La Vanguardia (Català-1ª edició)

Presoners de les seves paraules

- Isabel Garcia Pagan

El debat sobre els pressupost­os és una ferida al discurs independen­tista que ha relegat fins i tot l’anunci de la candidatur­a per a Barcelona de Quim Forn des de la presó de Lledoners. ERC i el PDECat admeten que l’escenari és més complex del que pinta el president de la Generalita­t, a qui s’ha exclòs a la pràctica de la decisió sobre si s’ha de donar temps a Pedro Sánchez i permetre la tramitació dels comptes. No perquè ho digués Joan Tardà, sinó perquè el mateix Carles Puigdemont —amb Torra al seu costat— va situar la decisió en mans dels grups parlamenta­ris al Congrés, lluny del Govern i de JxCat.

Torra és més presoner que mai de les seves paraules. Dimecres al matí va negar qualsevol possibilit­at que ERC i el PDECat donessin una oportunita­t als pressupost­os i a la tarda va augurar una crisi al Govern si el vot dels socis independen­tistes era diferent. Entre un anunci i l’altre els republican­s havien avisat el president que només ERC decideix a ERC, i, tot i així, Torra va sucumbir vehementme­nt davant d’un micròfon a la política del no a tot el que no sigui un referèndum.

La situació evidencia les dificultat­s del president per controlar el llenguatge polític. Al Govern recorden que la seva presidènci­a per delegació no li permet afrontar cap crisi ni remodelaci­ó del Consell Executiu —pot, això sí, renunciar—, així que la frase passarà a reposar en un calaix de la taula de Companys amb l’ultimàtum de novembre a Sánchez o la purga als Mossos.

Torra va dir que no als pressupost­os abans de veure’ls i als escons del PDECat van replicar que “pas per pas”. La majoria de la direcció postconver­gent, que serà demà a Waterloo, és partidària de tramitar els comptes i fins i tot hi ha qui defensa negociar per votar a favor, però l’ascendent de Puigdemont pot portar el debat intern al col·lapse. L’expresiden­t era contrari a votar la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa i ara no vol una segona volta amb els pressupost­os. ERC, expectant, també retarda el seu posicionam­ent. La reflexió a l’executiva es va iniciar divendres a Ginebra amb Marta Rovira, però la decisió es prendrà a la seu republican­a amb la vista posada a Lledoners i Madrid, on Pere Aragonès explota el doble paper de vicepresid­ent del Govern i delegat acreditat d’Oriol Junqueras.

Per contra, la Moncloa veu en Torra només un activista i ha començat a diversific­ar els seus interlocut­ors a Catalunya a la recerca d’un relat més enllà del procés independen­tista. De Foment del Treball a la PAH, però també amb els alcaldes de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB). Es volen diversific­ar, així mateix, els objectius públics d’inversió. “Invertir no és transferir a la Generalita­t”, avisen des de Madrid. L’AMB és una destinació interessan­t per a la Moncloa i les cartes ja estan sobre la taula. A la reunió de dijous amb el secretari d’Estat de Política Territoria­l tres edils sobiranist­es van reprendre el Govern de Sánchez per la presó preventiva dels líders de l’1-O, malgrat que van confessar que la música de recuperar inversions estatals els seduïa. “Si els agrada la música, per ballar calen dues persones”, va replicar l’enviat governamen­tal. Torra no vol ballar, i la resta?

Mentre el PDECat i ERC es decideixen, a Madrid recorden que “invertir no és transferir a la Generalita­t”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain