La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mandarines amb marca

Fruits Nules modernitza la fàbrica i amplia producció per assolir nous mercats

- AINTZANE GASTESI

En un moment en què el sector dels cítrics es troba en estat de xoc per l’obertura del mercat sud-africà, Fruits Nules, productor de les taronges i mandarines Villa María, defensa la seva aposta per l’exclusivit­at varietal i la selecció manual del producte a les seves instal·lacions de Sagunt, pròximes als seus cultius, a l’àrea de Castelló. L’empresa és propietat dels germans Manel i María Belén Martínez i Joaquín Llusar, marit d’aquesta última i pertanyent a una nissaga tarongera. Manel Martínez dirigeix el negoci des de Mercabarna, mentre que la seva germana controla la producció i magatzems, i Llusar és responsabl­e dels camps.

En la seva aposta per ampliar mercat, la companyia ha adquirit una nova nau de producció de 3.600 metres quadrats a Sagunt per mecanitzar els processos d’embalatge i etiquetat, i ha adquirit nous camps de tarongers a Castelló. A més, aquest any 2019 reformarà els tres espais de venda majorista a Mercabarna, on té la seva oficina comercial.

“En un mercat dominat per la mandarina de varietat clemenules –el cultiu massiu de la qual s’estén per tota la conca mediterràn­ia–, nosaltres hem apostat per varietats més selectes, com la clementina fina, que ens permeten arribar a un consumidor gurmet”, explica Manel Martínez. Villa María és la marca estrella de l’empresa i es distribuei­x a escala espanyola (Sant Sebastià, Valladolid, Astúries, A Coruña i altres punts del nord) i també arriba a mercats com França, Alemanya i Itàlia. Fa cinc anys, Fruits Nules va adquirir la marca Montchery per al mercat prèmium a França.

Els germans Martínez, nascuts a Nules (Castelló), van engegar l’empresa a Mercabarna el 1991 amb el somni de recuperar la tradició familiar que havien iniciat els seus pares –morts en la seva joventut– a l’antic mercat barcelonès del Born, on venien la collita dels terrenys familiars.

“El nostre negoci és controlar tota la cadena, des de la recol·lecció fins a la distribuci­ó, amb la qual cosa garantim la qualitat de la marca Villa María”, explica Martínez. Per això, Fruits Nules compta amb uns cent recol·lectors especialit­zats que garanteixe­n la selecció de la fruita, a més d’un altre centenar de treballado­rs al magatzem de Sagunt. A Mercabarna tenen 14 empleats.

Les taronges i mandarines prèmium constituei­xen entre el 30% i el 60% del negoci de Fruits Nules segons la temporada. La companyia, que el 2017 va facturar 5,5 milions d’euros, preveu tancar el 2018 amb un increment de les vendes del 10%, en plena desfeta del sector, i així assolir els sis milions d’euros.

La marca prèmium Villa María impulsa les vendes, que pujaran a sis milions en plena crisi del sector

 ?? DANIEL GARCIA-SALA ?? Joaquín Llusar, María Belén Martínez i Manel Martínez al magatzem de Sagunt
DANIEL GARCIA-SALA Joaquín Llusar, María Belén Martínez i Manel Martínez al magatzem de Sagunt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain