La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CEOE avisa del risc de “gastar més” del que tenim

-

La patronal CEOE va mostrar ahir els seus dubtes sobre el projecte de pressupost del 2019 aprovat ahir pel Consell de Ministres. Des de Bilbao, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va advertir el Govern que “gastar més” del que es disposa “trenca la competitiv­itat del país”. El nou líder dels empresaris espanyols va criticar que la despesa més gran sigui “conseqüènc­ia d’apujar els impostos a les empreses”.

En concret, Garamendi va declarar que “ens preocupa que gastem més del que tenim i que tot, a més, vingui com a conseqüènc­ia d’intentar apujar impostos a les empreses. Jo crec que és una cosa que trencaria la competitiv­itat d’un país i, en definitiva, podia venir malament a l’economia espanyola”. Després de participar en el Fòrum Nous Lideratges a Bilbao, Garamendi va explicar que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, l’ha trucat de cara a mantenir una reunió la setmana vinent per presentar-li els pressupost­os.

El president de la patronal va admetre que l’economia espanyola “anirà bé” i creixerà “per sobre d’Europa” i, a més, es crearà ocupació. “Però no estem en el mateix moment que estàvem fa un parell d’anys”, va indicar, alhora que va recordar que fa dos anys l’economia mundial va créixer un 4% i aquest any ho farà entre un 3% i un 3,5%. I s’hi afegeix el problema del petroli, “amb una volatilita­t enorme en les últimes setmanes”, així com “la guerra comercial” i els “aranzels” i altres “temes a sobre de la taula d’un món global”.

Garamendi va cridar a “fer les coses ordenadame­nt” i mantenir el “rigor pressupost­ari rígid i seriós”. “Crec que és una forma potent perquè tot pugui funcionar bé”, va concloure.

En un comunicat posterior, la CEOE va assenyalar que els pressupost­os generals de l’Estat per a

aquest any aprovats aquest divendres “no són els que necessita l’economia espanyola en un moment de cicle econòmic en fase de desacceler­ació”.

En un to semblant, el president de la Federació Nacional d’Associacio­ns de Treballado­rs Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, va indicar a través del seu perfil de Twitter que apujar impostos i augmentar la despesa pública “no és una bona recepta per a l’economia espanyola en un moment de desacceler­ació econòmica”. Segons la seva opinió, “cal pensar més en qui crea ocupació i activitat”.

UGT es va mostrar ahir crítica amb l’aprovació del projecte de llei de Pressupost­os Generals de l’Estat per al 2019 ja que –va assegurar– no s’ha consultat els interlocut­ors socials: ni sindicats ni patronal.

En un comunicat, UGT va denunciar que “un altre any més” els pressupost­os s’han aprovat sense la consulta “prèvia i obligada” als interlocut­ors socials, per la qual cosa des del sindicat esperen poder valorar-los amb més detall els propers dies”. Tot i això, l’organitzac­ió de treballado­rs va remarcar que “són uns pressupost­os més expansius, que impulsen polítiques socials i consoliden el necessari Estat de benestar, restituint part dels drets perduts”.

UGT es queixa que “una vegada més” el Govern ha obviat els agents socials

Els autònoms rebutgen l’augment de la despesa enmig de la desacceler­ació

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? Antonio Garamendi
MIGUEL TOÑA / EFE Antonio Garamendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain