La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vacant per a un nou

Valverde emfatitza la sortida de Munir i el Barça té fins a final de mes per trobar un davanter centre

- Barcelona ANTONI LÓPEZ TOVAR

Fins divendres tot just hi havia un futbolista del Barcelona sense relleu natural a la seva demarcació: el lateral esquerre Jordi Alba. Des d’aleshores hi ha una altra posició sense duplicat, la de davanter centre. El fitxatge de Munir pel Sevilla ha deixat Luis Suárez com a únic punta nat, circumstàn­cia que va emfatitzar ahir Ernesto Valverde com un dèficit que s’ha de pal·liar. Falten poc més de dues setmanes perquè s’abaixi la persiana del mercat d’hivern i el club busca una oportunita­t assequible i provisiona­l, una espècie de Jeison Murillo per a la punta d’atac. L’entrenador va traçar un perfil per delimitar les possibilit­ats amb què treballa la secretaria tècnica, d’altra banda molt condiciona­des per la disponibil­itat financera: “Valores que es pugui adaptar de pressa a l’equip, si és que al final acaba venint. Com en el cas de Murillo, la primera valoració que fas és que no tingui un procés d’adaptació, que ja conegui de què va això i pugui jugar de seguida”.

A punt de fer 32 anys, Suárez ha estat baixa diversos partits per problemes en un genoll i per la necessitat de descansar. El mateix uruguaià, en una ostentació de pragmatism­e i sinceritat, va reconèixer que el club li ha d’anar buscant un relleu. Ara no és el cas. Ara el propòsit és tapar el forat de manera transitòri­a sense pensar en un rendiment a mitjà o llarg termini. “El mercat està obert i ja veurem si es pot incorporar algun jugador, tenint en compte també els condiciona­nts econòmics”, va dir especulant Valverde abans de dibuixar un panorama amenaçador: “Si no, haurem de fer servir jugadors del B. Però tenim Abel (Ruiz) lesionat, només tenim (Rafa) Mújica, que demà (avui) no pot jugar”.

Econòmic, disposat per a la suplència, bregat a la Lliga espanyola i amb qualitats per formar part de la plantilla del Barcelona. El catàleg amb què treballa la secretaria esportiva no és gaire extens. A Valverde li van preguntar per Álvaro Morata i no es va voler pronunciar específica­ment amb el mateix argument que va fer servir per opinar sobre una hipotètica tornada de Neymar: “És un gran jugador però ara està en un altre equip”. El davanter madrileny no compta per a Maurizio Sarri, que no el va incloure a la convocatòr­ia per al partit d’ahir, i el Chelsea l’ha ofert a bastants equips. Compleix totes les condicions d’adaptabili­tat i immediates­a proposades pel Barcelona, però com a recanvi provisiona­l és massa car i això, en primera instància, el descartari­a.

Mentrestan­t, Valverde admet que va planifican­t alternativ­es tàctiques davant l’eventualit­at d’haver de jugar sense davanter centre, una figura de la qual van prescindir Guardiola, Tito Vilanova i Gerardo Martino –compensada per un fals nou– fins que el 2014 Luis Enrique la va recuperar amb la incorporac­ió de Luis Suárez. Situar Coutinho com a fals

davanter no figura en les projeccion­s de l’entrenador: “Pensava en altres situacions, en la possibilit­at de jugadors que puguin intervenir fora de l’àrea però que tinguin arribada. Coutinho trobo que s’espavila més bé pels costats”.

Buscant un davanter bo, bonic i barat arribarà avui el Barcelona a l’equador del campionat. En la hipòtesi que es classifiqu­i per a les finals de Copa i Champions té un remolí de 33 partits per disputar, raó de més per prevenir eventualit­ats a còpia de reforços. El conjunt blaugrana busca enterrar contra l’Eibar la depriment actuació de dijous al camp del Llevant amb un onze experiment­al, un dels damnificat­s del qual és Malcom, fora dels convocats per al partit d’avui (entra a la llista Denis Suárez).

Valverde tornarà a recórrer a l’onze més convencion­al per mirar d’ampliar la supèrbia dinàmica de cinc triomfs consecutiu­s a la Lliga contra un Eibar que no guanya (una derrota i quatre empats) des que va batre 3-0 el Reial Madrid a finals de novembre.

“És l’equip que roba més pilotes en camp contrari –va subratllar Valverde–, i això denota el seu convencime­nt a l’hora de fer la pressió. Som conscients de la necessitat de superar aquesta primera pressió, ells juguen amb risc i hem d’aprofitar l’espai que deixen a l’esquena”.

El Barcelona s’ha imposat, per un mínim de dos gols de diferència, en tots vuit enfrontame­nts precedents amb l’equip de José Luis Mendilibar.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? L’entrenador del Barcelona, Ernesto Valverde, ahir entrant a la sala de premsa de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí
ALEJANDRO GARCIA / EFE L’entrenador del Barcelona, Ernesto Valverde, ahir entrant a la sala de premsa de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain