La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou Bicing sedueix fidels i nous adeptes

El servei de bicicleta pública ha registrat una mitjana de 183 altes diàries durant aquesta setmana i s’espera que augmenti amb la renovació

- DAVID GUERRERO

Un revisa fotografie­s de fa anys als carrers de Barcelona i es troba un vell tramvia o un Renault 5 circulant i ràpidament situa el moment històric en què podria haver capturat aquella imatge. El mateix passarà d’aquí a uns anys amb les bicicletes del Bicing que han iniciat el seu procés de desaparici­ó.

La bicicleta vermella i blanca, que té gran part de la culpa de la popularitz­ació d’aquest mitjà de transport a la ciutat, passarà a ser un record històric a partir de finals d’abril. L’adeu a un model que forma part del paisatge urbà de Barcelona serà progressiu. Cada dia que passi n’aniran desapareix­ent unes quantes. Alhora, s’aniran introduint les de la nova empresa concession­ària, amb les quals compartira­n calçada –en cap cas voreres, segons l’ordenança vigent– però no estacions, que també passen a ser diferents.

Les primeres 22 noves estacions, molt menys aparatoses, van entrar en funcioname­nt ahir, amb flamants bicicletes acabades de deixar als aparcabici­s per ser estrenades pels usuaris. N’hi havia prou amb recórrer uns quants metres per deixar la nostàlgia aparcada i comprovar que les noves bicis funcionen molt millor que les anteriors. El model de l’empresa canadenca PBSC és molt més robust, manejable i còmode. En espera de veure com suporten un ús continuat durant els propers mesos, la sensació és que el canvi ha estat clarament a millor.

Ho corroboren els primers usuaris que van estrenar ahir les bicis acabades de baixar del camió a l’estació davant la seu del districte de Nou Barris. Tots ells feien els primers pedalejos amb un somriure a la boca, conscients que estaven estrenant una joguina nova, una cosa semblant a un regal de Reis molt esperat que arribava amb uns dies de retard.

Més d’un que fins ara no tenia targeta del Bicing sembla que ho va demanar a la carta dels Reis perquè des de dimarts s’han registrat “una mitjana de 183 altes diàries en el nou servei”, segons la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, que ahir va ser una de les primeres a agafar una bicicleta de l’estació i provar-la. El nou model, amb una aparença idèntica tant per a bicis elèctrique­s com mecàniques, cuida tots els detalls i també es reforça davant el vandalisme i l’ús incorrecte amb una cosa tan simple com un parafang en què si hi puja algú automàtica­ment actua de fre.

El pla del govern municipal és que a l’abril ja s’hagin substituït­s les 424 estacions i l’anterior model gestionat per Clear Channel sigui història. Així tot el protagonis­me serà per a la nova flota formada per 7.000 bicis, de les quals un miler seran elèctrique­s. El desplegame­nt ha començat per Nou Barris i Sant Andreu, continuarà per Gràcia i avançarà en forma d’espiral fins a arribar al centre a mitjans de febrer.

PBSC ha enviat un equip de supervisor­s acostumats al fred que ahir es mostraven impassible­s davant les baixes temperatur­es mentre controlave­n el bon funcioname­nt del sistema en el primer dia de funcioname­nt real. Per la seva part, els responsabl­es de Cespa, que s’encarregue­n de la logística

N’hi ha prou amb pedalar una mica per comprovar que el nou model als carrers de Barcelona és més manejable i còmode

i l’operativa, exhibien amb orgull el vehicle mitjançant el qual mouran les bicis d’un costat a l’altre. “És 100% elèctric, molt estret i amb gran capacitat de gir per poder circular per tots els carrers”, va destacar Roger Junqueras, el gerent de Pedalem Barcelona, el nom de la unió temporal de Cespa i PBSC per prestar aquest servei. La flota de 30 camionetes és elèctrica, d’acord amb l’esperit de respecte al medi ambient que suposa el mitjà de transport que porten a sobre.

 ?? XAVI JURIO ?? La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, va ser una de les primeres de provar les noves bicicletes
XAVI JURIO La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, va ser una de les primeres de provar les noves bicicletes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain