La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A la Maya se la rifen”

La Fundació Altarriba impulsa activitats amb gossos per fomentar la socialitza­ció de persones sense sostre i de toxicòmans

- ROSA M. BOSCH

La Dafne ha vingut molt malament, però quan ha començat a acariciar la Maya s’ha anat tranquil·litzant. Els gossos són un vehicle per poder treballar amb les persones toxicòmane­s i amb els sensesostr­e”, comenten dues voluntàrie­s de la Fundació Altarriba especialit­zades en teràpia assistida amb mascotes. Un equip d’aquesta entitat dedicada a protegir els animals va començar aquest dimecres un nou programa amb usuaris de la sala de venipunció Baluard, al Raval. A través de la Maya, una golden retriever molt efusiva, i d’en Greeni, un coniller més reservat, intenten donar afecte a persones al marge de la societat i que subsisteix­en en entorns hostils i de violència.

La Maya va congeniar de bon començamen­t amb la Dafne, i en Greeni amb en Sandro, que fa 30 dels seus 45 anys que entra i fuig del món de la droga. Tots dos van anar dimecres a la Sala Baluard i a la sortida es van asseure a la plaça dels jardins Dolores Aleu. “No he tingut mai gossos però m’agraden”, diu l’home mentre acaricia en Greeni, que també ha tingut una agitada vida fins que el va adoptar l’Elena Sequeiros, una educadora social i voluntària de la fundació Altarriba. “El vaig acollir quan tenia un any i mig, havia estat maltractat. L’havien obert en canal i li havien tallat una orella. Durant els primers mesos no es deixava tocar”, explica Sequeiros.

En Sandro i la Dafne dormen al Paral·lel, en un racó on acostuma a pernoctar molta gent sense sostre.

L’equip d’Altarriba va començar el novembre passat el programa amb

Fer activitats amb gossos, com ara passejar-los o raspallar-los, els fa sentir acceptats i útils

onze persones sense llar acollides a l’alberg municipal de la Meridiana. “Allà hi dormen indigents derivats per Serveis Socials. Abans amb prou feines parlaven entre ells, ni tan sols sabien els seus noms. Al principi, fèiem una sessió mensual de dues hores però de seguida vam ampliar la freqüència a cada setmana per la bona resposta. Hem observat un gran canvi, ara es comencen a relacionar entre ells”, detalla Sequeiros. Alguns són ciutadans que tenen malalties mentals i el contacte amb la Maya i en Greeni els ha aportat un toc de benestar dues hores a la setmana. “A la Maya se la rifen, necessiten afecte i ella es deixa estimar”, apunta l’Anabel Pérez, que va acollir aquesta gossa al cap de poques setmanes de néixer i que, com Sequeiros, ha seguit un curs de teràpia assistida amb animals.

Amb la complicita­t d’aquestes mascotes, sensesostr­e que sobreviuen aïllats en el seu món han donat els primer passos per relacionar-se amb els seus companys. “Sortim a passejar i ells els donen menjar, els raspallen... El gos uneix”, afegeixen.

“L’objectiu és millorar el seu estat emocional i la seva qualitat de vida. El fet de poder fer una activitat amb un gos els fa sentir acceptats i útils”, afegeix Lidia Fragoso, codirector­a d’Altarriba.

La Maya i en Greeni van començar aquest dimecres una nova missió al Baluard, amb toxicòmans, molts dels quals també subsisteix­en al ras. Aquest desembre passat, 499 persones van anar als espais de consum supervisat d’aquest centre sanitari en comparació amb les 617 del novembre o les 368 del setembre, abans de l’operació contra els narcopisos del Raval, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? En Sandro acaricia en Greeni i al fons, d’esquena, la Dafne amb la Maya, amb les dues voluntàrie­s de la fundació
ÀLEX GARCIA En Sandro acaricia en Greeni i al fons, d’esquena, la Dafne amb la Maya, amb les dues voluntàrie­s de la fundació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain