La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banquera Trump

La Casa Blanca sospesa la filla del president entre altres opcions per al càrrec

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El president dels EUA sospesa proposar a la seva filla Ivanka per presidir el Banc Mundial després de la dimissió del seu actual titular, Jim Yong Kim, encara que és difícil que la idea tingui el suport de la resta de països membres.

El menyspreu de Trump pels organismes multilater­als podria dificultar que els EUA mantinguin el càrrec

La sobtada dimissió del president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, gairebé quatre anys abans que acabés el seu mandat, donarà l’oportunita­t a Donald Trump de presentar el seu propi candidat a dirigir la institució. Entre els noms que s’estudien hi ha David Malpass, responsabl­e d’afers internacio­nals del Tresor; Nikki Haley, exambaixad­ora davant les Nacions Unides; Mark Green, cap de l’agència de desenvolup­ament internacio­nal de la mateixa institució, i, també, la filla preferida del president, l’exempresàr­ia i ara assessora especial de la Casa Blanca, Ivanka Trump, segons el diari The Financial Times.

Les crítiques per nepotisme que van seguir el seu nomenament com a consellera presidenci­al ressorgira­n sens dubte a l’escena internacio­nal si el Govern dels Estats Units es decideix a proposar-la per al càrrec però no serien l’únic problema de Trump per imposar la seva candidata o candidat. Americans i europeus presten els seus vots per repartir-se la presidènci­a del Banc Mundial i el Fons Monetari Internacio­nal que dirigeix la francesa Christine Lagarde, però aquest arranjamen­t està cada cop més qüestionat. Un total de 189 països són socis accioniste­s de la institució, creada després de la Segona Guerra Mundial per posar fi a la pobresa al món facilitant el finançamen­t de projectes en països emergents. Teòricamen­t, el procés de selecció de candidats serà obert i basat en els mèrits i el conegut menyspreu de Trump per les institucio­ns multilater­als en general, sumat a la seva oposició a les polítiques contra l’escalfamen­t del planeta, podrien donar arguments als crítics amb el control dels Estats Units del Banc per impulsar un altre candidat. Possibles aspirants alternatiu­s serien l’economista nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, que ja va disputar el càrrec a Kim; l’expresiden­t del Banc de Desenvolup­ament de l’Àfrica, Donald Kaberuka, i el ministre indonesi de Finances, Sri Mulyani Inrawati.

La primera filla va sonar com a possible relleu de Haley davant les Nacions Unides però tot i que segons el president “tothom volia” que ocupés aquell càrrec, perquè “seria increïble” no ho va fer perquè ja sentia “els cants de nepotisme”. Però fa temps que Ivanka Trump i el seu marit, Jared Kushner, no troben el seu lloc dins de la guerra de guerrilles que ha consumit l’actual Casa Blanca i es diu que el president estaria buscant una sortida per a tots dos.

Nascuda el 1981, Ivanka Trump es va graduar en Econòmique­s per la Universita­t de Pennsilvàn­ia i va crear la seva pròpia marca de moda l’any 2007. Tenia la seva seu a la Torre Trump de Nova York i, de vendre joieria, aviat va passar a comerciali­tzar roba, calçat, bosses de mà i altres complement­s que es fabricaven majoritàri­ament fora dels Estats Units, una cosa que es va convertir en un problema quan el seu pare va arribar a la Casa Blanca impulsat per l’eslògan “Amèrica primer”. Si bé va deixar la gestió diària de l’empresa després de ser nomenada consellera, en va mantenir la propietat. Les crítiques pels conflictes d’interès, les campanyes de boicot i les baixes vendes van portar la jove empresària a tancar la companyia el 2017. En el seu currículum també apareix un breu projecte amb el Banc Mundial per desenvolup­ar un fons per donar suport a dones empresàrie­s.

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Ivanka Trump ja va aspirar al càrrec d’ambaixador­a dels Estats Units davant les Nacions Unides
CAROLYN KASTER / AP Ivanka Trump ja va aspirar al càrrec d’ambaixador­a dels Estats Units davant les Nacions Unides

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain