La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nole va a totes

L’Open d’Austràlia estrenarà super-tie-breaks per decidir els partits, amb Djokovic com a home per batre

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

L’Open d’Austràlia té els ulls clavats en el serbi Novak Djokovic, que amenaça d’aconseguir el seu setè títol després de tancar l’any passat en un estat de forma immillorab­le que el situa un pas per davant de Roger Federer i Rafa Nadal.

AMelbourne és comú fixar una cita amb una altra persona sota l’expressió I’ll meet you under the clocks (Et veuré sota els rellotges). Fa referència a quedar a l’estació de Flinders Street, on els rellotges indiquen el temps d’espera per a la sortida del tren de cada línia. Això és una tradició. Com ho és que a l’Open d’Austràlia que comença demà els favorits siguin vells noms. Entre ells sobresurt per sobre de tots el de Novak Djokovic. El número u del món era un tennista consumit pels dubtes fa un any, quan una lesió al colze el portava de cap i no superava els vuitens de final. Ara és diferent. Després d’acabar el 2018 com un cicló es disposa a conquerir el seu setè títol a Melbourne, cosa que seria un rècord. Ara està empatat amb Roy Emerson i Roger Federer, campió del torneig en les dues últimes edicions. El jugador suís, que se sap dosificar al màxim, acostuma a aterrar en excel·lents condicions al primer gran de la temporada.

El rendiment que pot arribar a oferir Rafa Nadal té més incògnita; s’ha estat posant a punt en els últims dies després del seu enèsim problema físic, unes molèsties musculars que el van portar a retirar-se del torneig de Brisbane i que van endarrerir la seva preparació. No juga en el circuit des de setembre, quan va deixar l’Open dels Estats Units. En l’edició passada va aterrar a Melbourne també curt de forma i va arribar als quarts, en què es va retirar en el cinquè set contra Cilic. “Les sensacions no són dolentes però cal veure com responc en competició”, va afirmar ahir Nadal. El balear es presenta a Austràlia amb una nova manera de servir. “Sempre havíem tingut la sensació que la pilota de Nadal anava ràpida en el servei, però quan botava es frenava una mica. Ara, amb un moviment més fluid, perseguim que la pilota boti i no perdi tota la velocitat”, afirma el seu entrenador, Carlos Moyà, en declaracio­ns a l’ATP. El canvi es basa en tres aspectes, segons Francis Roig, un altre dels membres de l’equip de Nadal. “El primer, que quan comença a executar el swing porta la mà més estona per baix, en lloc d’aixecar-la lateralmen­t. El segon, que en el moment de llançar la pilota a l’aire no fa tanta flexió, aguanta molt més el cos a dalt, ben alçat, en lloc d’asseure’s perquè així perd dinamisme. I el tercer, que entra bé amb la cama dreta dins de la pista després de caure”. El mateix jugador opina sobre el seu servei: “Estic content amb el meu nou gest però cal veure com funciona sota pressió”. El debut del mallorquí és contra l’australià James Duckworth, número 238 del món.

Si Nadal ha tingut problemes físics, més malament li ha anat a Andy Murray, que ja va anunciar divendres que està vivint els seus últims mesos com a tennista perquè la seva lesió al maluc no se’n va. La seva estrena serà contra Roberto Bautista Agut.

Una vegada més entre els candidats a destronar els noms clàssics sobresurt l’alemany Alexander Zverev, vencedor de l’últim Masters.

Més enllà dels noms, Melbourne presenta novetats en les regles, la més vistosa és la que s’aplicarà si s’arriba amb empat a sis a la cinquena mànega en el quadre masculí o a la tercera en el femení. En aquest cas es disputarà un super-tie-break al millor de deu punts. Fins aquest any en l’últim set calia guanyar per dos jocs i no hi havia desempat. D’aquesta manera Roland Garros quedarà com l’últim gran sense tie-break en el cinquè set. Fins i tot Wimbledon canviarà aquest any, ja que tindrà desempat en el set definitiu si s’arriba al 12-12.

Sense una gran dominadora

A la competició femenina fer pronòstics és complicat perquè no existeix una dominadora des que Serena Williams es va retirar temporalme­nt per ser mare. La nord-americana ha guanyat set vegades a Melbourne. Als 37 anys busca la vuitena corona amb què igualaria els 24 títols del Grand Slam de Margareth Court. Ja li agradaria tenir aquest palmarès a Garbiñe Muguruza, casada amb la irregulari­tat.

Nadal no competeix des del setembre i mostrarà en el torneig una nova manera de servir Serena Williams buscarà igualar els 24 títols grans de Margareth Court

 ?? KIM KYUNG-HOON / REUTERS ?? Novak Djokovic amb el personatge de Peppa Pig ahir a Melbourne en una exhibició per a nens
KIM KYUNG-HOON / REUTERS Novak Djokovic amb el personatge de Peppa Pig ahir a Melbourne en una exhibició per a nens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain