La Vanguardia (Català-1ª edició)

El subjecte del canvi

-

Durant la darrera setmana m’he fet un fart de llegir aquí i allà bons textos sobre les xarxes socials. Xarxes que digitalmen­t anem solidifica­nt entre tots i que gairebé tots duem sempre a sobre lligats com estem als smartphone­s que a les butxaques se’ns confonen amb la pell i dels que només ens separem (i no gaire) quan els deixem damunt la tauleta de nit durant les hores de son. Cada dia apareixen més articles sobre l’aptitud d’aquestes xarxes per esdevenir una eina no només de transforma­ció econòmica, política i social. Anem coneixent també la seva potenciali­tat per modificar la individual­itat i transforma­r els marges de llibertat de què gaudim per pensar i per actuar. Sabem que vivim en un món en xarxa, però potser no som prou conscients de la seva capacitat creixent perquè puguin ser també teranyines en la mesura que hi ha qui pot instrument­alitzar-les. Ens hi cosim mentre les teixim amb la nostra vida digital. El perill és que podem quedar cognitivam­ent atrapats a la xarxa que nosaltres mateixos anem creant.

A casa de l’editor Miguel Aguilar, els Reis m’hi van deixar el llibre Diez razones para borrar tus redes sociales de inmediato. Com que fa pensar, inquieta. El seu autor és Jaron Lanier, definidor del concepte “realitat virtual”. A l’assaig, combatiu, hi diagnostic­a la problemàti­ca transforma­ció de la xarxa en una teranyina.

Aquest influent filòsof novaiorquè­s e les ciències computacio­nals no és pas apocalípti­c. Des de l’arrencada ens diu que el problema no són les xarxes en elles mateixes. El problema és un model de negoci, molt rendible, que ofereix als seus clients una mercaderia cada vegada més perfeccion­ada i que ope ra en un territori sense regulació: una capacitat científica, a partir de l’estadístic­a, que aconseguei­x modificar el comportame­nt d’altres persones per obtenir allò que aquests clients volen. Plantejat així no seria gaire diferent del que tradiciona­lment ha pretès la propaganda. La diferència qualitativ­a és la precisió amb la qual actua el negoci de l’algoritme. No sedueix sinó que individual­itza el missatge a través de la sistematit­zació de la informació que sobre nosaltres –tu, jo– hem bolcat a les nostres xarxes. I així, intensific­ant e s inputs que rebem determinat­s per les nostres preferènci­es, s’encotilla la nostra subjectivi­tat i s’empetiteix la nostra capacitat de comprensió de la realitat.

I sembla que la modificaci­ó del comportame­nt, segons Lanier, duu aparellada una dinàmica convivenci­al tòxica. “El sistema que estoy describien­do amplifica las emociones negativas más que las positivas, por lo que es más eficiente a la hora de perjudicar la sociedad que a la de mejorarla: los clientes más indeseable­s son los que más rendimient­o le sacan a su dinero”. Invertint 175 milions de dòlars el Comitè Nacional Republicà va obtenir informació sorgida de l’anàlisi de dades que va posar al servei de la campanya de Trump, tal com explica Woodward a l’elèctric Por. Va ser una informació clau perquè va permetre perfilar amb precisió com i a quin possible votant s’havien d’adreçar per guanyar els estats clau. Va funcionar.

Dissabte passat Rodrigo Terrassa explicava a El Mundo que els seguidors de Bolsonaro havien corejat el nom d’una marca durant la cerimònia de presa de possessió: WhatsApp. No havien cobrat per fer propaganda. Ho cridaven perquè durant la campanya molts s’havien informat a través d’aquesta aplicació de missatgeri­a instantàni­a –que tantes caracterís­tiques comparteix amb les xarxes socials digitals–. De telèfon a telèfon, creant identitat i polaritzan­t, feien rebotar missatges que gairebé sempre decanten la política al camp minat de les batalles culturals maniquees o la creació del pànic i obvien les complexes i gens emocionant­s polítiques públiques. Importa poc que la majoria d’aquests missatges fossin falsos. La modificaci­ó del comportame­nt electoral s’havia obtingut, sovint premiant els mitjans que viuen dels clickbaits (l’augment de les mètriques i la recaptació gràcies a titulars sensaciona­listes). La possibilit­at de falsejar les fake news, avui funció democràtic­a del periodisme, encara té una repercussi­ó massa limitada: aquest votant no només no s’informa a través dels mitjans clàssics sinó que a més està convençut que la informació d’aquells mitjans –condiciona­ts per la crisi cronificad­a del sector– els va a la contra.

Aquest individu és el subjecte del canvi populista. Dopat amb odi, por i cobdícia, saboteja irat la democràcia liberal amb el seu vot. Creu que l’atac contra el sistema és un acte de llibertat radical, i radical ho és, però no pot concebre que no és lliure precisamen­t perquè ha quedat atrapat a la teranyina creada a partir de la seva pròpia xarxa. No pot perquè és un subjecte a qui, segons assajava Yuval Noah Harari diumengea El País en un article que cal llegir, la llibertat li ha estat hackejada per un model de negoci que penetra en la seva consciènci­a. Com squinçar la teranyina? Potser no cal esborrar-se de les xarxes, però sí deixarse inquietar tensant els límits de les seguretats pròpies. Aquesta, més que cap altra, és la funció del saber. Sapere aude.

El perill és que podem quedar cognitivam­ent atrapats a la xarxa que nosaltres mateixos anem creant

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain