La Vanguardia (Català-1ª edició)

Partit a partit

- D. FERNÁNDEZ, editor

Amb alguna insistènci­a circula per la jungla d’internet un vídeo que protagonit­za José María Gil-Robles y Quiñones (1898-1980) en el qual l’aleshores ancià polític i advocat critica la Constituci­ó del 1978 i fa tres advertènci­es premonitòr­ies, se suposa que just abans que es voti i promulgui o immediatam­ent després, no ho tinc clar. La primera, molt en la seva línia catòlica i conservado­ra, avisant que la Constituci­ó no garantirà la llibertat d’ensenyamen­t i la lliure elecció de centre per part de les famílies. Resulta obvi que està pensant en la supervivèn­cia de l’escola i l’educació catòliques, de tal manera que, si veiés ara les conseqüènc­ies d’aquests últims quaranta anys, sens dubte estaria més tranquil i aplaudint tots aquests concerts que garanteixe­n una educació cristiana amb diners públics mentre l’escola pròpiament pública ha estat postergada i descuidada en moltes comunitats com, per exemple, a la nostra Catalunya. Em temo que l’estatisme educatiu que vaticina Gil-Robles en aquest vídeo ha quedat en un acudit oblidat… Continuem: la seva segona gran objecció és el reconeixem­ent constituci­onal de les nacionalit­ats històrique­s, regions que l’esmentat reconeixem­ent abocaria al secessioni­sme, per resumir un tema al qual dedica bastant extensió per oposar-se vehementme­nt a qualsevol distinció històrica, ètnica, lingüístic­a o cultural. Hi haurà qui, avui dia, cregui que no anava desencamin­at qui va ser home fort i fundador de la Confederac­ión Española de Derechas Autónomas (CEDA), però permetin-me que passi de puntetes sobre un assumpte que és una de les bigues mestres de la Constituci­ó i que personalme­nt no considero resolt tan malament, ni de bon tros, encara que una altra cosa seria jutjar el seu desenvolup­ament. Finalment, i és l’objecció més dura i, per mi, significat­iva, Gil-Robles arremet contra la relació que s’estableix entre els diferents poders de l’Estat i conclou que la Constituci­ó no garanteix una democràcia plena, sinó, en tot cas, una partitocrà­cia. I afirma que el poder efectiu quedarà en mans de la minoria que manefleja aquells partits, que acabaran produint i promouran diputats dòcils i submisos. I això sí que és una crítica més que severa i radical a un text i a un consens que mostra ara la fatiga de materials potser inevitable i també la incapacita­t d’aquests partits per escometre les reformes necessàrie­s i que estan començant a passar de molt importants a urgents

M’ha vingut a la ment aquests dies el negre pronòstic que va fer José María Gil-Robles sobre l’avenir de la nostra democràcia

també. El vídeo en qüestió l’està rescatat gent de la dreta tradiciona­lista espanyola, esclar, però el més curiós és que algunes de les apreciacio­ns de qui va ser sens dubte un catòlic de tarannà si més no autoritari, les aplaudeixe­n també persones amb perfils que se situen a l’esquerra o que directamen­t presumeixe­n de ser contraris a l’actual sistema. Deu ser la pinça entre els extrems dret i esquerre, que tendeixen a tancar-se sobre aquest centre cada vegada més difús i confús…

No tinc l’espai, ni és ara la meva intenció, per jutjar com cal la figura de José María Gil-Robles, al qual tendeixo a creure quan assegura al seu primer llibre de memòries, No fue posible la paz (1968), que ni va saber ni va participar de la conjura militar per a la revolta de juliol del 36, però que també crec que el motí va ser en part conseqüènc­ia de la seva gestió al Ministeri de la Guerra. En tot cas, va intentar respectar les lleis i participar de la vida política de la República. Es coneixen les seves desavinenc­es amb Franco i el seu desterrame­nt i, finalment, l’intent fallit, ja en democràcia, d’una Federación Popular Democrátic­a que pretenia establir les bases d’una democràcia cristiana espanyola homologabl­e a les europees.

El seu negre pronòstic sobre l’avenir de la nostra democràcia en mans dels partits polítics m’ha vingut a la ment aquests dies –fins i tot setmanes– en què hem vist com es potinejava a la capital del Regne sobre el futur govern d’Andalusia. Un espectacle a més glòria de Vox on han quedat retratats, ho vulguin o no, tant el Partit Popular com Ciutadans, encara que no puc deixar de retreure als socialiste­s i a la suposada nova esquerra que hagin optat per afavorir, una vegada més, la discòrdia i la trinxera, quan hi havia, com gairebé sempre n’hi ha, altres opcions més decoroses i que garantissi­n millor una legislatur­a de grans consensos. Però no ens agraden ni les grans coalicions ni els grans acords. Ja se sap, som molt de votar contra i poques vegades a favor. I abstenir-se per afavorir l’adversari és gairebé un símptoma de debilitat política i mental. El pas enrere només es fa quan es veu el penya-segat obert davant els nostres peus.

I, malgrat tot, els partits són necessaris, fins i tot imprescind­ibles. I com la democràcia parlamentà­ria, són la forma menys nociva d’organitzac­ió política. Per bé que ara necessiten obrir-se de veritat a la societat i buscar de nou gent que estigui disposada a viure la política sense haver de viure de la política. Caldrà anar partit a partit, com diuen els futboliste­s sovint, però per guanyar el futur es necessita una renovació que també passa per enfortir la democràcia en els partits polítics. No fos cas que acabin donant-li la raó a Gil-Robles.

José María Gil-Robles després de votar a les eleccions generals de 1933

 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain