La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

Els dubtes que desperta l’accés de Romania a la presidènci­a de torn de la Unió Europea, i les ombres que planen sobre el futur d’Apple davant la caiguda en les seves vendes.

EN temps convulsos com els que ara viu la Unió Europea, amb la imminent votació sobre el Brexit al Parlament britànic i les seves imprevisib­les conseqüènc­ies, amb unes eleccions al Parlament Europeu al maig més decisives que mai, amb la reforma de la política d’asil i amb la negociació del pròxim període pressupost­ari, Europa necessita més que mai una direcció ferma, potent, amb visió de futur. En aquest marc, no sembla que Romania, el país que aquest semestre presideix per primera vegada els treballs de la Unió Europea, sigui l’Estat més adequat per aconseguir aquests objectius.

Bucarest té la responsabi­litat de dirigir, encarrilar i harmonitza­r els debats durant la seva presidènci­a rotatòria i un dels seus principals desafiamen­ts serà treballar per l’estabilita­t de la Unió en un moment decisiu com serà la marxa de la Gran Bretanya, amb acord o sense. El Govern romanès, després dels dubtes plantejats des de Brussel·les sobre les seves capacitats per conduir aquesta etapa convulsa i complexa, ha reivindica­t la seva preparació política i logística per assumir aquesta tasca. La Comissió Europea no ha ocultat els seus temors, la qual cosa ha creat tensió amb Romania. Funcionari­s comunitari­s no veuen a Bucarest efectivita­t tècnica ni organitzat­iva per gestionar un mandat que suposa centenars de reunions, desenes de consells de ministres i diverses cimeres de caps d’Estat i de Govern.

El mandat romanès arrenca llastat per la divisió política interna entre el president del país, el conservado­r Klaus Iohannis, i el Govern socialista de la primera ministra Viorica Doncila. L’enfrontame­nt entre tots dos ha portat fins i tot que el Tribunal Constituci­onal romanès hagués de decidir qui dels dos havia de representa­r el país a les cimeres europees. Aquesta tensió entre les autoritats romaneses no sembla el millor escenari per a una tasca coordinada amb Brussel·les. A més, tant el cap de l’Estat com la cap del Govern flirtegen amb la retòrica antieurope­ista.

Romania està sota la lupa de les autoritats comunitàri­es, que l’han sotmès, igual com a Bulgària, a un sistema de vigilància especial sobre l’Estat de dret, i diversos estats de la UE s’han negat que el país transsilvà pugui accedir a la zona Schengen. L’ingrés romanès a la UE, el 2007, va suposar un gran avenç ja que el PIB s’ha doblat des d’aleshores, però el país pateix encara un greu problema de corrupció, té un sistema judicial molt fràgil i pateix importants desequilib­ris en els seus comptes amb un dèficit públic disparat. Romania viu una deriva nacional-populista semblant a la polonesa i a l’hongaresa, amb punyalades polítiques entre conservado­rs i socialiste­s i acusacions creuades entre el president del país i la primera ministra. Davant aquest panorama la Comissió Europea ha demanat unitat i respecte a l’Estat de dret, que han d’estar per sobre de les disputes internes nacionals.

El club comunitari, clarament dividit en aquests moments en dues concepcion­s molt diferents sobre què ha de ser la Unió Europea en el futur, necessita un lideratge ferm que cohesioni tots els països membres. Per aconseguir una presidènci­a ja no reeixida sinó simplement acceptable, Romania ha de superar les seves disputes internes i respectar l’Estat de dret. Coordinar aquest semestre la política i la legislació de la Unió entre tots els seus socis no serà tasca fàcil. Per acabar-ho d’adobar, a Romania li tocarà gestionar l’enorme patata calenta que suposarà la sortida del Regne Unit de la UE en les properes setmanes. Caldrà veure si sap estar a l’altura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain