La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lectures interessad­es

- Ramon Suñé

Quina casualitat. Vint-i-quatre hores després de la presentaci­ó de l’últim baròmetre de l’Ajuntament de Barcelona abans de les eleccions del 26 de maig, un sondeig amb resultats demolidors per a la formació que lidera l’alcaldessa Ada Colau, el govern de la ciutat, agafant-se a l’únic aspecte d’aquesta enquesta positiu per als seus interessos, anunciava la setmana passada que té la intenció de ressuscita­r el tramvia abans dels comicis i de tornar a portar a aprovació la connexió per la Diagonal aquest mateix mes. L’argument principal no és cap altre que el suport d’un 63% dels entrevista­ts, una aclaparado­ra majoria demoscòpic­a que fa encara més inexplicab­le que a hores d’ara el govern municipal es continuï negant a convocar una consulta ciutadana, que, vist això, guanyaria sense baixar del tramvia, per ratificar el seu projecte estrella.

Curiosa, la lectura que el govern dels comuns ha fet dels indicadors del baròmetre. L’enorme rellevànci­a atribuïda a aquest suport massiu al tramvia connectat és inversamen­t proporcion­al a l’interès amb què s’han despatxat altres temes apuntats en l’enquesta. Per exemple, que un 59,9% dels entrevista­ts considerin que avui Barcelona està pitjor que fa un any. No és una percepció compartida únicament pels ciutadans que sempre han vist amb mals ulls Ada Colau i el seu equip. Fins i tot entre els votants de BComú són més els que opinen que la capital catalana ha empitjorat (44,4%) que els que sostenen el contrari (33,9%).

Tant o més significat­iu que l’anterior és el fet que la insegureta­t, un decenni després, s’hagi tornat a situar al capdamunt de la llista de problemes de Barcelona i que fins i tot els votants de BComú assenyalin aquest aspecte com el més preocupant de la ciutat immediatam­ent després de les dificultat­s d’accés a l’habitatge. I, en aquest cas, no és només una qüestió de percepcion­s. Les estadístiq­ues delictives del 2018 confirmen que, efectivame­nt, Barcelona té un problema, i ben gros, en matèria de seguretat. Carregar el govern municipal amb tota la responsabi­litat –fins i tot amb la principal– seria tant o més demagògic que provar de fer veure que el més important de l’últim baròmetre és el fervor ciutadà pel tramvia de la Diagonal. Els comuns, als quals ha costat més del compte acceptar que la capital catalana té un problema no només de seguretat, sinó també de gestió de l’espai públic en general, podran al·legar amb raó que l’Ajuntament no disposa de gaires de les competènci­es per fer front a aquesta inquietant situació. Però la condició d’administra­ció més pròxima, aquella a què els ciutadans exigeixen solucions en primera instància, comporta servituds.

No s’ha de ser gaire espavilat per endevinar que el de la seguretat serà –ja ho està sent– un dels debats centrals de les eleccions municipals. Algun candidat amb aspiracion­s de victòria ho té clar, molt clar.

El govern municipal destaca el fervor popular pel tramvia i tira un vel espès sobre el problema de la insegureta­t

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain