La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sudoku de Colau per a les generals

Catalunya en Comú vetlla armes davant un eventual avançament electoral i preveu nombrosos canvis en la candidatur­a al Congrés

- MAITE GUTIÉRREZ

L’ impredicti­ble calendari polític a Espanya ja ha activat la maquinària electoral de Podem i, amb més sigil, la del seu partit germà, Catalunya en Comú, on vetllen armes davant la possibilit­at d’un avançament electoral si Pedro Sánchez no aconseguei­x aprovar els seus pressupost­os.

El sudoku a què s’enfronta l’alcaldessa Ada Colau per conjuminar la llista a les pròximes generals –i també a les municipals– no és apte per a principian­ts. Es preveuen nombroses baixes tant a l’actual grup parlamenta­ri al Congrés com a l’Ajuntament, i la líder dels comuns fa càbales per omplir les caselles i obtenir un resultat guanyador, una victòria que de moment no li atorguen les enquestes.

La sortida de Gerardo Pisarello de l’Ajuntament per intentar entrar al Parlament Europeu ha desmuntat el pla inicial de Colau, que va estudiar la possibilit­at que el tinent d’alcalde encapçalés la llista per a les pròximes generals –o, si no, per als comicis catalans–. El lloctinent de Colau, però, s’estima més volar a Brussel·les que a Madrid, una ciutat on ja va intentar aterrar les passades europees mitjançant la llista d’IU. Aquella operació finalment va quedar frustrada i després, com a segon plat, es va passar a l’equip de BComú el 2015.

Dit això, a la sala de màquines dels comuns ara apunten a un altre membre de l’equip de govern barceloní, Jaume Asens. El seu nom ha entrat amb força a les travesses per liderar la candidatur­a al Congrés, un cop hagi passat per primàries internes, amb l’objectiu de revalidar la victòria que va obtenir Xavier Domènech el 2016. El regidor va participar en l’equip fundador de Podem a Catalunya i va ser membre del primer consell ciutadà estatal del partit morat, i malgrat que de mica en mica s’ha anat desvincula­nt de la formació i ha anat reafirmant el seu perfil sobiranist­a, manté una excel·lent relació política i d’amistat amb Pablo Iglesias. No és casual que fos Asens qui acompanyés el primer secretari de Podem a la seva visita a Lledoners, on tots dos, amb la diputada Lucía Martín, es van entrevista­r amb Oriol Junqueras per tractar el suport d’ERC als pressupost­os generals.

La seva implicació en la defensa dels líders independen­tistes presos i la seva proximitat al moviment sobiranist­a es veuen com una carta electoral per plantar cara a l’ascens d’ERC, que supera els comuns en tots els sondejos publicats fins ara. “Xavi Domènech tenia la qualitat d’aglutinar sensibilit­ats diverses, podia atreure votants d’ERC i la CUP a les eleccions generals i afegir-los al nostre vot federalist­a, que ens és més fidel. Asens també pot atreure aquest electorat independen­tista”, reflexione­n a Catalunya en Comú.

Ara bé, Colau encara no tanca la porta a altres alternativ­es, com ara la d’un independen­t de prestigi –que encara no ha trobat– disposat a representa­r els comuns al Congrés. Al partit també hi ha qui mira cap a l’actual portaveu nacional de la formació, el diputat Joan Mena, la tasca del qual a la Cambra Baixa l’ha fet ascendir al partit. “Té el perfil progressis­ta i catalanist­a que aspirem a representa­r”, reflexione­n membres dels comuns.

L’elecció del cap de llista, però, no resol el sudoku de l’alcaldessa. Dels dotze diputats de què disposa avui dia al Congrés, no repetiran ni Raimundo Viejo (Podem) ni Marta Sibina, diputada independen­t que ha canviat les seves lleialtats i ha donat suport a ERC múltiples vegades. És possible que tampoc no ho faci Alicia Ramos, que Colau ha sondejat per incorporar a l’equip de l’Ajuntament en un càrrec tècnic, com també Lucía Martín, exportaveu de la PAH, a qui l’alcaldessa podria sumar a la llista a les municipals del maig per reforçar la candidatur­a a l’Ajuntament.

Amb una ERC a l’alça i un PSC revitalitz­at pels vents que arriben des de la Moncloa, Colau ara ho té més difícil per revalidar la inesperada victòria de fa tres anys a les generals. Els comuns, tot i així, apel·len a l’èpica i recorden que no seria la primera vegada que se’n surten contra tot pronòstic.

Amb Pisarello a Europa, els comuns apunten a Jaume Asens com a possible cap de cartell

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Jaume Asens, Gerardo Pisarello i Ada Colau al principi del mandat a l’Ajuntament de Barcelona
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Jaume Asens, Gerardo Pisarello i Ada Colau al principi del mandat a l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain