La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un gir social basat en 20.000 milions d’euros més en impostos

Les pensions acumulen ja 42 de cada 100 euros de despesa, al pujar un 6,2%

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El projecte dels pressupost­os generals de l’Estat per al 2019 que aquest dilluns arribarà al Congrés dels Diputats sense suports parlamenta­ris assegurats es fonamenta en unes previsions de recaptació rècord amb què apuntalar el gir social, defensat amb insistènci­a per l’Executiu de Pedro Sánchez. Hisenda calcula que les arques de l’Agència Tributària recaptaran aquest any 227.356 milions d’euros, un 9,5% més que l’avanç de liquidació del 2018 –situat en 207.610 milions i que ja va superar els registres anteriors a la Gran Recessió–. Gràcies a això, van defensar ahir les ministres de l’àrea econòmica, és possible presentar uns comptes amb “les partides més grans de la història per a pensions, dependènci­a, beques, lluita contra la violència de gènere i contra la pobresa infantil”. I sense posar en risc el compromís de consolidac­ió fiscal, van assegurar.

D’una banda, segons va explicar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, preveuen sensibles increments en l’IRPF (4,9%), esperonat per la millora dels salaris i la pujada dels tipus per als contribuen­ts amb ingressos superiors a 130.000 euros, i de l’IVA (11,7%), afectat en part pel desajust en la implantaci­ó del sistema d’informació immediata. D’una altra, Montero va destacar que els pressupost­os recullen un fort increment dels ingressos per l’impost de societats (14,1%), a l’elevar la pressió sobre les grans empreses (el ti- pus mínim es fixa en el 15% i el 18%, per a la banca i empreses d’hidrocarbu­rs). A això cal afegir-hi l’aportació per la pujada del dièsel en 3,8 cèntims per litre i per la implantaci­ó dels nous impostos a les transaccio­ns financeres i a determinad­es activitats digitals, coneguda popularmen­t com a taxa Google. Montero va tractar de relativitz­ar els dubtes sobre l’impacte real a les arques del fisc d’aquestes dues figures tributàrie­s, que per ser de nou encuny han de se- guir una tramitació legislativ­a pròpia i, per tant, no és previsible que s’aprovin, en el millor dels casos, abans de l’estiu.

Aquests comptes, marcats per la imprescind­ible recerca d’aliances amb diverses forces parlamentà­ries que encara ni tan sols han confirmat que donaran un sí per superar el primer tràmit, el de les esmenes a la totalitat, preveuen més recursos per a les comunitats autònomes. Una basa que fa temps que el Govern central prova d’utilitzar per atreure ERC i PDECat.

Segons van avançar ahir, els pressupost­os preveuen que aquest any les transferèn­cies a les autonomies per pagaments a compte i liquidació de l’exercici 2017 s’elevin un 6,2%, fins a arribar als 110.570 milions d’euros. Aquest augment de 6.487 milions, va assenyalar la ministra d’Hisenda, inclou gairebé 2.500 milions de la promesa correcció en el desfasamen­t per l’esmentat sistema d’informació de l’IVA.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, les responsabl­es d’Economia, Nadia Calviño, i Hisenda van fer-se fortes per la seva aposta per “una fiscalitat justa i progressiv­a”. Amb les noves mesures tributàrie­s i de lluita contra el frau fiscal, van recordar, l’Estat espera aconseguir 5.654 milions d’euros.

Alhora, la despesa social pressupost­ada supera els 209.000 milions d’euros (6,4%) i passa a representa­r el 57,3% del total de les actuacions, més de dos punts per sobre que els comptes per al 2018 del govern de Mariano Rajoy. En

definitiva, totes les polítiques de despesa contingude­s entre els capítols 1 i 8, considerad­es prioritàri­es, sumen 365.520 milions (3%).

Un capítol a part mereix l’evolució de les pensions, que ja acumula el 42,1% de la despesa total. Aquest 2019, amb la compensaci­ó per l’IPC de l’any passat i l’increment de l’1,6% de les pensions i del 3% en el cas de les prestacion­s no contributi­ves i les mínimes, així com l’augment de la base reguladora de les de viduïtat, caldrà dedicar 153.864 milions d’euros al pagament de prestacion­s de la Seguretat Social, un 6,2% més que un any abans. Una xifra que inclou el préstec del Tresor al sistema de cobertura –que s’acostarà als 15.000 milions–. Entre les mesures per a “la recuperaci­ó de drets socials i blindatge de l’Estat de benestar”, tal com ho va definir la ministra portaveu, Isabel Celaá, van remarcar l’augment de la dotació per al sistema de dependènci­a (2.232 milions, un 59,3% més), de les beques (10%), l’ampliació del permís de paternitat, l’eliminació del copagament farmacèuti­c per als més vulnerable­s o la recuperaci­ó del subsidi per als aturats de més de 52 anys.

A més de restar vigor al creixement del PIB, Montero va criticar que l’adaptació dels comptes a l’objectiu de dèficit de l’1,3% –fixat al seu dia per l’anterior govern– ha disminuït els recursos destinats a la inversió.

Les transferèn­cies a les autonomies augmenten en 6.487 milions

El Govern treu pit amb les millores en dependènci­a, beques i lluita contra la pobresa

 ?? DANI DUCH ?? María Jesús Montero i Isabel Celaá, ahir en l’exposició dels comptes del 2019
DANI DUCH María Jesús Montero i Isabel Celaá, ahir en l’exposició dels comptes del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain