La Vanguardia (Català-1ª edició)

Veïns i traficants competeixe­n pels pisos del Raval

Els traficants de droga es recomponen després de la macroopera­ció policial de l’octubre al Raval

- LUIS BENVENUTY

Els veïns del carrer Riera Baixa i voltants expliquen que durant les últimes setmanes els narcos han intentat entrar fins a tres cops als baixos del número 1. En aquests moments molts traficants s’estan recomponen­t després de la gran operació policial contra els narcopisos del Raval que es va fer a finals d’octubre. Llavors centenars d’agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van desmuntar 26 punts de venda de droga disseminat­s per tot el barri. “Sabem qui són, sabem què planegen –prosseguei­xen els veïns de Riera Baixa i voltants–. Fa molt aquests baixos van ser un pis turístic. Feia dos anys que estava buit. Si no hi entràvem se l’acabarien quedant ells. De manera que vam agafar una radial i el vam ocupar. No m’estrade nya que els narcos no hi poguessin entrar: ens va costar una barbaritat!”. Molts veïns no estan disposats a permetre que les màfies destrossin el barri. Ara, des de fa poc, Inés Román i els seus dos fills viuen en aquests baixos. “Jo vivia a Ceuta i em vaig separar perquè patia maltractam­ents –explica al costat de la Carmen, de 9 anys, i en Segundo, de 6–, i ja fa anys vam venir a Barcelona... Però com que amb prou feines tinc ingressos ni tan sols puc aconseguir un pis social. Soc netejadora però no trobo res. Havíem de viure tots tres a casa de la meva mare, aquí al costat, instal·lats al sofà... i un dia vaig anar a una assemblea dels veïns i vaig explicar el meu cas. Jo no em vaig imaginar mai que acabaria ocupant un pis. Però no vaig tenir altre remei. Jo vull pagar, de debò...”.

Els veïns afegeixen que aquests baixos són propietat d’una entitat financera, que en aquests moments estan negociant un lloguer social, que el seu objectiu no és quedar-se els habitatges per la força. “No tots veiem l’ocupació de la mateixa manera. Molts hi són molt reticents. Per això estem demanant al banc que posi un lloguer social. Mentre hi hagi pisos buits els traficants podran obrir nous punts de venda, i el narcotràfi­c també alimenta l’expulsió de veïns. La gent, però, ja no té la por que tenia abans. La gran operació policial també va comportar tancar el narcopís del passatge Bernardí Martorell. Feia més de dos anys que funcionava. I així que els narcos se’n van anar, els veïns de la finca hi van fer entrar una família. Després els traficants van voler recuperar l’habitatge però els veïns els van plantar cara, els van frenar...”.

Però no sempre els veïns surten airosos d’aquestes disputes. El pas drogoaddic­tes amb la salut molt malmesa pel carrer Sant Gil cada dia és més intens. A qualsevol hora del dia. Cada cinc o sis minuts algun entra o surt del número 7. El pany està rebentat. De tant en tant dos homes fan un cop d’ull a banda i banda de la finca i s’asseguren que cap drogoaddic­te no es quedi ronsejant pels voltants. I si empenys la porta de l’edifici t’hi trobes un parell d’homes manipulant xeringues, xiuxiuejan­t-se paraules que s’arrossegue­n, tan atrafegats que amb prou feines s’adonen de la teva presència. Els esglaons estan plens d’embolcalls de gases desinfecta­nts que reparteixe­n als centres d’atenció de drogodepen­dències, de restes de paperines, d’orina... Els replans fan pudor. Llavors entren al portal els dos homes que de tant en tant fan un cop d’ull a

PISOS

46 ocupats de manera il·legal al Raval “Els delinqüent­s van intentar ocupar aquests baixos tres vegades, així que ens vam avançar” “Els meus fills es troben gent que es punxa cada vegada que surten de casa”

banda i banda del carrer. “Us hem dit mil vegades que aquí no us podeu punxar”, recriminen als drogoaddic­tes molt violentame­nt. Un s’escapoleix. “No feia res, de debò”, respon l’altre. Un dels vigilants li pega amb una vara. L’altre l’empeny al carrer. L’escena fa pena.

Al cap d’una estona un home que surt a tirar les escombrari­es explica que els narcotrafi­cants van arribar fa un mes. “Aquí en aquest edifici només tenim contractes de lloguer un parell de famílies –diu després de girar la cantonada, mirant tota l’estona per sobre de l’espatlla–. La resta de pisos estan ocupats, des de fa molt de temps... però sempre ens avenim. Un dia els pakistanes­os es van quedar el pis d’un home que vivia sol. Van arribar i el van fer fora. Des d’aleshores vivim un infern. Tinc dos fills que juguen en un equip de futbol. Sap el que veuen per les escales cada vegada que surten de casa? Jo una vegada vaig intentar parlar amb ells, dir-los que no podíem continuar

“La policia els va tancar el pis i després es van posar a vendre en un altre a la mateixa finca” “Mossos i agents urbans van frenar dilluns una ocupació gràcies a l’avís dels veïns”

així... i em van respondre que els deixés en pau, que ells estan fent la seva feina. I ningú fa res, sap? Aquesta gent ven drogues tota l’estona i ningú no fa res”.

Els veïns del carrer Robador expliquen que la gran operació policial també va suposar el tancament del punt de venda ubicat al costat del centre d’atenció a drogodepen­dents. “Però al cap de poc els narcos es van instal·lar al pis que tenia ocupat una dona al mateix edifici. No sabem si la dona els hi va cedir o els hi va vendre... o simplement va marxar. O si els narcos la van fer fora de mala manera. Ara són més discrets. Només venen de dia”. A l’associació de veïns Roig-Picalquers-Robador molts lamenten que de mica en mica la pressió policial es va temperant. Els llocs de vigilància permanent de la Guàrdia Urbana anunciats pel govern d’Ada Colau a finals de novembre cada dia semblen més intermiten­ts. “Els Mossos d’Esquadra, que també van anunciar un pla especial, encara els veiem menys”. I en Swat, el gos de la policia municipal detector de drogues, tot just ha tornat per la plaça del Pedró. Es va fotografia­r molt marcial davant els periodiste­s el dia que l’Ajuntament va presentar els nous llocs de vigilància, però després...

Gala Pin, la regidora del districte de Ciutat Vella, reconeix que les alertes antiterror­istes declarades aquest Nadal a Barcelona van repercutir en els dispositiu­s de seguretat extraordin­aris desplegats al barri. “Malgrat això la capacitat de resposta continua sent alta –assegura la regidora Pin–. Dilluns passat veïns del carrer Ferlandina van denunciar que hi estava havent una ocupació. Agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra la van impedir a l’últim moment. La gran operació policial de l’octubre va suposar un punt d’inflexió en la lluita contra els narcopisos. Continuem buscant els propietari­s dels habitatges buits però en darrer terme depenem de la seva bona voluntat. La gran operació va permetre tancar un narcopís al carrer Riera Alta. Els Mossos ja van demanar a l’entitat financera propietàri­a almenys tres vegades que prengués mesures per impedir més ocupacions. Però ara com ara no n’han fet cas”.

Mentrestan­t els mateixos dominicans que durant anys van controlar l’entrada dels seus narcopisos al carrer Riereta establerts en cadires de platja amb un matxet a la falda es passen el dia empenyent les portes de les finques del carrer Sant Pau i busquen nous habitatges per ocupar. “Després de la gran operació policial la nostra llista de narcopisos va quedar reduïda a una desena –expliquen a Acció Raval. Aquesta associació veïnal fa un cens de punts de venda al barri basat en les queixes ciutadanes i en les seves pròpies revisions. A causa d’això normalment el nombre real de narcopisos sol ser més alt que el que reflecteix la seva llista–. Únicament posem a la llista aquells que tenim verificats. Aquests dies estem comprovant l’obertura de mitja dotzena de pisos més. Les queixes ens van arribar aquest Nadal. Els nous punts de venda són a Sant Gil, Robador, Hospital, Vistalegre, Cera... Mentre hi hagi pisos buits els narcos tindran lloc on poder-se establir. Per posar fi a aquest problema fa falta més implicació de la Generalita­t i del Govern central. A més, els traficants ja no actuen amb la barra d’abans. Ara són molt més discrets, miren de no cridar l’atenció. De vegades alguns intensifiq­uen la seva activitat uns dies i després la rebaixen. Cada dia prenen més precaucion­s”.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Famílies o traficants? Veïns del carrer Riera Baixa van agafar aquests baixos i els van oferir a aquesta família després que els narcos intentessi­n ocupar l’immoble tres vegades
CÉSAR RANGEL Famílies o traficants? Veïns del carrer Riera Baixa van agafar aquests baixos i els van oferir a aquesta família després que els narcos intentessi­n ocupar l’immoble tres vegades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain