La Vanguardia (Català-1ª edició)

Patent de ball

Tres intèrprets denuncien Fortnite en un tribunal de Los Angeles per l’autoria dels moviments dels seus personatge­s

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Un jutjat de Los Angeles té sobre la taula tres denúncies contra el videojoc Fortnite ,al qual acusen d’haver-se apropiat sense permís dels moviments de diversos balls que els demandants van fer famosos, i que ara serveixen per moure els protagonis­tes del joc sense passar prèviament per caixa.

Els tribunals existeixen per dirimir les incògnites d’una disputa. La cosa està més que clara quan agafen algú in fraganti. Però de vegades, per ser novetat o per l’absència de precedents, el cas planteja un interrogan­t als jutges, sense que siguin com aquell que exercia a Sabadell, que ho va haver de deixar perquè el convencien tant una part implicada com la contrària i era incapaç de resoldre un afer.

Un jutjat federal de Los Angeles afronta un d’aquells dilemes en què s’han d’explorar les fronteres legals. A qui pertany un gest, un moviment?

En aquest plet són tres accions. Totes tres tenen el centre de gravetat en els avatars dansaires de Fortnite Battle Royale, el videojoc que arrasa a escala global, i si els seus “passos de ball” són propis o els copien d’altres sense respectar el copyright o drets d’autor.

Un trio d’intèrprets ha presentat una denúncia contra Epic Games, empresa que ha fet de Fortnite una màquina gegantina d’ingressar diners. Ja se sap, el dòlar crida el dòlar.

Un dels supòsits fa referència a l’exercici ràpid de moure els braços endavant i endarrere que s’ha estès a tota mena de celebracio­ns. Es denomina Floss i Ruselle Horning, adolescent de Lawrencevi­lle (Georgia) conegut com Backpack Kid (el noi de la motxilla) figura com el seu creador després de difondre’l a les xarxes socials.

A la demanda s’hi han sumat l’actor Alfonso Ribeiro, que sosté que un dels avatars plagia el seu ràpid número (de braços), anomenat Fresh, en el ball que interpreta com a Carlton Banks a El príncep de Bel Air. El tercer és el raper 2 Milly, que s’atribueix l’autoria d’un gest que exhibeix al vídeo del seu Milly Rock. “Me l’han robat”, afirma el músic a The New York Times.

Els tres demandants –a Horning el representa la seva mare– han ampliat la denúncia i també inclouen els autors del joc sobre l’NBA, la lliga de bàsquet.

Segons reconeix David Hecht, i l’advocat que els representa, continuen buscant altres possibles perjudicat­s pel ball dels avatars. Un vídeo a YouTube inclou 58 caràcters o emotes extrets de Fortnite i ja ha aconseguit gairebé 30 milions de visites.

Les companyies demandades encara no han lliurat els seus arguments en la descàrrega judicial. Tot i això, tot indica que la seva resposta es basa en la tesi que els moviments d’un ball no poden ser marcats amb un copyright.

Tot i que es tracta d’un plet de nova generació en l’època tecnològic­a, no hi ha antecedent­s d’una demanda per una coreografi­a. Els experts afirmen que això es deu al fet que no hi havia diners darrere d’aquesta qüestió. El compte milionari de Fortnite suposa un gir. La complexita­t o el nivell de creativita­t poden donar aquest copyright, però aquí s’aborda si un únic moviment, per viral que resulti, és suficient per ser qualificat de peça coreogràfi­ca.

Davant l’insòlit plet, els demandats diuen que els moviments d’un ball no tenen copyright

 ?? YOUTUBE ?? L’actor Alfonso Ribeiro afirma que un dels avatars plagia el seu ràpid número de braços
YOUTUBE L’actor Alfonso Ribeiro afirma que un dels avatars plagia el seu ràpid número de braços

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain