La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur d’Apple

-

L’ explicació que la desacceler­ació de l’economia xinesa té la culpa que Apple no vagi tan bé com s’esperava, donada pel seu primer executiu, Tim Cook, no és l’única. El fet que l’empresa fundada pel mític Steve Jobs hagi revisat a la baixa els seus ingressos per primera vegada en setze anys ha sembrat dubtes sobre l’encert de la seva estratègia actual.

La que va ser la primera companyia dels Estats Units en assolir el bilió de dòlars de capitalitz­ació borsària, superada ara per Amazon, Microsoft i Alphabet (Google) s’enfronta a un dilema sobre el futur. El producte estrella de la companyia, l’iPhone, l’smartphone que al seu dia va revolucion­ar el mercat de les telecomuni­cacions, s’ha convertit en el seu principal risc a causa que la majoria de la facturació i dels beneficis en depenen. La diversific­ació duta a terme en l’àmbit dels serveis digitals i de la intel·ligència artificial no ha assolit prou proporció com per suposar una alternativ­a en el cas d’una caiguda de vendes de l’iPhone com es registra en l’actualitat.

Tot indica que el popular iPhone hauria entrat en un punt d’inflexió. L’estratègia comercial seguida per Apple amb aquesta meravella de la tecnologia, que podria resumir-se dient que sempre és millor i més cara, es trobaria ara davant un mercat saturat i amb una competènci­a capaç d’oferir prestacion­s similars a preus molt més baixos, especialme­nt a la Xina, el seu mercat més gran. Això s’uneix al fet que els seus usuaris fidels, davant l’absència d’innovacion­s revolucion­àries, estarien retardant també la decisió de canviar de model.

Els analistes temen que, tal com van les coses, Apple no podrà mantenir el fort ritme de creixement de les seves xifres de negoci al qual havia acostumat a Wall Street, llevat que opti per estratègie­s noves i revolucion­àries que impulsin el seu creixement.

Apple té diners més que suficients per créixer per la via de comprar altres companyies, com Netflix, Tesla o Disney. Però aquesta alternativ­a trairia l’essència de la seva cultura empresaria­l. La companyia mateixa és conscient d’això. Aquest fet explica que en els últims tres anys hagi invertit més diners en recerca i desenvolup­ament que en els vint anys anteriors junts –una xifra que supera els 14.000 milions de dòlars– per trobar la nova proposta innovadora que garanteixi la continuïta­t de la seva brillant evolució. Però de moment aquesta solució disruptiva encara no ha aparegut. L’esforç realitzat no ha pogut suplir, si més no ara per ara, la intuïció màgica de Steve Jobs per definir el futur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain