van tallar una caixa forta d’alta seguretat com si fos mantega i la van desvalisar. Van destrossar l’armari del dormitori; ho van arrasar tot. Ens han robat la vida”, lamentava.

La regidora de Governació, Montse Royes, diu que l’Ajuntament ha aprovat una partida de 122.000 euros per instal·lar una vintena de càmeres de vigilància als carrers, que s’afegiran a les 24 que ja hi ha, que graven les matrícules dels vehicles; reforçarà els controls de instal·lacions municipals amb tres patrulles de vigilància privada, i estudiarà la viabilitat de les propostes veïnals.

Els pispes solen actuar entre les sis i les vuit de la tarda, quan ja és fosc i les cases són buides perquè són hores d’extraescol­ars i d’anar a comprar. “Hi entren dos i un altre es queda a fora vigilant. En menys de cinc minuts, abans que arribi l’avís a la central d’alarmes, agafen joies i tots els diners que troben. Tot de poc pes i molt valor. Fugen a peu i s’escapoleix­en pel bosc o la riera.

SESSIÓ DE TARDA Les hores preferides dels delinqüent­s són les de les activitats extraescol­ars

El cotxe el tenen aparcat a certa distància, i així és molt difícil enxampar-los”, apunten fonts policials.

Matadepera, amb 9.400 veïns repartits entre el poble i una dotzena d’urbanitzac­ions, té un ampli terme municipal de 25 km2 i una orografia complicada. Després de Pozuelo de Alarcón (72.993 euros), és el segon municipi d’Espanya amb més renda per càpita anual (54.113 euros).

El 15 de desembre hi va haver un debat en què van participar l’alcaldessa, Mireia Solsona; el cap de l’àrea bàsica de la policia de Terrassa dels Mossos, Rafael Tello: la cap de la regió metropolit­ana nord, Cristina Manresa, i el cap de la policia local, Xavi Cabot. Tello va detallar els esforços per aturar el problema: helicòpter­s amb càmeres tèrmiques sobrevolen els boscos per controlar moviments sospitosos i hi ha agents de paisà als carrers, les zones forestals i la riera. Al desembre policia local i Mossos van fer 35 controls estàtics d’entrades i sortides de vehicles (1.050 de revisats) i s’han atès 378 trucades, que han permès 153 identifica­cions de persones i 80 de vehicles.

TAMBÉ PER NADAL Els lladres no descansen ni els dies festius i no dubten a arrasar-ho tot

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Farts Veïns de Matadepera es manifesten per exigir més seguretat i agents per frenar l’escalada delictiva que pateixen
ANA JIMÉNEZ Farts Veïns de Matadepera es manifesten per exigir més seguretat i agents per frenar l’escalada delictiva que pateixen
 ?? LV ?? Estil Àtila. Els lladres que desvalisen les cases de Matadepera no tenen gaires miraments a l’hora d’obtenir el seu botí
LV Estil Àtila. Els lladres que desvalisen les cases de Matadepera no tenen gaires miraments a l’hora d’obtenir el seu botí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain