La Vanguardia (Català-1ª edició)

Retorn als orígens

‘True detective’ recupera l’essència de la primera temporada després d’un segon lliurament fallit

- FRANCESC PUIG

Dos nens van amb bicicleta per fer un tomb i prometen al seu pare que tornaran abans de dos quarts de sis de la tarda. Però no ho faran. És el punt de partida de la nova temporada de True detective, la sèrie d’HBO creada per Nick Pizzolato, que es va convertir en un fenomen de culte aplaudit pel públic i la crítica en el primer lliurament (protagonit­zat per uns brillants i gairebé irreconeix­ibles Matthew McConaughe­y i Woody Harrelson) però que semblava que havia arribat a la fi després d’una fallit, per precipitat, segon lliurament (en aquest cas, amb Colin Farrell i Rachel McAdams al capdavant del repartimen­t).

Tot i això, la cadena HBO va decidir donar una altra oportunita­t (i sobretot més temps) a Pizzolato per teixir una nova i addictiva trama, que arriba ara a la pantalla petita quatre anys després del que havia semblat el final definitiu de la sèrie. Aquesta decisió té la pinta d’haver estat encertadís­sima després del visionamen­t del primer capítol d’aquest retorn, que alguns espectador­s van poder veure dimecres passat a la sala Phenomena de Barcelona, un acte amb què s’inaugurava el Serielizad­os Fest Premieres, una nova secció del Festival Internacio­nal de Sèries, que oferirà estrenes d’algunes sèries durant l’any. La tercera temporada de True detective presenta una història diferent i nous personatge­s respecte a les dues anteriors. Pizzolato recupera l’essència de la primera temporada, amb una estructura temporal que viatja endavant i endarrere en el temps i en què es revisen els fets en aquests diferents espais temporals, mentre recupera una atmosfera aspra i en cert punt asfixiant que retrata amb duresa el món rural dels Estats Units.

La nova trama s’ambienta en un poble d’Arkansas, on la desaparici­ó el 1980 de dos germans de sis i quatre anys als boscos del comtat porta dos detectius –interpreta­ts per Mahershala Ali i Stephen Dorff– a una investigac­ió inacabada que els perseguirà durant més de tres dècades.

L’elecció del protagonis­ta, l’actor Mahershala Ali, és un dels principals encerts dels nous episodis. L’intèrpret, en estat de gràcia després de guanyar aquesta mateixa setmana el Globus d’or per la pel·lícula Green

book i que també va guanyar un Oscar el 2017 per la cinta Moonlight, dona vida al policia estatal Wayne Hays, eix principal dels tres diferents períodes temporals en què transcorre la història. Hays va estar al càrrec de la investigac­ió als anys vuitanta i noranta i el 2015, ja retirat, rep la petició de revisar els caps per lligar del cas amb l’ajuda d’un productor de documental­s.

El joc entre els diferents espais temporals permet jugar amb els protagonis­tes de la història: mostrar qui són en realitat enfront del que pensen que són (i van fer), cosa que ofereix a l’espectador un trencaclos­ques amb què poden compondre cada personatge. Stephen Dorff interpreta Roland West, que juntament amb Hays forma la nova dupla de detectius de la sèrie, mentre que el contrapunt femení el posa Carmen Ejogo com a Amelia Reardon, una professora d’escola que té relació amb els dos nens desaparegu­ts i que entaula una amistat especial amb Hays.

El nou lliurament s’estrena aquesta nit als Estats Units amb doble episodi i a Espanya es podrà veure de manera simultània (ja de matinada) tant a la plataforma HBO com a Movistar Series (i estarà després disponible sota demanda a Movistar+). De la mateixa manera que passa amb

Joc de trons o Veep, Movistar+ disposa dels drets compartits de True detective, ja que els va adquirir a HBO abans que la plataforma nord-americana desembarqu­és a Espanya.

 ?? WARRICK PAGE/HBO ?? Mahershala Ali protagonit­za el tercer lliurament de la sèrie
WARRICK PAGE/HBO Mahershala Ali protagonit­za el tercer lliurament de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain