La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benvinguts a Galícia

El restaurant Bicos ofereix una cuina honesta i assequible

-

La cuina gallega ha tingut, històricam­ent, una àmplia representa­ció al nostre país. Locals de tots els nivells s’han vist freqüentat­s pels aficionats a una cuina de marcats interessos: marisc, tradició i uns guisats de cullera que toquen el cel. Però, perquè ens entenguem, la majoria d’aquests locals gallecs no han estat revisats ni en l’estètica ni en l’oferta per a públics joves.

Bicos són petons en gallec. Desitjos d’afecte que envien els nostres protagonis­tes al capdavant del restaurant que us presentem avui: el propietari i xef, Edu Pereira, natural de Carballiño (Ourense), i la propietàri­a i cap de sala, Marta Valiña, de Vigo. Tots dos, gallecs establerts a Barcelona, joves i moderns, però amb la nostàlgia que desprenen els records de la seva terra.

Fa menys d’un any van decidir obrir un restaurant gallec diferent, amb encant i poques taules i una oferta ben representa­tiva del que és gallec, però sense la matèria primera que dispara les factures. Una cuina directa, honesta, fàcil de menjar, amb segell DO, però sense historicis­mes incòmodes.

Hi ha les empanades de poble, alguns dies amb xoriço, d’altres amb cansalada viada i vedella, i també amb tonyina: unes bones empanades tendres i casolanes. El pop, com ha de ser, es converteix en protagonis­ta: á feira, sense patates i amb poc amaniment, però bullit i reposat com només saben fer-ho els mestres. Algunes croquetes, gustoses i delicades. Unes petxines variades ben rostides, amb un toc d’allioli de mango i una ensaladill­a menys gallega, però acompanyad­a d’escopinyes fresques i algues per acostar-la al mar.

Cada dia de la setmana serveixen un plat de cullera important al mòdic preu de 6 euros: fabada, tripa, llenties, bacallà amb espinacs...

Per tancar l’oferta, alguns clàssics revisats: raxo de porc amb patates i pebrots, galta de vedella amb boletus i un entrecot de vedella tallat fi i acompanyat, com cal, de més patates i més pebrots.

La llet fregida i les canyetes de pasta de full amb crema rematen una bona i abundant oferta que arriba a la taula amb diligència i moltes ganes d’agradar. En suma, un gallec a les olles, però molta Barcelona en l’ambient: vosaltres mateixos!

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El cuiner Edu Pereira i la cap de sala Marta Valiña són els propietari­s del restaurant Bicos
MANÉ ESPINOSA El cuiner Edu Pereira i la cap de sala Marta Valiña són els propietari­s del restaurant Bicos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain