La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez a PP i Cs: “Esperin asseguts fins a l’any 2020”

El president assegura a Barcelona que esgotarà la legislatur­a i demana suport als independen­tistes per als comptes Esquerra i el PDECat subratllen que la solució per a Catalunya no és pressupost­ària

- IÑAKI ELLAKURÍA

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va buscar ahir un pla general molt diferent a l’ofert en la seva última visita a Barcelona el 21 de desembre passat. Si aquell dia va celebrar un Consell de Ministres a la Llotja de Mar entre grans mesures de seguretat i envoltat per manifestan­ts independen­tistes, ahir va rebre un bany de masses al Fòrum on diversos milers de simpatitza­nts socialiste­s li van oferir afecte i suport.

Un buscat canvi del marc simbòlic respecte al 21-D, però també un bàlsam per a una setmana de dol després de perdre Andalusia –antigament feu de vots i reserva espiritual socialista–, per reforçar el missatge amb què el líder del PSOE va redoblar ahir la seva pressió sobre els independen­tistes per tal que donin suport als pressupost­os generals de l’Estat: la seva voluntat i determinac­ió és la d’esgotar el seu mandat i arribar fins al 2020 amb comptes públics o sense.

Entre altres raons perquè, va dir, està convençut que el projecte polític de “transforma­ció” de Catalunya i Espanya que ha posat en marxa té un ambiciós horitzó de 15 anys. Va voler així Sánchez, que va citar en nombroses ocasions l’excancelle­r socialista alemany Willy Brandt com a referent davant temps convulsos, eliminar la idea que el seu pas per la Moncloa serà efímer, tal com vaticina l’oposició, que no deixarà empremta.

Al contrari. Sánchez va subratllar que la seva aspiració és la de “canviar el futur governant el present”. No en va, la frase més contundent i comentada del míting al Centre de Convencion­s de Barcelona va ser aquesta advertènci­a al Partit Popular i Ciutadans (però també de forma velada als independen­tistes): “Que esperin asseguts els que reclamen eleccions, governarem fins al 2020”.

Un missatge, emperò, que no ha de ser interpreta­t com una renúncia a provar de tirar endavant els comptes del 2019, o que baixarà la pressió sobre el PDECat i ERC per aconseguir-ho, sinó tot el contrari: és la reafirmaci­ó que amb el seu suport o no als pressupost­os, el seu és un Executiu que se sent fort i que té la determinac­ió de governar fins al final.

“Estem davant un canvi d’època, amb nombrosos desafiamen­ts socials i econòmics, que provoquen incertesa en la ciutadania, tots sabem que res no serà igual, però això no significa que no puguin anar a millor”, va dir Sánchez, acompanyat per Meritxell Batet, Miquel Iceta i Jaume Collboni, amb un buscat to presidenci­al. No hi va haver, en canvi, ni anuncis d’ofertes a l’independen­tisme, que li exigeix algun moviment de cara al judici de l’1-O que començarà a final de mes o principis de febrer, ni asos a la màniga presidenci­al. Únicament la constataci­ó d’un projecte de pressupost­os que per primera vegada complirà amb les xifres de l’addicional tercera de l’Estatut del 2006. Una xifra per a Catalunya que superaria un 18% de la inversió territoria­litzada a tot Espanya.

“Són uns pressupost­os carregats de valors socials i sentit comú, demano el suport de les forces polítiques per permetre que Espanya i Catalunya avancin”, va declarar el líder socialista en una mena de crida general a la responsabi­litat. I com a objectius generals més enllà de l’eterna qüestió catalana va assenyalar tres línies d’acció: modernitza­r l’economia, generar més ocupació fins a deixar la taxa d’atur en un 14% i reconstrui­r l’Estat de benestar.

En aquest intent d’embarcar el PDECat i ERC al vaixell dels pressupost­os va rebre l’ajuda del primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “El no als pressupost­os és impossible, que no caiguin en la contradicc­ió, que no demanin més recursos i rebutgin aquest projecte de pressupost­os”, va proclamar.

Iceta va lamentar, així mateix, que la “voluntat de diàleg” del president topi amb les dificultat­s que li està posant l’independen­tisme i el que va definir com el “trifachito” andalús, les “tres dretes del PP, Cs i Vox”.

Sánchez va explicar que lluitarà per “abolir la política de blocs a Catalunya”, i recuperar la convivènci­a amb pactes transversa­ls i duradors. Per això va considerar imprescind­ible la “lleialtat” del PP i Ciutadans, però sobretot que els independen­tistes assumeixin que les urnes han dit reiteradam­ent que “no són majoria social” i que passin del “monòleg al diàleg”. Un clar retret als constants menyspreus del Govern de Quim Torra a la seva mà estesa. “No és hora ja que la Generalita­t governi i resolgui els problemes de tots els ciutadans?”, va preguntar retòricame­nt.

Sánchez no va deixar passar l’oportunita­t de carregar contra el pacte entre PP i Ciutadans, que deixarà al socialisme sense el control d’Andalusia després de 37 anys. “Són els voxonaro de la política espanyola, busquen la involució”, va dir per recolzar-se en el vot de Vox per a la investidur­a de Juan Manuel Moreno. “S’equivoquen els que al segle XXI es posen contra les dones perquè perdran”, va sentenciar.

PROJECTE AMBICIÓS El president defensa els comptes pel seu alt “contingut social” i de transforma­ció

CRÍTIQUES A PP I CS “Són els ‘voxonaro’ de la política espanyola, només volen la involució”

CAP OFERTA NOVA El compliment de les inversions que recull l’Estatut és l’última carta de Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain