La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nadó apallissat va anar a 4 hospitals que no van detectar els maltractam­ents

La mare creu que la seva parella “es va estressar perquè el nen no parava de plorar”

- JAVIER RICOU

Els interrogan­ts en el cas del nadó de dos mesos ingressat a l’UCI de Vall d’Hebron per pallisses infligides al si familiar augmenten així que es coneixen nous detalls del cas. L’únic que sembla clar en aquest moment és que l’autor d’aquests cops va ser el pare de la criatura, tal com va confirmar ahir la mare del nen i com ha reconegut el mateix agressor, de 21 anys i veí d’una localitat del Maresme.

A partir d’aquesta versió, si és que els investigad­ors la donen per bona, són diverses les preguntes a què caldrà ara donar resposta. Coneixia la mare, de 18 anys, l’existència d’aquests maltractam­ents? Ella va assegurar ahir en una entrevista concedida a Antena 3 que no va ser mai testimoni de cap pallissa. L’única explicació que dona la mare a aquest total desconeixe­ment del que passava a casa seva, és que la seva parella pegava el nen quan ella no era a l’habitatge.

Des de quan rebia cops i pallisses la criatura? Per resoldre aquest interrogan­t seran determinan­ts els informes mèdics després que en les proves realitzade­s a l’hospital es detectessi­n senyals de fractures a costelles o hematomes antics i no compatible­s amb una agressió recent. Costa de creure, si es confirmen aquestes lesions antigues, que la mare no detectés els senyals deixats per aquests cops al cos del seu fill.

Per què ningú no va detectar a temps l’infern patit per aquest infant? És una altra de les preguntes de moment sense resposta i que urgeix resoldre després que la mare del nen revelés ahir que abans de l’ingrés a Vall d’Hebron, a inicis de setmana, el nen va passar per almenys quatre centres mèdics (un d’ells és l’Hospital de Calella) perquè no parava de plorar i patia convulsion­s. La dona va assegurar en aquesta mateixa entrevista que tots els metges que van veure el nen van dir que aquest malestar es devia a un còlic. Ningú no va advertir les lesions antigues detectades a Vall d’Hebron ni va sospitar que la criatura fos víctima de maltractam­ents, per la qual cosa no es va activar el protocol de maltractam­ents. Falta per saber, igualment, si el pare va poder clavar més pallisses al nadó mentre va durar aquest periple pels centres mèdics.

Ahir va ser el Síndic de Greuges qui va anunciar, com ja va fer divendres el Departamen­t de Salut, l’obertura d’una investigac­ió per determinar si en aquest cas ha fallat el protocol de detecció de maltractam­ents a menors.

I el mòbil? La mare de la criatura apunta que la seva parella va poder haver-se estressat perquè el nen no parava de plorar. Al mateix temps que va intentar disculpar-lo per aquests atacs de còlera. “No hauria estat conscient que pogués causar tant mal al nadó”, va afirmar la mare.

Segons la versió d’aquesta dona, el nen està molt greu després de diagnostic­ar els metges de Vall d’Hebron “una hemorràgia del costat frontal del cap, al cervell, desprenime­nt de retina, de cerebel i del cervell”.

El Síndic investigar­à, igual com Salut, si en les visites mèdiques va fallar el protocol de maltractam­ents

 ?? ANTENA 3 ?? La mare de l’infant apallissat pel seu pare, ahir en una entrevista
ANTENA 3 La mare de l’infant apallissat pel seu pare, ahir en una entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain