La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eludint la corrupció

El líder popular afirma que en el pacte amb Cs i Vox no hi ha res d’humiliant

- CARMEN DEL RIEGO

Pablo Casado ha donat el seu suport al PP valencià passant de costat pel record dels diversos casos de corrupció.

Pablo Casado s’ha desprès dels complexos que tenallaven el PP quan es parlava de corrupció i ja és capaç fins i tot de reivindica­r la gestió del seu partit a la Comunitat Valenciana, malgrat els escàndols que han afectat alcaldes i presidents autonòmics. Ahir Casado fins i tot va arribar a parlar de “campanyes molt ben orquestrad­es”, en aquella època, contra el seu partit.

Amb l’autoritat que li dona no haver tingut cap vinculació amb aquella etapa i amb la necessitat que aquesta comunitat aporti, en vots, el que abans era la seva contribuci­ó als triomfs del PP, Casado va obrir la precampany­a electoral a València –on ahir va presentar els seus candidats– reivindica­nt la gestió del PP “malgrat les ombres”. Amb aquest eufemisme es va referir als casos de corrupció.

Va reivindica­r el PP i els seus dirigents. En concret va esmentar Eduardo Zaplana –per a qui va demanar “humanitat en el seu tracte penitencia­ri”–, Francisco Camps i Alberto Fabra, els tres presidents autonòmics del PP, els dos primers imputats en casos de corrupció.

“Estic orgullós del PP valencià. Dels seus llums, però també hem d’assumir i mirar cap endavant malgrat les seves ombres”, va manifestar Casado durant l’acte de presentaci­ó dels candidats a les eleccions municipals i autonòmiqu­es del maig.

Casado va reivindica­r les infraestru­ctures aeroportuà­ries que es van fer a València durant els governs del Partit Popular, com ara l’autovia que uneix Madrid i València i l’AVE. Va afirmar que València es veia com una comunitat autònoma més, i el PP la va convertir “en una de les regions més puixants de la Unió Europea”.

No va negar la corrupció: “Si algú ha actuat malament, vivim en un Estat de dret i no som nosaltres els que ho hem de jutjar, però sí que podem jutjar el que s’ha fet bé”, i va insistir: les infraestru­ctures, la gestió econòmica, les polítiques fiscals. “Això no ens ho taparà ningú”. I va comparar aquesta gestió amb la d’altres, “que tenen possibles casos de corrupció però que no han deixat cap bona gestió”. Casado vol mirar cap al futur amb el seu compromís de “tolerància zero” respecte al passat i un control exhaustiu en el futur”.

El president dels populars també va reivindica­r la memòria de la difunta Rita Barberá, malgrat que la seva família ha criticat el “miserable ús electorali­sta” que, a parer seu, en fa el PP valencià, i li ha retret “que ara posi en relleu una trajectòri­a política ignorada flagrantme­nt durant els últims anys”.

Casado es va defensar d’aquesta crítica, sense referir-s’hi, per donar la culpa del que va passar –que Barberá fos obligada a deixar el PP i l’escó al Senat– no pas a la voluntat del PP sinó a les exigències de Ciutadans. Es va remuntar a les negociacio­ns amb Ciutadans per formar govern el 2015-2016, “amb peticions humiliants” que el PP es va veure obligat a acceptar “pel govern i per l’estabilita­t d’Espanya”. Per això ara vol reivindica­r Barberá i subratllar que va posar el PP, València i Espanya per sobre dels seus interessos.

El cap de l’oposició va aprofitar les seves reflexions per comparar aquestes condicions “humiliants” que li va imposar Ciutadans amb el pacte que ara el PP ha signat a Andalusia, d’una banda amb Ciutadans i de l’altra amb Vox.

Per justificar aquests acords Casado va desafiar els que els critiquen “que trobin una sola mesura que vagi contra l’ideari del PP”, perquè el pacte s’ha fet, va indicar el president popular, “sense renunciar a res del que creu el PP”. De fet, Casado va assegurar que un 80% de les mesures acordades ja les aplica el seu partit en altres comunitats autònomes o són en el programa amb què els populars es van presentar a les eleccions de fa quatre anys.

El cap de l’oposició demana “humanitat en el tracte penitencia­ri” a l’expresiden­t valencià Zaplana

 ?? KAI FÖRSTERLIN­G / EFE ?? Candidates. Casado va fer costat a Català i Bonig i va fer broma amb “la quota masculina”: només un cap de llista, el d’Alacant, és home
KAI FÖRSTERLIN­G / EFE Candidates. Casado va fer costat a Català i Bonig i va fer broma amb “la quota masculina”: només un cap de llista, el d’Alacant, és home

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain