La Vanguardia (Català-1ª edició)

Toc a Coutinho

Valverde i el seu ajudant demanen al brasiler que no es rendeixi i es reivindiqu­i

- CARLES RUIPÉREZ

Fa just un any, després de no haver pogut aconseguir-ho a l’estiu ni tan sols firmant un transfer request, Phillipe Coutinho va fer un pas endavant en la seva carrera, el que creia definitiu. Va deixar Anfield per jugar al Barcelona, al costat de Messi i Suárez, per guanyar títols. Però després de fer el salt i d’arribar on volia, el brasiler ara sembla que s’ha estancat.

El rendiment de Coutinho comença a preocupar el cos tècnic del Barcelona. És simptomàti­c que els dos entrenador­s, un abans del partit i l’altre a la roda de premsa posterior, siguin tan clars i transparen­ts amb la situació del crac, de 26 anys, que no acaba de trobar el lloc al camp i l’ha perdut a l’onze. No juga al buit deixat per Iniesta ni ocupa el forat de Neymar.

Jon Aspiazu, ajudant d’Ernesto Valverde, no va amagar la realitat:

Ousmane Dembélé ara mateix ha avançat Coutinho en les preferènci­es de l’entrenador. “Potser no està rendint al mateix nivell que la temporada passada”, va dir el segon tècnic d’una banda. “Les últimes setmanes, Dembélé li ha passat una miqueta per sobre”, va confirmar d’una altra, però sense voler pressionar més el jugador brasiler. “Nosaltres només li demanem que sigui ell mateix”. I és que de futbol no n’hi falta.

El que passa és que el partit de Coutinho al Ciutat de València, com el de tot el Barcelona, no va ser per tirar coets. Segons les estadístiq­ues d’Opta, el 7 del Barça va perdre 17 pilotes, el barcelonis­ta que més en va cedir. Per la qual cosa Valverde li va donar un altre avís i va tornar a demanar-li més rebel·lia i ambició. “Quan no jugues i no estàs content, has de treballar per canviar la situació. Avui [per dijous] era un partit per fer això”, li va reclamar el Txingurri, que va remarcar que continua confiant en ell. “És un grandíssim jugador que ens dona molt i ens donarà molt”, va insistir.

De moment, el penal que va transforma­r al camp del Llevant, com se li demana a una estrella, acosta el Barcelona a passar l’eliminatòr­ia. És el que diu la història. Els blaugrana han remuntat les sis últimes vegades que van treure un 2-1 de l’anada de la Copa (totes des del 1930), mentre que perdent 2-0 només van donar la volta a la sèrie en un dels set precedents (al Mallorca el 1966). De manera que gràcies a Coutinho, que es va retrobar amb el gol dos mesos i mig després d’obrir el marcador de la maneta en el clàssic contra el Madrid, el panorama es veu diferent de cara a la tornada.

Vigila amb el que desitges... Perquè amb Klopp era una de les figures del conjunt red –finalista de la Champions i actual líder de la Premier sense ell– i ara al Barça, on tot només d’arribar va adornar el seu palmarès amb una Lliga i una Copa, és suplent per a Valverde. Si no l’inclou a l’alineació contra l’Eibar l’haurà deixat a la banqueta les últimes cinc jornades de Lliga.

Aquesta suplència continuada no està agradant a l’implicat. Segons la Cope, l’entorn del jugador ja ha expressat un cert malestar a la cúpula del club, ja que consideren que la Copa és poc aparador per al futbolista més car de la història del Barcelona, que en va pagar 120 milions més 40 en variables. I això que el trofeu va ser molt important per a Coutinho quan va arribar. Va debutar als quarts contra l’Espanyol, es va estrenar com a golejador en semifinals a Mestalla i va jugar de titular la final en què va marcar un gol (el 0-5) per aixecar el seu primer títol de blaugrana, fet que no havia aconseguit al Liverpool des del gener del 2013. Ara, després de passar el període d’adaptació, se li demana més però dona menys. Va marcar 10 gols en els primers sis mesos, una xifra que ha minvat a 6 des de l’agost fins ara.

La situació ha fet un tomb del que era a començamen­ts d’octubre. A Wembley semblava que Valverde havia trobat la seva alineació ideal amb Arthur d’interior i Coutinho d’extrem per l’esquerre. Però llavors es va lesionar a Milà, en un dels seus partits més complets –curiosamen­t sense gol–, i Dembélé l’ha avançat... després d’un altre toc d’atenció de Valverde.

SUPLÈNCIA PREOCUPANT Ara fa un any el brasiler va fer el gran salt al Barça, i ara que és on volia sembla que s’ha estancat

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? Phillipe Coutinho mira a terra, dijous al Ciutat de València, en un partit on no li van sortir les coses tot i que va marcar un gol important de penal
DAVID RAMOS / GETTY Phillipe Coutinho mira a terra, dijous al Ciutat de València, en un partit on no li van sortir les coses tot i que va marcar un gol important de penal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain