La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jordi Moreno

El dic més gran dels Països Baixos serà un baluard contra el canvi climàtic i servirà per generar energia neta

- ELS SEMÀFORS

EXPERT EN TECNOLOGIA DE L’AIGUA

El català Moreno és el director de projectes del Centre d’Expertesa en Tecnologia de l’Aigua de Leeuwarden, que planeja aprofitar l’ampliació del dic més gran d’Holanda per generar electricit­at a partir de la salinitat de l’aigua.

Els magres resultats de la cimera del clima de Katowice (Polònia) es van rebre amb preocupaci­ó a Amsterdam. Que la temperatur­a mitjana del planeta no augmenti més d’1,5 graus a finals de segle és vital per als Països Baixos, assentats sobre un delta, amb un terç del seu territori per sota del nivell del mar i dos terços sotmesos al risc d’inundacion­s, de les quals els salva el complex de dics, comportes hidràuliqu­es, canals, rescloses i estacions de bombatge més gran del món.

Si, com preveuen els experts del Grup In ter governamen­tal sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU, el nivell del mar puja entre 30 i 60 centímetre­s el 2100 (estudis del Govern holandès temen que siguin un o dos metres), i el Rin, el Mosa i l’Escalda es desborden amb més freqüència a causa del desglaç i de pluges més intenses, les defenses actuals seran insuficien­ts. I encara és viu el record del desastre del 1953, quan un enorme temporal al mar del Nord, combinat amb una marea viva, va causar més de 1.800 morts i ingents danys materials, cosa que va impulsar la construcci­ó a Zelanda d’un Pla Delta d’ infraestru­ctures que v acostar l’equivalent de 5.000 milions d’euros.

De manera que ja es treballa per reforçar la protecció més gran del país, l’Afsluitdij­k, el dic de 32 quilòmetre­s de longitud i 90 metres d’amplada construït amb 36 milions de metres cúbics de sorra i pedres que el 1932 va separar el Zuiderzee, una badia de 5.000 quilòmetre­s quadrats, de la resta del mar, i la va convertir en l’actual IJsselmeer, reserva d’aigua dolça per a 2,5 milions de persones i per a la pròspera agricultur­a intensiva nacional. La construcci­ó d’aquesta gran

muralla va ser la resposta a una altra gran inundació registrada el 1916, però també a la necessitat de guanyar terres al mar d’una nació densament poblada en què eren freqüents les fams. L’operació més important d’aquesta mena en la història va permetre crear una nova província, Flevoland, de 1.400 quilòmetre­s quadrats, en la qual avui vid’evacuar uen més de 400.000 persones. El 1953 aquesta colossal obra d’enginyeria va salvar el nord del país de la fúria de l’oceà, que es va acarnissar amb el sud.

“El dic ha d’estar preparat per a una tempesta que té lloc una vegada cada 10.000 anys, però el canvi climàtic pot augmentar aquesta freqüència”, assenyala Tjalling Dijkstra, màxim responsabl­e del projecte De Nieuwe Afsluitdij­k (El nou Afsluitdij­k), que pretén fer de la infraestru­ctura “un aparador del que podem aconseguir en matèria de desenvolup­ament sostenible”. Les innovacion­s energètiqu­es i ambientals previstes es presenten a l’avantguard­ista edifici inaugurat a la primavera a l’assentamen­t de Kornwerder­zand, sobre la mateixa barrera, que ha rebut més de cent mil visitants.

D’aquí al 2020, el dic, que també és una presa que reté l’aigua del llac i regula la seva sortida al mar, i sobre el qual passa una autopista que recorren més de 50.000 vehicles diaris, serà ampliat (un metre més d’alçària), reforçat i reformat, amb angles més baixos que dispersara­n les onades. Es faran servir 75.000 blocs de formigó de 6.500 quilos, dissenyats perquè quan encaixin no es puguin tornar a separar, i es construira­n bombes capaces l’equivalent de dotze piscines olímpiques per minut, amb una inversió global de mil milions d’euros que ha de garantir la plena eficàcia de la muralla muralla almenys fins al 2050.

A més de combatre contra els elements, l’Afsluitdij­k es convertirà en una gran planta de producció d’energies netes. Ja estan en marxa vuit projectes, als quals s’afegiran cinc més fins al 2023, que inclouen illes flotants de panells solars, turbines i cometes submarins que aprofitara­n el flux del llac cap al mar, un parc eòlic, una carretera amb un paviment que generarà energia fotovoltai­ca i una instal·lació que utilitza el diferencia­l en concentrac­ió salina de l’aigua entre els dos costats per generar electricit­at mitjançant l’intercanvi d’ions, una tecnologia d’avantguard­a que “aplicada a un 30% dels rius que arriben al mar al món podria proporcion­ar llum a tot el planeta”, garanteix el català Jordi Moreno, un dels investigad­ors que l’han desenvolup­ada.

A més, per primera vegada es perforarà el dic perquè el creui un riu artificial pel qual els salmons, les anguiles i altres espècies migratòrie­s podran tornar a l’altre costat de la barrera gairebé un segle després. La seva forma de serpentí de quatre quilòmetre­s impedirà que l’aigua salada penetri en l’IJsselmeer, ni tan sols durant les pitjors tempestes, i serà la mateixa marea la que impulsarà els peixos cap amunt: “Treballem amb l’aigua, no contra ella”, destaca Kees Terwisscha, portaveu del Fish Migration Project (FMP).

La superfície total de l’obra equivaldrà a la de 60 camps de futbol, precisa Erik Bruins-Slot, director general de l’FMP (i familiar d’un exajudant de Cruyff al Barça), que augura que “en deu o quinze anys es podria recuperar la pesca al llac”, on pesquen 38 embarcacio­ns (el 1900 n’hi havia 3.000), amb 250-350 milions d’exemplars, i que el riu artificial, amb les seves potenciali­tats turístique­s, pot crear 3.000 llocs de treball, tot això sense un sol euro de finançamen­t públic.

Mentre tem i es prepara per als efectes dels temporals i les inundacion­s, el país dels canals comença a patir altres efectes menys esperats de l’escalfamen­t global. “Els últims anys hem viscut episodis d’escassetat d’aigua. Aquest mateix estiu hi ha hagut restriccio­ns i no es permetia ni regar jardins ni rentar cotxes. I l’agricultur­a s’ha vist afectada. No ho hauríem pogut pensar mai!”, es lamenta Tjalling Dijkstra, per a qui, tot i això, “el canvi climàtic no és un problema, és una oportunita­t”.

El 1953 l’Afsluitdij­k va salvar el nord del país de la fúria de l’oceà, i avui es tem l’augment del nivell del mar La carretera generarà energia fotovoltai­ca, i el diferencia­l de salinitat de l’aigua marina i la del llac, electricit­at

 ??  ??
 ?? JOSEP CANO ?? Vista de l’Afsluitdij­k, el dic de 32 quilòmetre­s que serà ampliat i reformat d’aquí al 2020
JOSEP CANO Vista de l’Afsluitdij­k, el dic de 32 quilòmetre­s que serà ampliat i reformat d’aquí al 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain