La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Som la garantia que Vox no decideixi a Andalusia”

- Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya IÑAKI ELLAKURÍA

Inés Arrimadas va ser una de les peces clau de la campanya de Ciutadans a Andalusia, on va passar de 9 a 21 diputats. La líder de Cs a Catalunya i portaveu nacional ara celebra la constituci­ó d’un govern que qualifica d’“històric” pel canvi que suposa a Andalusia després de 37 anys d’administra­ció socialista. Nega que Vox tingui cap tipus de veu i capacitat d’influència en l’Executiu que formaran PP i Cs. És més, assegura que el seu partit serà la garantia que, per exemple, es respecti el pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

Cs va anunciar el canvi a Andalusia, però aquest ha arribat amb el suport de Vox a la investidur­a, fet que ha portat la crítica de molts. Aquesta era la nova etapa promesa? Andalusia vivia una anomalia perquè feia gairebé quaranta anys que hi governaven els mateixos, amb dinàmiques molt perjudicia­ls i greus casos de corrupció. A la campanya molts andalusos ens van expressar la necessitat d’obrir una nova etapa. Aquesta arribarà amb un acord de govern de Cs amb el PP que conté 90 mesures. Un pacte que, des del centre polític i la moderació, reduirà l’administra­ció i els xiringuito­s socialiste­s, impulsarà la regeneraci­ó, renovarà la sanitat i educació públiques i abaixarà els impostos a la classe mitjana. Propostes taronges.

Un govern i dos documents. El seu amb el PP, i el dels populars amb Vox. No li sembla una anomalia? Quin dels dos textos es prioritzar­à?

Només hi ha un acord de govern, el firmat per Cs i PP.

Aleshores per què el PP va rubricar i va escenifica­r amb Vox un acord d’investidur­a?

El que el PP faci amb Vox ho hauran d’explicar ells. No té res a veure amb Cs. La realitat és que, malgrat el soroll mediàtic que va generar Vox amb la seva posició respecte a la violència masclista, no s’ha canviat res de les 90 mesures que vam acordar entre Cs i PP. El nou govern andalús no es mourà ni un mil·límetre del pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. El soroll passa i el que s’ha pactat es queda.

El text de PP i Vox assenyala la voluntat, entre altres coses, d’impulsar una llei de Concòrdia que substituei­xi la de Memòria Històrica o una Conselleri­a

de Família...

Ciutadans és la garantia que Vox no influirà en l’executiu andalús. El pacte és entre dos partits i tot el que afecti l’executiu només ho decidiran Cs i PP.

No van pensar mai a buscar un acord de govern amb els socialiste­s, malgrat que fos sense Susana Díaz com a presidenta? De fet, vostès han estat el seu

suport els últims anys...

No. A l’inici de la campanya vam dir que no tornaríem a confiar en el PSOE per iniciar aquesta nova etapa. I és el que hem complert. El PSOE el que hauria d’haver fet –encara hi és a temps– és una abstenció responsabl­e i permetre l’alternança. Com va fer, per cert, l’octubre del 2016 amb Rajoy per garantir l’estabilita­t d’Espanya. El PSOE ha d’assumir d’una vegada que Andalusia no és un

cortijo de la seva propietat.

Li preocupa que el pacte andalús els passi factura en territoris com Catalunya, on reben molt vot del centreesqu­erra?

No. Estic convençuda que els espanyols valoren que Cs guanya eleccions i ja comença a governar institucio­ns. Valoren que allò que semblava impossible fins fa molt poc, com guanyar l’independen­tisme català a les urnes o desallotja­r el PSOE de la Junta d’Andalusia, ho hem fet realitat.

El candidat per Barcelona a qui donen suport, Manuel Valls, sí que ha expressat la seva incomodita­t pel fet que Juan Manuel Moreno sigui investit president de la Junta gràcies als vots de Vox.

Nosaltres, com han destacat els liberals europeus d’ALDE, ni hem pactat ni governarem amb populistes i nacionalis­tes, dos dels principals problemes del projecte europeu.

Vostès deien a Sánchez que era soci d’independen­tistes i Podem perquè n’havia rebut el vot per arribar a la Moncloa. Ara ells els diuen a vostès que són socis de Vox. No s’estan enredant els uns i els altres en la mateixa trampa?

Nosaltres només tenim un soci a Andalusia, que és el PP. En canvi, el PSOE té com a socis populistes i nacionalis­tes allà on ha pogut, com a València, les Balears o molts municipis de Catalunya. Sánchez ha allunyat el socialisme del constituci­onalisme. El problema no és el PSOE, és el sanchisme, que fins i tot és criticat per molts barons socialiste­s.

Els últims dies veig que diferencie­n entre el partit i el sanchisme... Ho fan pensant en futurs acords amb el PSOE a les municipals i autonòmiqu­es de maig? O prioritzen la fórmula del pacte d’Andalusia?

El sanchisme és un corrent que demostra que no té ni ideologia ni escrúpols. Només pensa com pot continuar a la Moncloa. Nosaltres sortim amb la idea de ser la primera força i liderar governs. Després a cada lloc veurem la millor solució, però és clar que nosaltres només pactem amb partits constituci­onalistes.

Ahir a Barcelona Sánchez va demanar el suport a uns pressupost­os que augmenten la inversió a Catalunya...

Per tal de quedar-se a la Moncloa dos mesos més és capaç de prometre el que no té ni pot donar. Intenta blanquejar el president Torra per garantir-se els pressupost­os. El seu únic interès és un intercanvi de cromos entre els pressupost­os generals i els de la Generalita­t. Salvar-li així la rebequeria a Torra i que mantinguin les ambaixades, xiringuito­s i ajuts als escapats de la justícia. Dit això, nosaltres estem a favor que s’iniciï la reforma del model de finançamen­t, però té el projecte desat en un calaix.

Sánchez també defensa una reforma de l’Estatut. Més enllà d’aplicar el 155 per l’actuació del Govern de Torra, què proposa Cs per solucionar la crisi política i social que viu Catalunya?

La solució vindrà d’un acord entre els partits constituci­onalistes per defensar els drets de tots els catalans i d’impulsar una gran reforma d’Espanya. Però no esperem solucions màgiques i ràpides. El que no solucionar­à res és aprovar un nou Estatut que regali la justícia als independen­tistes, que és el que hi havia a la part inconstitu­cional del text. Només els falta això per ser impunes de cara al seu pròxim cop.

A final de mes el judici serà imminent. Li preocupa la repercussi­ó política o social que pugui tenir?

Espero que els qui es queixen de la judicialit­zació de la política ara no diguin que el judici marcarà el que passi a la legislatur­a. Catalunya no pot tornar a estar paralitzad­a. Se’ns està anant una generació amb l’obsessió del procés, és un mur contra la realitat i contra el que xoquen totes les propostes socials que està plantejant Cs.

Parlant de paràlisi, què passa amb la renovació del consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls? Semblava que el pacte amb els independen­tistes i el PSC estava tancat...

Es poden parlar de moltes coses al Parlament, però no hi va haver mai un acord. El que sí que hem impulsat és una llei per despolitit­zar TV3 i que deixi d’insultar i menysprear els catalans no independen­tistes.

Molts especulen sobre el seu salt definitiu a la política espanyola. Quin és el futur d’Inés Arrimadas?

Estic compromesa amb el projecte de Cs a Catalunya. M’agrada demostrar que es pot liderar l’oposició al Parlament i ser el portaveu nacional de Cs. I això és perquè sostenim el mateix aquí que a qualsevol punt d’Espanya, una cosa que el PSC no fa.

LA PROPOSTA CATALANA DE SÁNCHEZ “Intenta un intercanvi de cromos entre els pressupost­os generals i els de la Generalita­t”

EL PACTE ANDALÚS “Només hi ha un acord, el firmat per Cs i PP; nosaltres no pactem amb populistes i nacionalis­tes”

CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE “La realitat és que el govern andalús no es mourà del pacte d’Estat contra la violència masclista”

LA CRISI CATALANA “La solució vindrà d’un pacte entre constituci­onalistes i d’impulsar una reforma d’Espanya”

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, al Parlament
ÀLEX GARCIA La líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain