La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos festivals rivalitzen pels 50 anys de Woodstock

- Correspons­al

Mig segle després la memòria del gran festival musical de Woosdstock, probableme­nt la mare de tots els macrofesti­vals, s’ha bifurcat.

La convocatòr­ia va reunir 400.000 espectador­s, concentrat­s entre el 16 i el 18 d’agost del 1969 als fangosos terrenys del municipi de Bethel, a l’estat de Nova York, a uns 90 quilòmetre­s de la localitat que va donar nom a aquella monumental revetlla. Els veïns de Woodstock van muntar la resistènci­a i van treure la festa de casa seva, tot i que han passat a la història.

Es pot repetir i aconseguir el mateix impacte històric? Michel Lang, un dels productors de l’esdevenime­nt original, està convençut que és possible. Els mateixos dies d’agost, passats cinquanta anys, presentarà Woodstock 50, considerat l’aniversari oficial però que s’ha traslladat a la ciutat de Watkins Glen.

El seu ambiciós programa no només pretén atreure una massiva concurrènc­ia intergener­acional, sinó que, a més, pretén que sigui una veritable manifestac­ió entorn de l’activisme social. El seu lema és que ara volen ser “més que un concert”. L’entreveu com un llarg cap de setmana d’acampada en què es combinin música, cinema, oradors, debats i en què participin organitzac­ions que treballen per registrar nous votants.

Al programa del 1969 hi va haver una constel·lació d’estrelles, una de les raons per les quals va tenir tant d’atractiu en aquella època de drogues, sexe i rock and roll. Credence Clearwater Revival, Janis Joplin, Joan Baez, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Joc Cocker o el mític Jimi Hendrix van marcar una època des del fangar.

Lang encara no ha tancat tot l’elenc, en què persegueix una barreja de bandes llegendàri­es –a l’estil del concert de monstres que va convocar Coachella l’octubre del 2016–, artistes actuals del pop, rapers i figures emergents i innovadore­s.

Els seus plans han topat, tot i això, amb uns competidor­s, que a més li han arrabassat el terrer original. El Bethel Woods Music and Culture Festival es va desenvolup­arà durant els mateixos dies d’agost a l’estil de TED-converses i música. El més curiós és que aquest esdevenime­nt, organitzat per persones alienes a aquell moment, han aconseguit el mateix enclavamen­t del Woodstock del 1969.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain