La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser de gel o dental. Aguanten els seguidors més radicals d’un equip de futbol. 2 Propi de les runes i dels medis molt influïts per l’home. Ornamenti. 3 Creu entre zeros en la notació del tres en ratlla. Faig fora la banda sonora. El reialme de Mahoma. 4 Arbre ornamental de les rosàcies que els anglesos troben servidor. Benaurat èster de l’àcid úric. Robo l’oxigen. 5 El líquid que acomboia un fetus. Esparverad­a.

6 Iode. Apuntat. Reietó àrab. 7 Partícula distributi­va. Os cuneïforme del carp. Digerí. 8 La flor omnipresen­t al museu més visitat de Figueres. Respiri. Acaba com comença. 9 Comença a copiar. Salts que omplen les xarxes de missatges falsos. Alabar. 10 Que passa cada mes d’abril. Deformi una esfera. És quan bec que perdo el cap. 11 Polit de tercera generació. Tingué el coneixemen­t. Metre curt. 12 La part baixa de les antenes. Trossos de carretera. Ester Ulibarri Padrós. 13 En un tres i no res. La marededeu que més trobem a les farmàcies. Compleixis les ordres sense qüestionar-les. 14 Migdiada. Introducto­ra d’innovacion­s en la doctrina.

VERTICALS 1 Que té una actuació pragmàtica, allunyada de la passió creativa del poeta. Gossets del Maresme. 2 Dobleguem les extremitat­s en un hotel de cinc estrelles. Copsen el missatge. Est. 3 Embellida. Matrius. 4 La més trencadiss­a. Liana. La xifra més temuda pels tapets de billar. 5 Enginyosos a l’hora de trobar una sortida. Embarcacio­ns. Capa de pintura. 6 Comença a arriar. Animal que pot remenar la cua, encara que sigui dalt d’una moto de quatre rodes. S’ajusta. 7 Sola i sense oxigen. Agitació al camí ral. N’hi hagi de més. 8 El primer de tots. Substància cèria que hom troba en les làmines cel·lulòsiques externes de les parets epidèrmiqu­es gruixudes de la part aèria de les plantes. Vela sense pal. Ens cal per respirar. 9 Si no camina, fa caminar. Abaixa els sous. En un cert sentit, vàrem. 10 Sentir una profunda aversió. Patina. 11 Faç. Xicota. Principi administra­tiu. 12 Trial que no et deixa vocalitzar. Mancada de religió. Li faig un homenatge al senyor rector. 13 Encenia els ànims. Disminuir. 14 Aureolaria. Pot ser de sabates o de música.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain