La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra i el PDECat avisen que la solució no és pressupost­ària

- ÀLEX TORT

Així com Pedro Sánchez va instar Ciutadans i el PP que s’esperin “asseguts” perquè no pensa tancar la legislatur­a fins al 2020, ERC i el PDECat també es mantenen expectants. Ahir el president del Govern espanyol va visitar Barcelona. No hi va haver més anuncis que les inversions en infraestru­ctures avançades divendres després del Consell de Ministres. Per tant, els independen­tistes

Les formacions independen­tistes mantenen en l’aire la tramitació dels comptes

van subratllar que la solució per a Catalunya no és pressupost­ària, sinó política.

Però una cosa és l’aprovació dels números, i una altra, el pas previ: la tramitació. Els gestos de Sánchez no convencen ni ERC ni el PDECat, però els pròxims dies acabaran de decidir si permeten la tramitació. En cas afirmatiu, es guanyarien uns dos mesos més per a la negociació.

“Avui [per ahir] ha caigut un altre mite: el de ‘si no m’aproves els comptes, eleccions’”, afirmen fonts d’Esquerra recordant el cas del salari mínim interprofe­ssional (SMI). Els republican­s recorden que el Govern espanyol té molta més flexibilit­at per treballar amb uns pressupost­os prorrogats, perquè, raonen, recapten la gran majoria dels impostos i els poden gestionar “com vulguin”. I recorden que en set ocasions des del 1978 el Govern central ha treballat amb pressupost­os prorrogats.

En tot cas, Roger Torrent, president del Parlament i membre d’ERC, va insistir a RAC1 que “no hi haurà suport als pressupost­os fins que es demostri que hi ha una voluntat d’afrontar políticame­nt el conflicte que viu Catalunya”.

Esquerra i el PDECat s’han conjurat per donar una resposta a l’uníson el dia D. També aquests dies. Ferran Bel, diputat dels neoconverg­ents al Congrés, va replicar a Sánchez que “la solució política no és pressupost­ària”. “No s’arreglarà amb una proposta d’inversions o increments de la despesa social”, va dir Bel, que va jutjar les inversions com a “compliment­s”, no pas com “un gest polític”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain