La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algunes víctimes necessiten canviar de domicili per deixar enrere de la por

-

bles, és que més d’un centenar dels arrestats van ingressar a la presó. Aquest és l’objectiu que s’han marcat els comandamen­ts de la policia a curt termini: aconseguir que la resta de les unitats d’investigac­ió repartides pel territori i que depenen jeràrquica­ment de les seves respective­s regions es converteix­in en una espècie de tentacles dels serveis centrals, i que operin amb els mateixos mètodes de treball.

El projecte és complex perquè implica readaptar part de l’actual estructura jerarquitz­ada dels Mossos, en què els comissaris en cap de cada regió policial tenen el comandamen­t sobre tots els recursos que en depenen.

Més enllà de com s’organitzi internamen­t la policia, la veritat és que les investigac­ions contra les bandes dedicades a robatoris en habitatges cada vegada són més complexes. Els últims dos anys, i ho reflecteix l’anàlisi de les denúncies, Catalunya s’ha convertit en un port d’arribada per a aquest tipus de lladres.

Més de la meitat dels colombians detinguts l’any passat per aquest delicte no tenien antecedent­s. Acabaven d’arribar. Ha passat el mateix amb el 40% dels romanesos i el 40% dels georgians. La dada evidencia la intermiten­t

PITJOR IMPOSSIBLE Les 3.220 denúncies del desembre del 2017 van marcar un rècord històric

arribada de nous membres que nodreixen les bandes de lladres establerte­s i que dificulta moltíssim la investigac­ió. No tenir antecedent­s significa que els investigad­ors treballen a cegues: no hi ha imatges, no hi ha ressenya policial i, per tant, tampoc no hi ha empremta dactilar, ni perfil genètic, ni domicili, ni telèfons vinculats, ni vehicles que hagin pogut utilitzar. Es tracta literalmen­t de començar de zero.

Aquestes últimes dades no poden portar a engany: malgrat la forta presència de bandes internacio­nals molt actives, el percentatg­e més alt de detinguts el 2018 per robatori en domicilis era de ciutadans espanyols. I un 25% eren detinguts per primera vegada.

Els actuals responsabl­es de la DIC confien a poder mantenir la contenció de les denúncies, malgrat que són conscients de l’alarma que es genera en determinad­es poblacions on en una sola nit els lladres han pogut entrar a diverses cases o pisos de manera consecutiv­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain