La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retirar-se a temps és una victòria

- Lluís Bassat

Això s’estudia a totes les escoles militars del món i hauria d’estudiar-se també a totes les facultats de Polítiques, especialme­nt les espanyoles i més concretame­nt les catalanes. Perquè aquí, quan fiquem la banya a la barrera no anem cap enrere ni morts (perdó pel símil taurí). He passat la meva vida escrivint estratègie­s per als meus clients i moltes vegades he necessitat molt de temps per convèncer-los que una tàctica pot ser una promoció temporal per guanyar una batalla, però que una estratègia és molt més, és el que fa falta per guanyar la guerra, mercadològ­ica, esclar.

Els partits independen­tistes catalans van veure una oportunita­t d’or en la crisi econòmica. Si no ens arriben els diners i a sobre Madrid ens roba, no és lògic que ens en vulguem anar? Molta gent ho va creure de bona fe. Com va creure que Europa reconeixer­ia de seguida la República de Catalunya i que no deixaríem d’estar mai a la Unió Europea. Però totes aquelles afirmacion­s van anar diluint-se i de nou una altra aproximaci­ó tàctica: no demanem la independèn­cia, sinó només un referèndum d’autodeterm­inació. Demanem el que no ens poden donar, perquè no ho permet la Constituci­ó i diem que és l’únic que hem de negociar. Mal principi per a una negociació. No seria millor negociar els possibles canvis de la Constituci­ó per millorar-la i actualitza­r-la? Confonem els objectius amb l’estratègia per aconseguir-los. Comprenc que molts d’aquests polítics no han passat per escoles de negociació i ni tan sols han hagut de negociar res rellevant en les seves vides, per això tot dura eternament. No havíem de ser independen­ts en menys d’un any? Quin és el pla B? Potser és el moment que algú entengui que una retirada a temps és una victòria. Tornar als quarters d’hivern. Rearmar-se ideològica­ment.

Quina república es vol construir? De centre? D’esquerres? D’extrema esquerra? Perquè, evidentmen­t, no serà la mateixa república. Segurament cada independen­tista somia amb la seva, però aquesta és la que vol la majoria? I quina majoria? Per saltar un buit cal agafar impuls i si ja hi som davant i no tenim prou força, no és millor tornar enrere i tornar a intentar-ho més endavant, encara que això ens costi un temps més d’entrenamen­t i reflexió?

Creguin-me, una retirada a temps és una victòria. I, potser després d’analitzar amb rigor totes les possibilit­ats, potser és una altra cosa el que prefereix la gran majoria de catalans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain