La Vanguardia (Català-1ª edició)

FRANÇA RESSUSCITA ELS CASTELLS

Els castells exerceixen un paper renovat en un imaginari francès en què la noblesa té cada vegada més protagonis­me

- París. Servei especial

L’interès històric barrejat amb el negoci turístic està donant una nova vida als castells francesos, que cada any visiten milions de persones de tot arreu.

Aquest és un viatge en el temps: cinc segles. I en l’espai: entre la Toscana i el Loira i, ara, entre París i Amboise. Comença el 2019, a Amboise, a 22 quilòmetre­s de Tours i a 220 de París. A les portes del castell que porta el nom de la ciutat. I que tenia més de quatre segles d’existència el 1434, quan es va convertir en domicili reial i antecedent de Versalles.

Francesc I (Francesc d’Orleans, 1494-1547) va rebre en aquest mateix portal, del braç de la seva mare, Lluïsa de Valois, un vell –tenia 64 anys en aquell 1516–. L’obra inclassifi­cable d’aquest home modificari­a la cultura occidental.

Difícil d’imaginar avui, quan un viatge és més la meta que el trajecte en si, les dificultat­s del pelegrinat­ge d’un Leonardo da Vinci a qui li quedaven menys de tres anys de vida, des de l’altre costat dels Apenins, recolzat en dos dels seus deixebles, Battista de Villanis i Francesco Meizide.

Qui carregava el bagul en què dormien tres teles que tindran una importànci­a pòstuma: Santa Anna,

Sant Joan Baptista i, sobretot, La Gioconda? Hi devia haver a l’equipatge altres pintures, plànols, visions que no van aconseguir superar les peripècies de guerres i revolucion­s?

Amb els tres toscans arribava un intangible: el Renaixemen­t. Francesc I ho va intuir un any abans, davant una creació de Leonardo: un autòmat amb forma de lleó. Per això, així que va morir Julià de Mèdici, germà del Papa i protector de Da Vinci, va cursar rabent una invitació a aquell home els talents del qual simbolitza­ven la diversitat del Renaixemen­t.

Es tractava d’un vell conegut. Leonardo Da Vinci sumava onze anys de bons i lleials serveis a la corona: el 1505 sota les ordres de Carles d’Amboise, governador de Milà, i des del 1507 com a enginyer militar per dirigir els exèrcits de Lluís XII.

Francesc I l’acredita, al mateix portal d’aquest castell, primer pintor, enginyer i arquitecte del rei. Un càrrec creat a mida, amb una dotació econòmica, principesc­a, que havia de servir-li “per viure i crear a la seva manera”.

Pels 11,70 euros de l’entrada al castell un té dret a imaginar, avui, aquella trobada i a inaugurar, de passada, un any de celebracio­ns múltiples. La regió Centre - Vall del Loira, puntuada per castells i paisatge patrimoni de la Humanitat per la Unesco, amb la seva vinya prestigios­a –varietats chenin, sauvignon i cabernet franc–, va ser designada destinació turística francesa el 2019.

En una programaci­ó riquíssima, que inclou un festival europeu de música renaixenti­sta, en mans de Jordi Savall, el 29 de setembre a Clos Lucé, destaquen dues dates. La del 2 de maig del 1519, quan Da Vinci s’extingeix, precisamen­t a la seva habitació del castell Clos Lucé, a dos passos del d’Amboise. I, el setembre del mateix any, el primer maó, sobre plànols en què Da Vinci hauria intervingu­t, del castell de Chambord.

És una mostra del paper renovat que exerceixen els castells, en un imaginari francès en què la noblesa i el seu aparell tenen cada vegada més protagonis­me.

Paradoxal: van ser els francesos, el 1789, els qui van estripar unes cartes en què el monarca no només tenia cos humà, sinó que també era representa­ció divina.

Potser per això hi ha particular­s que s’arruïnen per salvar fosses i muralles. I des del poder Emmanuel Macron –el president és gairebé un monarca en la V República fundada per De Gaulle el 1958– va llançar una loteria per mantenir i reconstrui­r el patrimoni. Símbol del mandatari jupiterià perquè la loteria francesa va ser fundada per Francesc I, el 21 de maig del 1539.

Simbòlic: 10.000 persones, procedents de 96 països i a partir de 50 euros, són els flamants copropieta­ris de les restes del castell d’Ebaupinay, destruït per un incendi dos anys abans de la Revolució Francesa. “Adopta un castell” es diu l’operació. I l’intermedia­ri del crowdfundi­ng és una start-up batejada Dartagnans.

Amb experiènci­a: el 2017 va reunir milió i mig d’euros, a través de 25.000 contribuen­ts de mig món, en una operació de finançamen­t participat­iu –relatada per La Vanguardia–, que va salvar al castell de Mothe-Candeniers, a només 45 quilòmetre­s del d’Ebaupinay.

Una altra estratègia: servir-se del turisme i dels espectacle­s medievals, balls i muntatges que fluctuen entre història i kitsch. Un èxit aclaparado­r ratificat per la sorprenent evolució d’un modest espectacle de llum i so, del 1978, oficiat al costat d’un castell renaixenti­sta semienderr­ocat.

Quatre dècades més tard, és el parc d’atraccions del Puy de Fou, segon de França amb més de tres milions de visitants, una extensió de 50 hectàrees i l’imminent salt més enllà del Pirineu. Per això té entre el seu personal vuit espanyols, entre actors, ballarines i tècnics, nucli del futur Puy de Fou Toledo.

L’espectacle esdevingut en atracció multitudin­ària és l’obra d’una vida del vescomte i cap de la família Le Jolis de Villiers, Philippe de Villiers, faccions arrencades a un gravat del segle XVI, exministre de Cultura del segon govern Jacques Chirac, enemic declarat de la Revolució Francesa, reivindica­dor de “les arrels cristianes” de França, veu d’alerta contra “la invasió islàmica”, fundador i president del Moviment per França, partit sobiranist­a.

L’anterior serveix per ratificar que la regió de Rabelais, l’autor dels desafurs de Gargantua i Pantagruel, és també la d’aquella Joana d’Arc que sentia veus. Per la universita­t d’Orleans, ciutat de Joana, van passar Calví i Erasme.

També, aquell Guillaume Budé que imaginarà el singular Collège de France de París, per ensenyar les matèries que la Sorbona ignorava (àrab, grec, hebreu, matemàtiqu­es...), inaugurat per Francesc I, el 1530, sota el lema llatí Docet omnia (ensenyar-ho tot). Transforma­t

Les restes del castell d’Ebaupinay han estat adquirides per 10.000 persones de 96 països El teatre imperial de Fontainebl­eau reobre aquest 2019 gràcies a diners dels Emirats

avui en una de les institucio­ns més prestigios­es del món, el Col·legi de França persisteix a no exigir diplomes als assistents, ni dispensar-los.

Cal recordar, així mateix, que a Amboise, i amb Francesc I, va tenir seu un dels dos pols del catolicism­e regnant, enfrontat al més poderós de Carles V. Un enfrontame­nt entre correligio­naris que tot i això provocarà un nou contrast: a la seva ombra prospera la Reforma i, segons historiado­rs, afavoreix l’expansió otomana que s’apodera d’Hongria i truca a les portes de Viena.

En aquest capítol de paradoxes, com es pot deixar de banda aquella doble personalit­at del més gran –i més sanguinari– heroi de França? El general Bonaparte consolida la revolució que posa fi a la monarquia, però el seu altre jo, Napoleó I, es corona emperador omnipotent. No en va Pierre Larousse, al seu primer diccionari, dona una entrada a la B al general, però ignora a la N l’emperador. Un altre pas en aquest segle XXI: el teatre imperial del castell de Fontainebl­eau, on Napoleó derrotat es va acomiadar del seu guàrdia, reobrirà el 2019 gràcies a diners dels Emirats.

Com en la bola de vidre, passat, present i futur es reuneixen ara a Chambord. Un mecenes nordameric­à va aportar l’any passat 3,6 milions d’euros per reconstitu­ir els jardins a la francesa. Una altra font d’ingressos: el lloguer del castell per a esdevenime­nts. I acaba d’obrir, a les seves portes i amb benedicció dels monuments nacionals, un hotel, Relais de Chambord, amb murs antics, pensat i reformat per Jean-Michel Wilmotte.

Aquest arquitecte i interioris­ta seria el candidat de Jean d’Haussonvil­le, president de l’establimen­t públic de Chambord, que dirigeix el castell, per concebre un celler contempora­ni perquè, sempre gràcies al mecenatge, ha plantat 14 hectàrees de vinya. La primera verema, d’aquest setembre, donarà unes vuit mil ampolles i, finalment, la vinya ha d’aportar un milió d’euros.

Seran benvinguts: només per mantenir drets els 32 quilòmetre­s de muralles, del segle XVI, que abriguen el castell, cal desemborsa­r 300.000 euros anuals.

Melòman però, com correspon al marc, aficionat a la música clàssica, D’Haussonvil­le és realista: una nit de juliol va rebre a Chambord l’electrònic­a del dj Carl Cox, que no només va fer moure l’esquelet als 3.000 presents sinó que, després, va ser vist més de cinc milions de vegades a les xarxes, en benefici i glòria de Chambord.

Ho explica, aquesta nit, a la televisió francesa (France 5) el documental de Vanessa Dubreil sobre “un dels castells més prestigiós de França” que revela que, com ja va passar amb la Sorbona o el Louvre, si no exporten els seus edificis sí que venen el savoir faire o la història que contenen, desenvolup­ant una “política de marca”, que inclou partides de caça amb el seu munter gran i més parafernàl­ia (fins i tot el president Mitterrand, contrari a la pràctica, la va haver de mantenir, divises obliguen), llicències, productes derivats, privatitza­cions, recerca activa de mecenatge.

“L’Estat s’ha decidit a defensar la imatge i marca dels seus monuments”, reconeix Cécile de SaintVenan­t, directora de comunicaci­ó de Chambord, potser perquè, “com el Louvre i Versalles, aquest castell ja és una icona mundial i es tracta de valoritzar i controlar la utilitzaci­ó de la seva imatge”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? L. DE SERRES - CMN ?? 1. El castell de Chambord, l’eix de celebracio­ns i la meca d’un milió de turistes a l’any que, des de dalt, veuen una superfície equivalent a la de París; el programa del 2019 es titula 9 projectes per ressuscita­r el paradís terrestre. 2. Un ball renaixenti­sta, al castell d’Amboise, avui, per fer caixa i vestir roba d’època. 3. Clos Lucé, el castell on va residir i va morir Leonardo Da Vinci. 4. Espectacle nocturn a Clos Lucé; és el marc en què Jordi Savall actuarà el 29 de setembre. 5. El castell d’Azay-le-Rideau, construït entre el 1518 i el 1523, una obra mestra del primer Renaixemen­t francès; administra­t pel Centre de Monuments Nacionals, l’interior és típic del Renaixemen­t toscà.
L. DE SERRES - CMN 1. El castell de Chambord, l’eix de celebracio­ns i la meca d’un milió de turistes a l’any que, des de dalt, veuen una superfície equivalent a la de París; el programa del 2019 es titula 9 projectes per ressuscita­r el paradís terrestre. 2. Un ball renaixenti­sta, al castell d’Amboise, avui, per fer caixa i vestir roba d’època. 3. Clos Lucé, el castell on va residir i va morir Leonardo Da Vinci. 4. Espectacle nocturn a Clos Lucé; és el marc en què Jordi Savall actuarà el 29 de setembre. 5. El castell d’Azay-le-Rideau, construït entre el 1518 i el 1523, una obra mestra del primer Renaixemen­t francès; administra­t pel Centre de Monuments Nacionals, l’interior és típic del Renaixemen­t toscà.
 ?? V. TRENEY - CRT CENTRE-VAL DE LO ??
V. TRENEY - CRT CENTRE-VAL DE LO
 ?? CLOS LUCÉ ??
CLOS LUCÉ
 ?? CLOS LUCÉ ??
CLOS LUCÉ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain