La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crònica de per què el Brexit va triomfar

Un telefilm mostra com l’estrateg Dominic Cummings va utilitzar les xarxes socials i el ‘big data’ al referèndum del 2016

- FRANCESC PUIG Barcelona

El 23 de juny del 2016 es va celebrar el referèndum sobre la permanènci­a del Regne Unit a la Unió Europea. S’esperaven uns resultats ajustats però hi havia cert optimisme que guanyaria l’opció de quedar-se a la UE, que per això va ser convocat pel primer ministre David Cameron. Tanmateix, l’opció de sortir d’Europa es va proclamar vencedora amb un 51,9%. Què havia passat quan a més els sondejos sempre havien donat com a vencedora l’opció de quedar-se?

El telefilm Brexit, estrenat aquesta setmana al Regne Unit per la cadena Channel 4 i ja disponible a Espanya a la plataforma HBO, ofereix algunes respostes del que va passar en aquell referèndum històric quan el país està a les portes de sortir d’Europa. I ho fa centrant-se en la figura de Dominic Cummings, el principal estrateg de Vote

Leave, la campanya partidària del Brexit, des que va ser creada el 2015 fins al seu èxit al referèndum. L’actor britànic Benedict Cumberbatc­h (Sherlock), que va participar activament a la campanya per quedar-se a Europa, interpreta de manera brillant aquest personatge egòlatra que només pensa en la victòria final sense preocupar-se gaire de les seves conseqüènc­ies.

El telefilm, “basat en fets reals i en entreviste­s amb persones clau que els van protagonit­zar” segons s’anuncia en el seu inici, ha estat dirigit per Toby Haynes (responsabl­e de l’aclamat episodi USS Callister de la sèrie Black mirror) i segueix les dures campanyes dels dos bàndols per convèncer el poble britànic del sentit del seu vot. “Tothom sap qui va guanyar però no tothom sap com”, sentencia el Cummings televisiu. Brexit posa en relleu les moltes armes que s’utilitzen avui en els camps de batalla polítics i mostra com Cummings va ser dels primers a adonar-se que el big data i les xarxes socials, amb Facebook i Twitter al capdavant, podien tenir un paper clau en una campanya

com la que el Regne Unit va afrontar el 2016.

En aquesta direcció, Brexit vol deixar patent com la política tradiciona­l ha deixat de ser útil en l’era d’internet. La revelació de la importànci­a de les noves tecnologie­s a les campanyes electorals i com això afecta la democràcia és un dels seus ensenyamen­ts més impactants. La pel·lícula xifra l’impacte de les xarxes en quatre milions de votants que es van convèncer que en lloc de quedar-se a casa havien d’anar als col·legis electorals per votar a favor d’abandonar la UE.

Però la recreació de Haynes també mostra com es van gestar i la importànci­a que van tenir la utilitzaci­ó d’eslògans com Take back control (Recuperar el control) i de consignes com la de recuperar els suposats 350 milions de lliures que el país paga a Europa. Són alguns dels recursos de Cummings perquè el seu missatge calés en la ciutadania, encara que es tractés de mitges veritats, o mentides directamen­t. També resulta interessan­t al film descobrir com Cummings decideix no comptar amb el suport de l’extrema dreta (amb qui comparteix el mateix objectiu respecte al resultat desitjat al referèndum) perquè creu que el seu suport a la causa els resta possibilit­ats de victòria.

Haynes sembla llançar amb aquest telefilm un últim avís (segurament massa tard) per evitar la sortida imminent del Regne Unit de la Unió Europea, que tindrà lloc el proper 29 de març. Probableme­nt amb aquest objectiu, la cinta viatja fins a l’any 2020 per mostrar com Cummings ha de respondre si la campanya que ell va dirigir es va fer d’acord amb les lleis britànique­s davant una comissió de justícia que investiga l’ús de dades personals en campanyes polítiques i la manera en què s’estan alterant els processos democràtic­s. Un intent de mostrar els pocs escrúpols d’alguns líders a l’hora d’enganyar la gent i aconseguir la victòria “per qualsevol via possible”, tal com reconeix el mateix Cummings.

 ?? CHANNEL 4 / HBO ?? Benedict Cumberbatc­h encarna Dominic Cummings
CHANNEL 4 / HBO Benedict Cumberbatc­h encarna Dominic Cummings

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain